Rusi i Belorusi na OI, ali kao neutralni sportisti

Autor: Mladen Heleta
petak 08.12.2023.
19:45
Izvor: Sportske.net

Rusija i Belorusija se neće takmičiti u ekipnim sportovima u Parizu.

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Povezane vesti

Ruski i beloruski sportisti takmičiće se u pojedinačnoj konkurenciji kao neutralni na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Oni će se takmičiti kao neutralni, bez zastava, državnih oznaka i himni. Svetlo plave uniforme su obavezne prema pravilu Međunarodne gimnastičke federacije. 

Rusija i Belorusija se neće takmičiti u ekipnim sportovima u Parizu. MOK je istakao da je dozvola pojedincima da učestvuju na Igrama "poštovanje ljudskih prava". Do sada su se osmoro ruskih i troje beloruskih sportista plasirali na Igre u Parizu. 

"Samo vrlo ograničeni broj sportista će se plasirati kroz postojeće sisteme kvalifikacija", navodi se u saopštenju.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, u februaru 2022. godine, Rusija i Belorusija su bile diskvalifikovane iz sportskih takmičenja. MOK je ove godine tražio način da vrati sportiste iz tih zemalja, a međunarodne sportske federacije tražile su u utorak od MOK da što pre primi ruske i beloruske sportiste pod neutralnom zastavom na Igre u Parizu. Rešenje koje su predložili sportski savezi bilo je da se oni prime pod neutralnom zastavom, bez državnih simbola i himne.

Sada je na rukovodećem telu svakog olimpijskog sporta da proceni i primeni neutralni status za individualne sportiste koji nisu aktivno podržavali rat i nisu angažovani u vojnim ili bezbednosnim agencijama.

Ukrajina i brojne zemlje tražile su potpunu suspenziju Rusije i Belorusije sa Olimpijskih igara. 

"Zaštita prava individualnih sportista da učestvuju na takmičenjima uprkos suspenziji njihovog nacionalnog Olimpijskog komiteta je dobro uspostavljena praksa, poštujući ljudska prava", piše u saopštenju MOK.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke