Dan odluke - Srbiji treba dupla pobeda, Crnogorci igraju za čast

Autor: Darko Mitrović
utorak 16.01.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net

Poraz od Mađarske sve zakomplikovao...

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Povezane vesti

Kako je reprezentacija Srbije odigrala premijerni meč na aktuelnom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, izgledalo je da bi bolji dani za naš rukomet konačno mogli da dođu tokom ovog šampionata, ali vrlo brzo je usledio povratak u prosečnost...

Taj meč prvog kola protiv Islanđana obeležila je fanatična borbenost naših igrača i izuzetno čvrsta i organizovana igra u odbrani, uz sjajnog Dejana Milosavljeva na golu. Srbija je bila na pragu pobede koju je u potpunosti zaslužila, imala je dva gola prednosti na oko minut i po do kraja, ali onda se dogodilo nešto što je teško objasniti. Možda je odgovor u našem mentalitetu, možda strahu od pobede, ali u svakom slučaju ''orlovi'' su u tih minut i po prosuli sve dobro što su uradili u prethodnih 58 minuta. Island je uspeo da stigne do izjednačenja i iskoristi zbunjenost naših igrača u poslednjim sekundama meča, pa je umesto dva zaslužena boda, naš tim osvojio samo jedan, što je bio veliki psihološki udarac za izabranike selektora Đerone.

Dva dana kasnije, usledio je meč protiv Mađarske, koji smo videli kao priliku da se popravi utisak i da Srbija dođe na prag plasmana u drugu rundu takmičenja. Nadali smo se da će naš tim pokazati istu energiju na terenu kao protiv Islanda, ali to je u većem delu meča izostalo. Mađarska je bila bolja, imala je i pet golova prednosti na ulasku u finiš, ali Srbija je do kraja uspela da poraz učini minimalnim, i da bar donekle uveća svoje šanse za prolaz dalje.

Podsetimo, od ukupno četiri ekipe u grupi, dalje idu dve prvoplasirane. Posle dva odigrana kola, Mađarska ima maksimalna četiri boda i obezbeđen plasman u drugu rundu, Island je drugi sa 3, a zatim slede Srbija sa jednim i Crna Gora bez bodova.

Šta u poslednjem kolu treba da se dogodi, da bi srpski ''orlovi'' zaslužili plasman u narednu fazu takmičenja?

U najkraćem, pobeda Srbije nad Crnom Gorom i pobeda Mađarske nad Islandom. Bitna će pritom biti i gol-razlika, ali ako Srbija savlada Crnu Goru sa bar dva gola razlike, onda neće biti važno kojom razlikom bi Mađarska savladala Island. Tek ako Srbija upiše minimalnu pobedu, a Island minimalan poraz, onda bi gol-razlika, tačnije veći broj postignutih golova odlučivali o drugom putniku iz Grupe C u sledeću rundu takmičenja.

Pre svega, za sada je najvažnije da se ''orlovi'' kompletiraju, odnosno da se u tim vrati pouzdani i iskusni krilni igrač Bogdan Radivojević, koji je neposredno pred duel sa Mađarima osetio mučninu u stomaku, pa je medicinski deo našeg nacionalnog tima odlučio da on propusti taj duel. Da li zbog njegovog osustva ili nečeg drugog, tek naš tim nije ličio na onaj koji je bio na pragu pobede nad favorizovanim Islanđanima. Neophodno je povratiti energiju iz prvog kola, a ako tako bude protiv Crne Gore, onda ni pobeda verovatno neće izostati.

Što se tiče reprezentacije Crne Gore, ona je na terenu ostavila bolji utisak, nego što to trenutno bodovno stanje pokazuje. I protiv Mađarske, i protiv Islanda, Crnogorci su bili ravnopravan rival do samog finiša meča, ali su ih kiksevi u odlučujućim momentima koštali boljeg rezultata, pa sada nemaju ni teoretske izglede za prolaz dalje. Pogotovo imaju za čim da žale iz meča potiv Islanda, kada su na ulasku u poslednja dva minuta napravili pogrešnu izmenu, zbog čega je Luka Radović kažnjen isključenjem, a to su Islanđani uspeli da iskoriste i dođu do minimalne pobede od 31:30.

Posle tog meča, selektor Vlado Šola je pohvalio svoje igrače, rekavši da su svih 60 minuta igrali ''sa pravim lavovskim, crnogorskim srcem''.

''Lavovski smo odigrali obe utakmice, i protiv Mađarske smo sami sebe pobedili. Naravno da pokazujemo da imamo nešto. Zahvaljujem se svima. Ali, turnir nije gotov, želim da odigramo ovako i protiv Srbije'', poručio je Šola, pa je jasno da reprezentacija Srbije neće moći da računa na neku demotivisanost rivala koji je izgubio sve šanse za plasman u drugu rundu.

Đeronine izabranike očekuje još jedan težak zadatak, ali najveći problem je što sada nije sve u njihovim rukama, već moraju da osluškuju i razvoj događaja sa druge utakmice i da se nadaju pobedi Mađara nad Islandom...

Inače, kada je u pitanju istorijat duela Srbije i Crne Gore, do sada su se ove dve selekcije sastajale tri puta u zvaničnim utakmicama, a skor je izjednačen – po jedna pobeda na obe strane i jedan remi.

Danas od 18 časova je njihov novi duel, a ako reprezentacija Srbije ostvari pobedu, svi ćemo sa nestrpljenjem čekati duel Islanda i Mađarske, čiji je početak zakazan tek za 20.30h.

Ne propustite