Da li je vreme da se Srbija vrati u evropski vrh?

Autor: Darko Mitrović
petak 12.01.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

''Orlovi'' danas startuju na Evropskom prvenstvu.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Povezane vesti

Spektakularnom utakmicom u sredu u Dizeldorfu, gde je pred preko 53 hiljade gledalaca Nemačka savladala Švajcarsku sa 27:14, počelo je Evropsko prvenstvo za rukometaše. Dakle, domaćin je Nemačka, a ukupno 24 evropske selekcije učestvovaće na ovom takmičenju. Među njima i reprezentacija Srbije, koja će se takmičiti u Grupi C, a rivali će joj biti Mađarska, Island i Crna Gora.

Sistem takmičenja je nepromenjen u odnosu na prethodnih nekoliko šampionata. Na početku je formirano šest grupa sa po četiri ekipe, a po dve prvoplasirane iz svake od tih šest grupa plasiraće se u drugu grupnu fazu, u kojoj će se formirati dve nove grupe po šest timova, s tim da se prenose rezultati iz prve faze takmičenja. Opet će se voditi borba za prva dva mesta u grupama, a oni koji se na tim pozicijama nađu, izboriće plasman u polufinale, posle čega slede borbe za medalje.

Titulu brani selekcija Švedske, koja je pre dve godine na EP u Mađarskoj i Slovačkoj osvojila evropsko zlato pobedom u finalu nad Španijom, rezultatom 24:22. Reprezentacija Srbije na tom šampionatu nije uspela da prođe prvu fazu takmičenja, pošto je u svojoj grupi završila iza Francuske i Hrvatske, ali sada se od ''orlova'' više očekuje.

Selektor Toni Đerona je i dalje na toj poziciji i pravi plodovi njegovog rada bi trebalo da se vide na ovom šampionatu. Ekipa nije mnogo promenjena u odnosu na pre dve godine, sada je iskusnija i uigranija, pa imamo razloga da očekujemo bar plasman u drugu fazu takmičenja, ako ne i nešto više.

Đerona za ovo Evropsko prvenstvo računa na ukupno 18 reprezentativaca, a to su:

Golmani: Vladimir Cupara i Dejan Milosavljev
Leva krila: Nemanja Ilić (kapiten) i Vanja Ilić
Desna krila: Bogdan Radivojević i Vukašin Vorkapić
Pivotmeni: Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek
Bekovi: Petar Đorđić, Lazar Kukić, Ilija Abutović, Marko Milosavljević, Miloš Orbović, Predrag Vejin, Uroš Borzaš, Miloš Kos, Miljan Pušica, Uroš Kojadinović.

Među ovim igračima, možda najinteresantniju priču ima 32-godišji Miljan Pušica koji je odličnim igrama u Vojvodini zaslužio Đeronin poziv. Pušica je u prethodnom periodu imao dosta problema sa povredama, ali nije klonuo duhom, uvek je pokazivao veliku želju i borbeni duh, što će doneti i reprezentaciji Srbije na Evropskom prvenstvu.

''Pokazao sam da nikada ne treba odustajati! Ta moja psihička snaga može biti jako važan segment na prvenstvu. Naša grupa nije ni malo laka, biće dosta teško, ali nema povlačenja u kom god smeru da ide utakmica'', optimistički je poručio Pušica.

Uoči nastupa na ovom Evropskom prvenstvu, reprezentacija Srbije je učestvovala na jakom turniru u španskom Granoljersu, gde je savladala selekciju Slovačke, a poražena je od Poljske i domaće Španije. Bez obzira na ta dva poraza, selektor Đerona vidi i dobre strane iz ovih utakmica, ali i nedostatke u igri koje treba svesti na minimum do početka šampionata.

''Najveći problem je što moramo da menjamo postavu u napadu i odbrani i naši rivali to koriste. Moramo da poradimo na efikasnosti i na pozicionom napadu. Nije rezultat koji smo očekivali, ali nije to bio jedni cilj koji smo postavili za ovaj turnir. Poboljšali smo fizičku spremu i uigravali taktičke zadatke, svi igrači su dobili podjednaku šansu da se dokažu i nađu se na završnom spisku za prvenstvo'', izjavio je Đerona po završetku ovog turnira.

Naš tim će startovati večeras od 18 časova protiv selekcije Islanda, dva dana kasnije rival ''orlovima'' biće Mađarska, a 16. januara je na programu treće kolo i duel sa Crnom Gorom.

Srbija već dugo čeka na neki značajniji rezultat na velikim takmičenjima. Poslednju medalju naš nacionalni tim je osvojio sada već davne 2012. godine na Evropskom prvenstvu u Beogradu, kada je Srbija igrala u finalu i osvojila srebro posle poraza od Danske. Od tada ''orlovi'' nisu bili ni blizu medalje, ali možda je sada vreme da se taj loš niz konačno prekine.

Ne propustite