Srpski plivač propušta OI zbog dopinga?

Autor: Filip Rodic
petak 29.03.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Supstanca u leku za alergiju.

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Povezane vesti

Srpski plivač Uroš Nikolić mogao bi da odsustvuje sa Olimpijskih igara u Parizu pošto je bio pozitivan na doping testu tokom Svetskog prvenstva u Dohi, piše "Sport klub".

Nikolić je u Kataru bio deo štafete Srbije na 4 x 100 slobodno, koja se plasirala na Olimpijske igre nakon osvojenog sedmog mesta. Kako se navodi, Nikolić je nezvanično bio pozitivan na zabranjenu supstancu pseudoefedrin, sastavnom delu leka protiv alegrije.

Uroš je odmah uložio žalbu i Svetska antidopng agencija (WADA) je prihvatila da se uradi takozvani "retroaktivni tue“. Plivač je priložio svu dokumentaciju koja potvrđuje da je lek koristio u svrhu kliničkog lečenja. Ostaje još da se čeka odluka o mogućim kanzama.

Da se nešto dogodilo potvrđuje i činjenica da Nikolić nije učestvovao na nedavno završenom Prvenstvu Srbije u Beogradu.

Uroš je angažovao advokate i pokušaće da izbegne suspenziju. Čak i minimalna kazna za Nikolića značila bi da će gotovo sigurno propustiti Evropsko prvenstvo u Beogradu u junu, kao i Olimpijske igre u Parizu u julu ove godine.

Ukoliko se utvrdi da je Nikolić kriv, biće poništen i rezultat štafete u Dohi. Međutim, srpski tim na 4 x 100 slobodno biće sigurno učesnik Olimpijskih igara zahvaljujući ostvarenju sa prethodnog Svetskog prvenstva u Fukuoki 2023. godine, jer i dalje imaju 13. najbolji rezultat, a 16 štafeta ide u Pariz.

Ako Nikolić bude suspendovan, moraće da se izabere četvrti član štafete, koji će se pridružiti sigurnim Andreju Barni, Velimiru Stjepanoviću i Nikoli Aćinu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke