Trofejni ruski plivač neće na Olimpijske igre!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 28.12.2023.
00:00
Izvor: Sportske.net, Beta

Odbija da učestvuje u Parizu.

Olympics
Olympics

Povezane vesti

 Osvajač olimpijskih medalja ruski plivač Kliment Kolesnjikov rekao je da neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu narednog leta zbog, kako je ocenio, neprihvatiljivih uslova koje je odredio Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

"Ne, nisam tužan. Sada, pod ovakvim uslovima, za mene je neprihvatljivo da učestvujem na Igrama. San o olimpijskom zlatu i dalje postoji, ali nisam tužan jer ne mogu da idem", rekao je Kolesnjikov, osvajač srebrne i bronzane medalje sa Igara u Tokiju za Frans pres.

MOK je početkom decembra odlučio da ruski i beloruski sportisti mogu da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu kao neutralni, bez zastave, himne i ostalih državnih simbola. Oni će se takmičiti samo u pojedinačnoj konkurenciji i moraju da dokažu da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini. Do sada se samo 11 ruskih i tri beloruska sportista plasiralo na Igre. Rusija je takvu odluku MOK nazvala diskriminatornom i još nije odlučila da li će preporučiti svojim sportistima da učestvuju na takmičenju od 26. jula do 11. avgusta u glavnom gradu Francuske. 

"Odlučio sam da za mene nije moguće da učestvujem na Olimpijskim igrama pod takvim uslovima", rekao je 23-godišnji Kolesnjikov i dodao da ne želi da bude "crna ovca" među drugim sportistima koji bi se takmičili.

"Ostali učestvuju, takmiče se kao da se ništa nije dogodilo, a mi nećemo imati pravo na delegaciju, zastavu ili himnu. Oduvek sam se pripremao za Olimpijske igre, koje su 'najkul' takmičenje za svakog sportistu. Naravno da bih voleo da idem, voleo bih da osvojim olimpijsko zlato, ali s obzirom na situaciju, rizikovao bih da se vratim u zemlju sa medaljom a onda da je povuku", naveo je svetski rekorder na 50 metara leđno. On je dodao da će se koncentrisati na postizanje najboljih rezultata i svetske rekorde i da ruski plivači, otkako je Rusija suspendovana posle napada na Ukrajinu prošlog februara, u svojoj zemlji postižu sjajne rezultate.

"Sve vreme se takmičimo u svojoj zemlji, momci napreduju i obaraju rekorde... I ja sam uspeo da oborim rekorde. Plivamo, ostajemo u takmičenju sa ostalim sporistima kroz naše rezultate. Ali ako se uslovi MOK promene i ako ruske vlasti odluče da u ime otadžbine moramo da odemo i osvajamo medalje za našu zemlju u Parizu, naravno da ću otići", rekao je Kolesnjikov. 

Osvojio je brojne medalje na svetskim i evropskim prvenstvima, na Igrama mladih u standarnim i u malim bazenima. Svetski rekord na 50 metara leđno postavio je ove godine u Kazanju od 23,55 sekundi. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke