Rukometna "bomba" aktivirana u Podgorici - Didije Dinar je selektor Crne Gore!

Autor: Mladen Heleta
subota 12.10.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Baš veliko ime su angažovali Crnogorci.

EPA-EFE/OLE MARTIN
EPA-EFE/OLE MARTIN

Povezane vesti

Didije Dinar, član generacije koja je harala svetskim rukometom i bivši selektor Francuske, jedno od najvećih rukometnih imena na svetu, novi je selektor reprezentacije Crne Gore!

Ovo veliko rukometno ime donosi sa sobom u Crnu Goru impresivnu karijeru i kao igrač i kao trener.

Dinar je postao deseti selektor "lavova" nakon što je Vlado Šola podneo ostavku u maju, posle eliminacije od Italije u baražu za Svetsko prvenstvo.

Njegov debi na klupi crnogorskog tima očekuje se 6. novembra protiv Finske, u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2026. godine.

Dinar je jedan od najboljih defanzivaca u istoriji rukometa, prepoznatljiv pod nadimkom "Stena". Osvojio je sve što se moglo osvojiti u ovom sportu – dva puta olimpijsko zlato, tri puta titulu svetskog šampiona, a dva puta je bio prvak Evrope. Njegova riznica medalja obuhvata čak 10 zlatnih odličja sa najvećih svetskih i evropskih takmičenja, kao i niz bronzanih medalja.

Na klupskom nivou osvojio je četiri titule EHF Lige šampiona i 11 titula nacionalnog šampiona, od kojih je šest osvojio u Francuskoj, a pet u Španiji.

Nakon igračke karijere, Dinar je započeo trenerski put kao pomoćnik selektora Francuske od 2013. do 2016. godine, osvojivši zlatne medalje na EP 2014. i SP 2015. i 2017. 

Kao selektor Francuske, predvodio je ekipu do titule svetskog šampiona, a uz to je dva puta osvajao bronzu na evropskim prvenstvima. Dva puta je bio proglašen za trenera godine od strane Svetske rukometne federacije (2016, 2018).

Svi ovi rezultati govore o njegovoj veličini i stručnosti, tako da će biti jako zanimljivo pratiti šta će on uraditi sa selekcijom Crne Gore.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke