Analiza Tonija Đerone: "Naš rezultat nije sramota, ali nismo bili spremni za više"

Autor: Nemanja Janošev
utorak 24.01.2023.
10:45
Izvor: Sportske.net

Šta od Srbije možemo očekivati u budućnosti?

Pedja Milosavljevic/Starsport.rs
Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Povezane vesti

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Toni Đerona analizirao je učešće na Svetskom prvenstvu istakavši da je postignut određeni napredak i da su plasirani neki mladi momci, ali da sveukupno nije bilo dovoljno za viši plasman.

Srbija će završiti na 11. poziciji na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu što nije dovoljno za plasman na Olimpijske igre. Ipak, u našem taboru ne klone. Videli smo gro pozitivnih stvari i nismo bili tako daleko od plasmana u četvrtfinale.

"Postigli smo određeni napredak, ali nedovoljan za nešto veće. Izgubiti golom razlike od Nemačke i tri od Norveške nije sramota. Pobedili smo sve ostale ekipe, ali nismo bili spremni da se borimo za veće ciljeve. Ne smemo zaboraviti istoriju ove ekipe. Iako imamo igrače koji su u svojim tridesetim, neki koju godinu manje, oni nisu navikli da sa reprezentacijom igraju utakmice na ovom nivou i to je ono što ovaj tim treba da nauči. Takođe, tu su mladi igrači koji svojom igrom ozbiljno pretenduju da u budućnosti imaju veću ulogu kao što su Stefan Dodić i Marko Milosavljević. Nadam se da ćemo se izboriti za naredno Evropsko prvenstvo i uz dodatnih godinu dana rada zajedno, biti u stanju da odemo korak dalje", rekao je selektor Toni Đerona.

Španski stručnjak je govorio i o Stefanu Dodiću kojeg će, kao i druge momke, pratiti tokom predstojećeg Evropskog prvenstva za mlade.

"Pratiću pomno taj šampionat, posebno jer smo na prethodnim kvalifikacionim utakmicama za EP imali igrače iz te generacije poput Miloša Kosa i Luke Rogana. Važno je za Stefana da odigra to sa 100 odsto mogućnosti i da se dodatno razvije na polju snage, jer je izuzetno talentovan i vešt, razume igru. Međutim, bitno je da unapredi i fizički aspekt, kao i igru u odbrani. Videćemo posle tog prvenstva na koga još možemo da računamo, na njima je da daju sve od sebe i da odu što dalje moguće".

Za neke veće stvari u budućnosti, neophodan je zajednički rad.

"Pre sledećeg velikog prvenstva imaćemo ponovo samo dve do tri nedelje za pripremu i zato je važno da igrači koji konkurišu za reprezentaciju individualno urade više i da se ne štede u svojim klubovima. To sam im rekao i posle utakmice sa Holandijom u svlačionici, da njihovim telima i psihi trebaju jake utakmice što je češće moguće jer za takmičenja koja traju dugo kao što je Svetsko prvenstvo to može da napravi razliku. Zamislite da sada, umesto što se vraćamo kući moramo da igramo četvrtfinale? Naravno da bi ekipa kroz srce, želju i motivaciju pronašla snagu za sve do kraja, ali je potrebno to moći i kada to nije slučaj.

Ne propustite