Transrodne osobe ne mogu više da plivaju u ženskoj konkurenciji!

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 20.06.2022.
09:50
Izvor: Sportske.net

Nema više izuzetaka.

FINA
FINA

Povezane vesti

Međunarodna plivačka i vaterpolo federacija (FINA) ozvaničila je novi modus prema kojem transrodne osobe više neće moći da se takmiče protiv ženske konkurencije.

Takmičarka Lia Tomas koja je pre nekoliko godina promenila pol u ženski je do sada mogla da se bori sa biološkim damama i na taj način zbog svoje fizičke konstitucije i snage dominantno obara sve rekorde i osvaja medelje. To je nailazilo na otpor javnosti i samih učesnica, a FINA je tim povodom rešila da izmeni pravila.

Tako transrodne osobe, s akcentom na one koje su promenile pol iz muškog u ženski, neće više moći da se takmiče sa damama, već će FINA osnovati posebnu kategoriju pod imenom "otvorenu“, u kojoj bi priliku da se nadmeću dobili svi kojima je pol drugačiji nego po rođenju.

Izuzeci će biti samo one osobe koje su izvršile promenu pola do 12 godine života.

Osim Lije Tomas koja je pokrenula lavinu raznih mišljenja, Novozelanđanka Loren Hubard postala je prva transrodna osoba koja je ikada izabrana da se takmiči na Olimpijskim igrama, što se deilo prošlog leta u Tokiju.

Ona je nastupala u muškim disciplinama pre nego što je 2013. objavila da je transrodna osoba, a u Japanu se pojavila kao članica ženskog tima svoje zemlje u dizanju tegova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke