Rambo, ne brini, nisi ništa propustio...

Autor: Boris Jovanović
subota 23.02.2019.
17:24
Izvor: Sportske.net

Da se plaćalo, kumovskim i drugim vezama dolazilo do dresa u onom timu samoupravljača poznato je. Ali i sada, i tada, fudbal se ne igra u mraku...

EPA PHOTO ANSA/ANDREA MEROLA
EPA PHOTO ANSA/ANDREA MEROLA

Povezane vesti

Nije nas bilo lako provaliti.

Iz one zapaljene kolibe u kojoj smo jedni drugima otimali živote i dostojanstvo i šleperima odvozili leševe i belu tehniku, poneli smo i nešto reputacije. Sad, kako se kome zadesilo, tek oko te lešine zajedničke države, svako je ponešto kljucnuo.

Zbog toga su ostaci plena, makar on bio i opsena da dobro igramo fudbal koristili itekako novoj Jugoslaviji ili onome što je ostalo od nje.

Jer, znate kako, reputacija uvek ide ispred čoveka dok ga ne razotkriju, nije bez razloga Poup tvrdio da je imidž najbolje čuvati ćutanjem, na to se naslanja ona tvrdnja da kada glupak progovori tek onda otkloni svaku dilemu oko toga od čega je sastavljen.

Tako je bilo i sa reprezentacijom Jugoslavije, savršena simbioza korumpiranog saveza i igrača koje nije bilo briga, tačnije, jeste, ali na pogrešan način, kroz pumpanje sopstvenog ega.

Stojkovic

I zbog toga kada danas Rambo Petković kaže da se mesto u timu kupovalo, to nije novost. Pre svega, igrači su odmah oslobođeni obaveze da slušaju bilo koga do sebe. Nejaki Uroš koji je glumio selektora čak nije služio ni za prenošenje poruka. Bezbroj je priča o tome kako su sami igrači dogovarali taktiku, tražili pomoć od trenera klubova za koje su igrali, ništa sporno, ako ti recimo Kapelo udeli koji savet, jednostavno, taj tim je bio samoupravljački.

Nevolja za Ramba je što vesti iz Brazila putuju brodom, to je začetak interneta, socijalne mreže nisu postojale, stvorena je paralelna struktura moći. Neko je poveo kuma, drugi platio, treći se tu našao kao vodonoša svestan da mu samo članstvo pribavlja privilegiju.

Nije da nam je bilo puno do fudbala, kao ni sada, on se ne igra u mraku, kad je nada ugašena. Taj tim, o kome danas klinci pričaju bajke imao je odlične pojedince, da se Mundijal održavao u balonu, nema sumnje daleko bismo stigli.

Petkovic

Ovako, selektor je umeo da napiše 12 imena startne postave na tabli, igrači su sprovodili svoju taktiku, a taj skok u nebo instaliranog trenera kada smo izvukli Mađare u baražu je u stvari samo odušak nacije, još neko vreme ćemo varati bez posledica.

Siniša Mihajlović je jednom, u nastupu iskrenosti rekao da njegovi igrači treba samo da rade obrnuto od onoga što je činio kada je igrao za reprezentaciju. Doduše, to zakasnelo priznanje sa klupe nacionalnog tima nije značilo ništa. Ni sam profesionalizam ovog sveta ne može da nadoknadi odsustvo klase, mi smo, fudbalski roba sa greškom, predivan automobil koji te ostavi u prašini kraj puta, lepotica sa bilborda što ima glas kao iz bačve, stalno nam nešto nedostaje.

Mijatovic

Taj tim krajem devedesetih je bio upravo to, nikakva žrtva, već isključivo krivac. Pisao sam o godišnjici Mijatove prečke, tog ničim izazvanog mita, dobro je da niko ne snimi film i iskrivi istorijsku istinu, od neukih se ne bi moglo živeti.

Ta prečka je u stvari bila materijalni dokaz da maska padne kad je najnezgodnije, kad ti najviše treba da sakriješ pravo lice.

Nismo uspeli, Rambo Petković je samo ubacio još jedan grumen zemlje na kovčeg ničim opravdane ambicije. Tu se znalo da jedan broj Crnogoraca mora na klupu, tu je bilo poznato da komisija sastavljena od najboljih ima pravo veta, svi naknadni pokušaji da se oni najbolji razvlaste završili su isto.

Dok na kraju bata Đore nisu ogolile neznanje i stavile tačku na taj decenijski krug krunjenja nasleđa zajedničke države.

Jugoslavija

I ništa tu Rambo ne bi promenio, nema ni zbog čega da mu bude žao. Nije baš da je savez bilo briga za rezultat, prvo, trebalo je udomiti zaslužne, ove što su danas scenografija po emisijama, matore neznalice sa stažom po Mijanmarima, trebalo je nahraniti i pohlepu političara u kombinaciji sa kriminalcima što su shvatili da se tu obrću neke pare.

Danas nema klase, ali postoji i dalje isti princip, samo bez reputacije, ozbiljan trener više ne bi pomislio da sedne na klupu, imajući u vidu šta se dešavalo. I tako je i najbolje, za sve, jer kako rekoh, fudbal se ne igra po mraku...

Ne propustite

Komentari

16 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
neme
Sunday, 24.02.2019
00:46

Bolju recenicu od ove Roba sa greskom odavno nisam procitao nalickani auto koji te izda kad je najpotrebnije.Prevare od igraca bez trunke karaktera,prevare od trenera koje nesto rade po Mijanmaru Kambodzi Ugandi tamo gde bas niko nece.Pre smo varali redom Ruse Kineze sad su na red dosli arapi.Ali u Realu Barsi Juveu nas nema jer tamo nema pozera prevara manekena.

avatar
ŠDanilo
Sunday, 24.02.2019
00:10

Ja sam u tu reprezentaciju verovao bezrezervno. Uvek se pogura neki igrač da bi ga zajedno prodali ali taj ne dobija pravu šansu.

avatar
Saturday, 23.02.2019
22:55

Sta lupetate...?

avatar
GoHard
Saturday, 23.02.2019
21:49

Mislite da je danas drugacije? Necu da otkrijem ime igraca ali pre 2,3 ili 4 sezone na samom pocetku evropske putanje zvezde, jedan moj mladji poznanik bio je doveden kao veliki talenat, trebao je da pocne tu utakmicu ali se u svlacionici pojavio Terzic i naredio je da utakmicu igra jedan drugi igrac zbog pritisaka sa strane, igraci su krila, ko hoce detalje mogu da mu napisem u privatnoj poruci.

avatar
Deki.Stankovic.5
Sunday, 24.02.2019
00:44

A sto ne smes da iznosis ovde,ima brdo primera,nije to nista strano i nepoznato da bi skrivao.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 25.02.2019
16:26

I ja sam se uvek pitao sta je sa tim deckom...

avatar
GoHard
Sunday, 24.02.2019
20:44

Istrazi slucaj Dusan Zivkovic i sta su sve pricali o njemu, rangirali ga ispred svih u mladom pogonu, da bi na kraju bio samo prosledjivan na pozajmicama bez i jedne prave sanse, naravno, Grof Bozovic ga je isticao kao kljucno oruzje u borbi za evropu, kao nepoznanicu, Mijailovic izjavio da bez 10 miliona evra Zvezda ne sme da razmislja od njegovom odlasku, koliko je bitan bio donesen je zakljucak nakon izjave Dzajica da nije video deceniju talentovanijeg igraca u zvezdi, od te utakmice kada je usao Terzic Dusan Zivkovic nije napravio nikakav pomak u karijeri, nije dobio sansu i iz nekog razloga je nestao sa fudbalske mape.

avatar
saka7903
Saturday, 23.02.2019
19:04

BRAVO ZA TEKST,SVAKA JE NA MESTU,GDE TREBA

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Saturday, 23.02.2019
18:38

12 imena startne postave? '90 Bosanci, '98 Crnogorci, '06 tatin sin (iako licno mislim da Dusan i nije bio toliko los igrac samo sto je tajming tog poziva bio katastrofalan, a sam poziv nepotreban), '18 kokezini puleni. Dokle vise?

avatar
nenadnenad1234
Saturday, 23.02.2019
18:32

Meni samo nije jasno, sto je neko imao potrebu to da kaze 21 godinu posle i to bas u vreme kad su svi protiv reprezetnacije. Da se ne lazemo, da se ovo reklo 05/06 posle kvalifikacije za SP u Nemackoj, kad smo otisli na isto sa najboljom odbranom u kvalifikacijama i kad je vladala euforija, svi bi napljuvali "Ramba", isto tako bi bilo i 09/10.