Deset godina čekamo pobedu nad Hrvatskom

Autor: Darko Mitrović
subota 15.01.2022.
10:49
Izvor: Sportske.net

Da li je konačno došlo vreme za prekid loše tradicije?

EPA-EFE/Tibor Illyes
EPA-EFE/Tibor Illyes

Povezane vesti

Prvo veliko reprezentativno takmičenje u 2022. godini, Evropsko prvenstvo za rukometaše,  održava se od 13. do 30. januara u Mađarskoj i Slovačkoj, a reprezentacija Srbije je smeštena u veoma jaku Grupu C, sa selekcijama Ukrajine, Hrvatske i Francuske i upravo tim redom će ''Orlovi'' igrati svoje utakmice, sa primarnim ciljem da se osvoji jedno od prva dva mesta u grupi i tako izbori plasman u drugu fazu takmičenja.

Pripreme za ovo Evropsko prvenstvo su bile specifične i problematične zbog pandemije koronavirusa, pa su u prethodnih par nedelja brojne selekcije imale kadrovskih problema, a otkazivane su i pojedine pripremne utakmice. Ti problemi nisu zaobišli ni reprezentaciju Srbije, s obzirom da su pozitivni na koronavirus bili i selektor Toni Đerona i članovi njegovog stručnog štaba kao i nekolicina igrača: Nemanja Ilić, Dejan Milosavljev, par dana ranije i Vladimir Cupara, Bogdan Radivojević, Stevan Sretenović, Ilija Abutović, Dragan Pešmalbek, Nemanja Zelenović, Vanja Ilić... Na sve to se nadovezala i povreda jednog od naših najvećih aduta, Petra Nenadića koji ipak neće moći da nastupi na Evropskom prvenstvu i teško je bilo šta moglo da se planira u takvim okolnostima.

Bez obzira na sve, naš tim je uspešno startovao na ovom Evropskom prvenstvu, ubedljivo je savladao Ukrajinu u prvom kolu sa 31:23, pa već večeras protiv Hrvatske ima priliku da overi plasman u drugu fazu takmičenja. Početak meča je zakazan za 20 časova i 30 minuta u Segedinu, gde će naš tim odigrati sva tri meča u Grupi C.

Čitavu deceniju Srbija nema nijednu pobedu nad Hrvatskom, a poslednji put ''Orlovi'' su bili bolji od komšija još davne 2012. godine, u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu kada su trijumfovali sa 26:22, uz briljantnu partiju Momira Ilića koji je postigao osam golova u tom meču. Naš nacionalni tim je tada osvojio evropsko srebro i to je još uvek poslednja medalja koju su izborili srpski rukometaši na nekom velikom takmičenju. Posle tog trijumfa, Srbija se još sedam puta sastajala sa selekcijom Hrvatske, što u prijateljskim, što u zvaničnim mečevima, a skor je poražavajući za ''Orlove'' - šest poraza i samo jedan remi koji je ostvaren aprila 2019. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Taj duel odigran je u beogradskoj ''Štark Areni'' pred oko osam hiljada gledalaca, završnica meča bila je veoma uzbudljiva, ali je naš tim propustio priliku za pobedu. Na ulasku u poslednji minut Srbija je povela golom razlike, a Hrvati su uzvratili preko Duvnjaka za izjednačenje na 25:25. Imao je naš tim napad za pobedu u poslednjim sekundama, ali Kukić nije pogodio, pa je ostao utisak da su se Hrvati tada ''provukli''. Međutim, kada se igra van Beograda i Srbije, naši rukometaši iz nekog razloga ne pružaju tako jak otpor Hrvatima. Od tih šest poraza u poslednjih deset godina, najteži je bio onaj na Evropskom prvenstvu 2018. godine, kada je Hrvatska pred svojim navijačima u Splitu trijumfovala rezultatom 32:22. Težak poraz je reprezentacija Srbije doživela i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, kada su Hrvati slavili rezultatom 31:23, a i ostale mečeve su od tada uglavnom rutinski dobijali. Poslednji put ove dve selekcije sastale su se na Evropskom prvenstvu 2020. godine u Gracu, kada je Hrvatska trijumfovala rezultatom 24:21.

Sve to vreme reprezentacija Srbije je imala kvalitetne igrače, sa dosta iskustva u velikim evropskim klubovima, ali u poslednjoj deceniji nije ostvarivala značajnije rezultate, ne samo u duelima sa Hrvatskom, nego ni generalno na velikim takmičenjima. Menjali su se i selektori, nije bilo napretka i delovalo je već da za srpski rukomet nema nade, pogotovo što ni domaća liga nije na visokom nivou. Ali, dolazak Španca Tonija Đerone na mesto selektora vrlo brzo je ulio novu energiju u naš tim, što se videlo i u kvalifikacijama za ovo Evropsko prvenstvo, kada je Srbija uspela da na svom terenu savlada i favorizovanu Francusku, a u gostima je izborila remi. To nam daje za pravo da od ''Orlova'' na EP očekujemo makar plasman u drugu fazu takmičenja, a ako se to ostvari u ovako jakoj grupi, onda je sve moguće.

Govoreći o selekciji Hrvatske tokom priprema, selektor Toni Đerona je posebno izdvojio dvojicu njihovih rukometaša.

''Hrvatska reprezentacija se podmlađuje, ali ima igrače kao što su Cindrić i Duvnjak koji mogu da naprave razliku u bilo kom trenutku. Imaju snažan tim. Sa novim trenerom igraju na malo drugačiji način nego ranije. Ali sigurni smo da ćemo biti spremni i dati sto odsto u ovom derbiju protiv Hrvatske'', poručio je Đerona.

Međutim, upravo su Luka Cindrić i Domagoj Duvnjak pred početak Evropskog prvenstva bili zaraženi koronavirusom, pa ni Hrvati nisu u najboljoj situaciji u susret meču sa Srbijom. Dodatni problem za njih je i suspenzija Davida Mandića, pa odsustvo i Šušnje i Mihića koji su posle meča prvog kola sa Francuskom dobili pozitivne nalaze na koronavirus.

Bez Cindrića i Duvnjaka, Hrvati su u prvom kolu poraženi od ''Trikolora'' sa 27:22, pa bi ih poraz od Srbije praktično eliminisao.

S obzirom na ono što smo videli u prvom kolu, Hrvati će u Segedinu imati veću podršku svojih navijača, ali nadamo se da će i srpskih biti znatno više na tribinama nego u duelu sa Ukrajinom.

Ne propustite