Delić dobila odgovor od Obradovića: "Provela je više vremena u kafani od mene, mašinerija traje dugo..."

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 25.03.2021.
10:19
Izvor: Sportske.net, Danas

Sada već bivši selektor otvorio dušu i odgovorio.

Epa/Eddy Lemaistre

Povezane vesti

Posle neuspeha rukometašica u borbi za plasman na Olimpijske igre, u javnosti su izašle brojne optužbe na račun selektora Ljubomira Obradovića.

Oglasila se prvo predsednica Rukometnog saveza Srbije Milena Delić, a potomi pojedine igračice, nakon čega je reagovao i sam Obradović koji je dao opširan intervju za list Danas.

"Znam da je moja reč protiv njihove, zato bih voleo da mediji i javnost čuju i izjave neutralnih ljudi. Evo, voleo bih da pozovete bilo kog igrača i igračicu s kojima sam pre sarađivao ovde ili u inostranstvu, da vidim da li bi vam iko rekao 'Obradović me je psovao i omalovažavao' Ako mi je dozvoljeno da vam se pohvalim, ja sam magistar fizičke kulture, sa diplomom stečenom na prepodnevnim predavanjima. Uvrede i psovke ne priliče mom znanju, opštoj kulturi, zvanju i kućnom vaspitanju, ja tako ne komuniciram ni sa najbližima. Šta više, poznat sam po sitnim kaznama za takve prostote. Zato me od svega najviše vređa kada me kroz medije provlače kao bahatog primitivca", rekao je sada već bivši selektor.

On je potom istakao da je glavni problem za neuspeh bio dolazak Milene Delić na čelo RSS.

"Da su olimpijske kvalifikacije održane marta prošle godine imali bismo ogromne šanse da odemo u Tokio, jer tada nije bilo uticaja predsednice Saveza i njene ekipe. Vraćao sam film u Đeru i zaključio da su to prestrojavanje i dekoncentracija u igri počeli na Evropskom prvenstvu, krajem prošle godine. U to vreme su već počela sve glasnija govorkanja o smeni predsednika Rukometnog saveza Srbije Đurkovića, pa je počela da radi mašinerija njegove naslednice Delićke… Zivkane su igračice… Usledila je utakmica koju smo morali dobiti, imali smo taktiku za Hrvatsku, ali… Nikada nismo trenirali: promašivanje praznog gola, lobovanje golmanke od 190 cm, ispuštanje lopte, njeno bacanje u reklame… To je stvar tehničke obuke, manjka koncentracije ili čega već", smatra on.

Obradoviću nisu jasne ovakve optužbe koje su se mogle čuti i pre turnira.

"Ne mogu da uđem u njenu glavu i prozrem namere, meni su strane takve stvari. Sve bih uradio da odemo na Igre, pa onda menjao trenera. Ako si na čelo Rukometnog saveza Srbije došla sa toliko pompe i oreola, kao nekakva revolucionarka, a kažeš da si već tada znala da Obradović ne valja, zašto nisi preuzela odgovornost i smenila ga? Što nisi na vreme postavila nekog svog trenera, kod koga bi se devojke angažovale ne 110 nego milion odsto?! Ovako, ispada da me je bilo lakše smeniti bez plasmana na OI nego da smo završili u Tokiju. I pripremiti ekipu protiv Ljubomira i rezultata".

Sukob između Delić i Obradovića traje već dugo.

"Posle odlaska Seada Hasanefendića 2012. godine obavestili su me da će predložiti za selektora muške reprezentacije. Na Upravnom odboru je Delićeva pre nego što je imenovan Veselin Vuković, kao članica UO, ustala protiv mene... Čula sam da pije i svašta radi, izrekla je po nečijem naređenju, a zna i sama da je provela više vremena u kafani nego ja. Uvek postoje dve istine, a posle svega mi je krivo što joj u januaru, na sastanku nas dvoje, nisam rekao da se raziđemo. Šta mi je rekla tom prilikom? Zamerila mi je što nemam kondicionog i trenera golmana u stručnom štabu, a ja, stari difovac, tako radim ceo trenerski vek. Podelila je sa mnom ideju da formira stručne savete za muški i ženski rukomet, ali nije izustila nijedno ime kada sam pitao ko će u njih. Bilo je govora i o trenerima mlađih kategorija, u smislu da ih ubuduće ne biraju šefovi A reprezentacija, protiv čega nisam imao ništa ukoliko to znači da se deli odgovornost za rezultate. Kod mene ne može svako da radi sa devojčicama i zato sam sam davao šansu ljudima koji ne flertuju, ne vređaju, ne popiju ni čašu piva... Na tom sastanku mi je prebačeno i da čuvam mesto za moju ćerku Mariju, iako je ona postala reprezentativka pre mene i dugo je povređena. Konverzacija je bila normalna, ali ponavljam, žalim što već tada nisam otišao.Posle utakmice sa Norveškom na Svetskom prvenstvu, selektor reprezentacije koja je osvojila trofej, na konferenciji ze medije je izjavio da Srbija ima najmaštovitiji napad koji je video. Verovatno što sam prevaziđenih trenerskih shvatanja. Pre tri godine nominovan sam od strane IHF za najboljeg trenera u ženskom rukometu. Očigledno zbog prevaziđenih shvatanja... Kada igračicama nije valjao Saša Bošković s kojim su uzele svetsko srebro u Beogradu kako ću ja biti dobar. Ili bilo ko drugi. Najbolje bi bilo da dame same izaberu selektora. Srpski rukomet se nikada neće ratosiljati ovakvih sukoba. Ovo je Srbija. Ni u Košarkaškom, Fudbalskom, Odbojkaškom savezu nije sve kako treba, samo oni imaju suptilnije metode. A rukomet ostaje sinonim za ratove sujeta i iznošenje prljavog veša", zaključio je Obradović.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.