Sportisti širom sveta odaju počast kraljici Elizabeti

Autor: Lazar Nikolić
petak 09.09.2022.
16:00
Izvor: Sportske.net, Beta

Veliko poštovanje.

EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Povezane vesti

Brojni britanski, ali i sportisti širom sveta odaju danas počast kraljici Elizabeti Drugoj koja je preminula u četvrtak.

Poruke saučešća iz sveta sporta stižu od trenutka kada je Bakingemska palata objavila da je kraljica, koja će ostati upamćena kao suveren koji je vladao 70 godina, preminula.

Sinoćne utakmice Mančester junajteda, Arsenala, Vest Hema i Hartsa u evropskim takmičenjima počele su minutom ćutanja, kao i meč košarkaša Velike Britanije na Evropskom prvenstvu, ali i žensko tenisko polufinale na US openu.

Svi klubovi Premijer lige su objavili poruke kojima odaju počast kraljici, a liga je navela da je "duboko ožalošćena" njenom smrću.

"Naše misli su sa kraljevskom porodicom i svima širom sveta koji žalje zbog gubitka Njenog Veličanstva", saopštila je liga.

Navijači Vest Hema su posle minuta ćutanja zapevali himnu "Bože čuvaj kraljicu", kapiteni fudbalskih reprezentacija Engleske Hari Kejn i Lija Vilijmson su opisali kraljicu kao "neverovatnu inspiraciju" i "svetlost tako sjajnu da nam je dala nadu kada se činilo da je nema".

Od kraljice se oprostio i legendarni brazilski fudbaler Pele.

"Veliki sam poštovalac kraljice Elizabete Druge otkako sam je prvi put lično video 1968. godine, kada je došla u Brazil da svedoči o našoj ljubavi prema fudbalu i iskusila magiju prepune Marakane. Njena dela su obeležila generacije", naveo je Pele.

Od kraljice Elizabete Druge oprostili su se i švajcarski teniser Rodžer Federer koji je naveo da će njena "elegancija, gracioznost i odanost dužnosti" koju je obavljala ostati zapisani u istoriji. Španac Rafael Nadal je takođe izrazio najdublje saučešće zbog smrti kraljice.

Četvorostruki osvajač olimpijske medalje, atletičar Mo Farah je istakao da je upoznavanje kraljice bilo jedno od najvećih počasti u njegovom životu.

Oglasili su se i britanski bokseri Tajson Fjuri i Entoni Džošua, bivši kapiten Engleske Dejvid Bekam, predsednik FIFA Đani Infantino, Žoze Murinjo, Bili Džin King i brojni druge ličnosti iz sveta sporta, klubovi, organizacije i organizatori takmičenja. 

 Pojedina sportska takmičenja zakazana za danas u Velikoj Britaniji su otkazana. Otakazane su utakmice nižih liga, konjske trke, utakmice ragbija i kriketa, kao i golf turnir. 

Engleski mediji navode da i mnogi premijeligaški klubovi očekuju odlaganje utakmica za ovaj vikend.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke