Tadej Pogačar treći put osvojio Tur d' Frans: "Živimo u zlatnom dobu biciklizma!"

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 21.07.2024.
22:45
Izvor: Sportske.net

Slovenački biciklista Tadej Pogačar pobednik je 111. Tur d'Fransa, nakon što je danas pobedio u 21. etapi, njegovoj šestoj na ovogodišnjoj trci.

AP Photo/Daniel Cole
AP Photo/Daniel Cole

Povezane vesti

Pogačar (25), vozač "UAE Emirates" tima, do treće titule na Tur d'Fransu došao pošto je ovogodišnju trku završio za 83 sata, 38 minuta i 56 sekundi.

Slovenac, koji je trku u Francuskoj osvajao 2020. i 2021. godine, ove godine je osvojio i trku Điro d'Italija.

Drugoplasirani u ukupnom poretku bio je Danac Jonas Vingegard (Visma), koji je bio šest minuta i 17 sekundi sporiji od Pogačara, a trećeplasirani Belgijanac Remko Evenepul (Soudal Quick-Step), sa devet minuta i 18 sekudi zaostatka.

Pogačar je današnju etapu, individualno na hronometar, od Monaka do Nice dugu 33,7 kilometara završio za 45 minuta i 24 sekunde.

Bio je 1,03 sekunde brži od Vingegarda kao i 1,14 sekundi od Evenepula.

Eritrejski biciklista Binijam Girmaj (Intermarche - Wanty) osvojio je "zeleni dres" za najboljeg sprintera ovogodišnjeg Tura, sa 387 osvojenih poena.

Ekvadorac Ričard Karapaz (EF Education-Easypost) bio je najbolji u brdskoj klasifikaciji sa 127 poena, dok je najbolji mladi vozač bio Belgijanac Evenepul (24).

"Ovo je prvi Grand tur na kom sam bio potpuno samopouzdan svakog dana. Čak i na Điru sam imao loš dan. Bilo je jednostavno savršeno", rekao je Pogačar.

Lider "UAE" tima postao je prvi biciklista od Marka Pantanija 1998. godine koji je u istoj godini osvojio i Tur d'Frans i Điro d'Italija, za šta navodi da je neverovatan osećaj.

"Kada sam osvojio Điro, neki ljudi su rekli da će mi poslužiti kao 'sigurnosna mreža' ako ne pobedim na Turu. Pobeda na Turu i dalje predstavlja nivo iznad. A pobeda na obe trke je sledeći nivo", naveo je Slovenac.

Ocenio je i da "živimo u zlatnom dobu biciklizma", i da je rivalstvo sa Remkom Evenepulom, Jonasom Vingegardom i Primožem Rogličem "prosto neverovatno".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke