Slučaj Semenja pred Evropskim sudom za ljudska prava 15. maja

Autor: Milovan Longinov
sreda 24.04.2024.
00:00
Izvor: Sportske.net

Potvrđeno je.

Beta/AP Photo/Anja Niedringhaus, File
Beta/AP Photo/Anja Niedringhaus, File

Povezane vesti

Evropski sud za ljudska prava saopštio je danas da će 15. maja razmotriti žalbu na slučaj južnoafričke atletičarke Kaster Semenje, lišene određenih trka jer odbija da lečenjem smanji njen nivo testosterona.

Atletičarka, dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara (2012. i 2016), ima prirodan višak muških polnih hormona, ali je oduvek zakonski identifikovana kao žena.

Ona se žali na propis Svetske atletike, međunarodne atletske federacije, koja joj od 2018. godine traži da smanji nivo prirodnog testosterona kako bi mogla da učestvuje na međunarodnim takmičenjima u ženskoj kategoriji.

Njene žalbe pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) i švajcarskim saveznim sudom su odbijene, ali je 33-godišnja sportistkinja dobila pravnu bitku 11. jula kada je Evropski sud za ljudska prava presudio u njenu korist u prvostepenom postupku protiv Švajcarske, utvrdivši da je ona žrtva diskriminacije i kršenja privatnosti.

Švajcarske vlasti, uz podršku Svetske atletike, iznele su slučaj pred Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava, neku vrstu žalbenog tela koje sa sastoji od 17 sudija i čije su odluke konačne.

Prvostepena odluka doneta je tesnom većinom, četiri prema tri.

Švajcarsko pravosuđe potvrdilo je 2020. godine odluku CAS-a kojom se potvrđuju propisi Svetske atletike. To zahteva od hiperandrogenog sportiste da uzima hormonski tretman kako bi snizio nivo testosterona ako želi da učestvuje u svojoj omiljenoj disciplini.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava prošlog jula nije poništila propise Svetske atletike i nije direktno otvorila put Semenji da učestvuje u trci na 800 metara bez lečenja.

"Trenutni propisi o razlikama u seksualnom razvoju, koji je odobrio savet međunarodne atletske federacije u martu 2023. godine, ostaju na snazi", preciziralo je ovo telo.

U martu 2023, Svetska atletika je čak pooštrila svoje propise u vezi sa hiperandrogenim sportistima, poput Semenje, koji sada moraju da održavaju nivo testosterona ispod praga od 2,5 nanomola po litru 24 meseca (umesto pet nanomola šest meseci) da bi se takmičili u ženskoj konkurenciji, bez obzira na disciplinu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke