Vodič kroz MLB - Sezona povratka najvećih!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 16.06.2022.
14:55
Izvor: Sportske.net

Samo za ljubitelje bejzbola i sve oni koji će tek zavoleti ovaj sport.

 EPA-EFE/ JASON SZENES
EPA-EFE/ JASON SZENES

Povezane vesti

Bejzbol je sport koji se igra između dva tima, koji se sastoje od po devet igrača. Utakmica je podeljena na devet ininga, koji se dele na polovine. U prvoj polovini napad jedne ekipe na teren šalje jednog po jednog udarača čiji je cilj da osvoji baze ili postignu poene, tako što će nakon udarca loptice istrčati do domaće baze (jedan poen) ili poslati lopticu na tribine i postići popularni “home run” (jedan poen + dodatni poen za svaku punu bazu u trenutku “home runa)”. Najveći mogući broj poena iz jednog udarca je četiri. To se dešava kada udarač postigne “home run”, dok su sve tri baze pune. Odbrana se sastoji od devet igrača i njena uloga je da ih spreči u tome tako što, glavni igrač odbrane, bacač ima zadatak da izbaci tri udarača svojim dobrim i preciznim bacanjima, dok ostali čekaju iza njega, kako bi uhvatili lopticu koju udarač pošalje. Udarač se izbacuje ako mu bacač baci tri strajka, odnosno pogodi zamišljeni pravugaonik ispred njega, a on ne udari lopticu, ako mu nakon udarca uhvate takozvanu “živu” lopticu ili ako nakon udarca bude uhvaćen pre nego što dostigne određenu bazu. Nakon toga se završava polovina ininga i ekipe menjaju uloge.

MLB liga je nastala 1903. godine spajanjem američke (AL) i nacionalne lige (NL), koje su u drugoj polovini 19. veka funkionisale kao nezavisne organizacije. Te 1903. godine nastao je takozvani “World Series”, u kojem pobednici ovih liga igraju jedan protiv drugog kako bi se dobio zvanični nacionalni šampion.

Format je ostao sličan do dana današnjeg. Imamo po 15 timova u obe lige koji su podeljeni u po tri divizije. Oni se kroz ukupno 162 utakmice regularne sezone bore za plej-of, koji je od ove godine proširen sa 10 na 12 timova.

Daleko najuspešniji klub u istoriji bejzbola jesu Nju Jork Jenkiji. Oni drže rekord po broju titula i najveviše nastupa u finalu. Uspeli su da pobede u čak 27 od 40 nastupa u World Series-u (finalu), što je čak 16 “prstenova” više od Sent Luis Kardinalsa, koji su drugi na toj listi sa 11 trofeja. Takođe, jedini su tim koji je uspeo da osvoji titulu čak četiri i više puta zaredom, što im je pošlo za rukom u dva navrata, od 1936 do 1939. i od 1949. do 1953. godine, kada su bili na tronu punih pet sezona.

Može se reći da su Atlanta Brejvsi napravili veliko iznenađenje prošle sezone osvajanjem titule. Budući da su u plej-of ušli kroz vajld-kard pobedivsi Jenkije, iako su bili autsajderi u tom duelu. Na putu do titule, posle Jenkija,  pobedili su Milvoki Bruerse, a onda i tadašanje aktuelne šampione Los Anđeles Dodžerse, što je verovatno bio njihov najveći podvig do samog finala, gde su u šest utakmica pobedili još jednog favorita Hjuston Astrose.

Ove sezone su na čelu konferencija timovi iz Nju Jorka. Metsi su prvi u Nacionalnoj ligi. Oni su i pored problema sa povredama, pre svih, poslednjih godina najboljeg bacača lige Džejkoba de Groma, koji je iz sezone u sezonu sve bolji, iako je to ponekad deluje nemoguce, uspeli da se izbore za lidersku poziciju u sa skorom 39-22.

Na vrhu Američke lige sa najboljim skorom u čitavom MLB-u (43-16) nalaze se njihovi gradski rivali Jenkiji, koji, ako nastave dominaciju iz dosadašnjeg toka sezone, imaju šansu da osvoje svoju prvu titulu još od 2009. Godine, i vrate staru slavu najuspešnijem klubu u istoriji ovog sporta. Na putu ka tituli mogao bi da ih zaustavi MVP Američke lige prošle sezone Šoni Ohtani, igrač Los Anđeles Ejndželsa, ali se čini da mu saigrači ipak nisu spremni za velika dela.

Tako bi u ovosezonskom “World Series-u” trebalo očekivati veliki derbi Njujorka, spektakularan duel između Metsa i Jenkija.

Ukoliko mislite da je došlo vreme da se Jenkiji vrate na presto posetite sajt AdmiralBet-a i kladite sa na njih. Kvota je 6,20!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke