Velika četvorka u borbi za medalje, golmani se pitaju!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 27.01.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

Nekako smo navikli da ih sve gledamo u samoj završnici turnira.

EPA-EFE/Adam Warzawa
EPA-EFE/Adam Warzawa

Povezane vesti

Švedska protiv Francuske, Danska protiv Španije. Četiri najbolje evropske, ali i svetske selekcije u ovom trenutku našle su se u borbi za medalju na Svetskom prvenstvu čija se sama završnica održava u Švedskoj. Domaćini su evropski prvaci, Danci su dvostruki uzastopni svetski prvaci, Francuzi olimpijski, da li je red na Špance? 

Svi su se preselili u Švedsku, a tamo očekujemo najbolji rukomet, onaj koji smo gledali u nekim četvrtfinalnim mečevima, pre svega mislimo na meč Norveške i Španije, odnosno Nemačke i Francuske. 

Ko će odneti pobedu?

Ako je suditi po onome što smo videli do sada na šampionatu, onaj ko bude imao najboljeg i najraspoloženijeg golmana, biće prvi favorit za titulu. Da li je to tajna uspeha ovih reprezentacija? 

Videli ste neverovatnog Francuza Debonea koji je ušao posle 15 minuta igre protiv Nemačke i krenuo da brani kao da nije sa ove planete, ubrzao je igru olimpijskog šampiona do maksimuma i Nemci nisu imali šta drugo, nego da polože oružje. Videli ste i golmana Švedske Paličku koji je blistao protiv Egipta, taman kada su se Afrikanci (jedini neevropljani u četvrtfinalu) ponadali da mogu do iznenađenja, onda se pojavio on i odveo domaćina prvenstva na nedostižnu razliku. De Vargas je odbranio zicer apsolutnom tragičaru turnira - Norvežaninu Bjornsenu, a šta reći za verovatno najboljeg golmana svih vremena - Niklasa Landina Jakobsena koji je dva puta zaredom najbolji IHF igrač planete. 

Šta će biti prevaga u naredna dva meča Svetskog prvenstva?

Biće to jake utakmice iza ekipa, čini se da je problem Šveđana što nisu imali protivnika renomea recimo Norveške ili Nemačke, ali njima je najveći problem trenutno povreda Gotfridsona, u izboru određenih magazina najboljeg igrača planete u ovom trenutku. On je napustio meč zbog povrede u prvom poluvremenu protiv Egipta i nije se vraćao. Nije to sve, promašivali su zicere, ne možemo reći da su baš impresionirali do sada, ali imajte u vidu da su domaćini i da neće imati samo pomoć publike. 

Sa druge strane, Francuska, koja po mnogima ima i na papiru najjači tim, podiže formu, odigrali su dobro protiv Španije u grupnoj fazi, a ni Slovenci nisu mogli da ih iznenade. Nemci su bili prolazna stanica u četvrtfinalu, iako su imali problema na startu, sve je došlo na svoje mesto kada se razbranio golman Debone, ali i kada je Ričardson uhvatio ubrzanje, a Remili, Fabregas, Mem, Karabatić... Ne znate odakle preti najveća opasnost u napadu. I u kontri su, za razliku od Švedske, besprekorni, baš retko ćete videti da promaše zicere. 

Dancima takođe može da bude problem izostanak najjačih mečeva, verovatno im je do sada najjači protiv Hrvatske gde nisu blistali, odigrali su samo nerešeno, dok su sve ostale mečeve dobili bez nekih velikih problema, uključujući i lagano četvrtfinale sa Mađarima gde jedva da su se oznojili. Ipak, toliko su iskusni, aktuelni su svetski prvaci, imaju Hansena koji se pojavi kada je to najpotrebnije, ali i gore pomenutog Landina.

U Španiji braća Dujšebajev imaju pobednički gen, Aleks igra sjajno, kao i uvek, Daniel je pogodio u ključnom trenutku protiv Norveške. Ipak, čini se da Danci mogu da igraju i na kartu umora, Španci su odigrali 80 minuta protiv Norveške u onom istorijskom meču gde verovatno ni sami ne znaju kako su izborili produžetke.

Francuska osvajač? AdmiralBet nudi kvotu 5.00!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke