Kraj za Srbiju na EP, da li i za selektora?

Autor: Darko Mitrović
utorak 16.01.2024.
19:37
Izvor: Sportske.net

Da li je Toniju Đeroni isteklo vreme na klupi ''orlova'' posle najnovijeg neuspeha?

EPA-EFE/Anna Szilagyi
EPA-EFE/Anna Szilagyi

Povezane vesti

Rukometna reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u drugu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Naši ''orlovi'' su večeras u Minhenu poraženi od selekcije Crne Gore sa 30:29, pa se od nastupa na ovom takmičenju opraštaju kao poslednjeplasirani u Grupi C, sa samo jednim osvojenim bodom.

Postojala je šansa da u slučaju pobede našeg tima u večerašnjem meču i trijumfa Mađarske nad Islandom, Srbija prođe dalje, ali se pokazalo da ovaj tim nema kvalitet za to.

Kada je španski stručnjak Toni Đerona u proleće 2020. godine promovisan u novog selektora reprezentacije Srbije, verovalo se da je to početak projekta koji će za nekoliko godina vratiti naš nacionalni tim u evropski vrh, na šta čekamo od 2012. i evropskog srebra u Beogradu i stekao se utisak da bi baš na ovom Evropskom prvenstvu trebalo da se vide svi plodovi Đeroninog rada sa ''orlovima''.

Taj utisak je postao još jači posle onoga što je reprezentacija Srbije pokazala u prvom kolu protiv odlične selekcije Islanda, kada je naš tim delovao veoma čvrsto u odbrani na čelu sa odličnim golmanom Milosavljevim, dobro je i napad funkcionisao, sve do poslednjih minut i po, kada se sve to prosulo i Srbija ispustila pobedu.

Osvojen je bod nade, ali su utakmice protiv Mađarske, a onda i večeras protiv Crne Gore pokazale da je igra protiv Islanda bila samo kratkotrajni bljesak i da smo se ekspresno vratili u realnost koja traje duže od decenije.

EPA-EFE/Anna Szilagyi

Šta smo večeras mogli da vidimo?

Crna Gora, koja je već posle dva kola izgubila sve šanse za prolaz dalje, pokazala je da je to nije demoralisalo, da želi da potvrdi da je zaslužila više i protiv Islanda i protiv Mađarske, kada je gubila u završnicama tih mečeva.

Od početka meča, tim pod vođstvom selektora Vlada Šole je zaigrao bolje, poveo je sa 3:0 i stavio reprezentaciju Srbije pod još veći pritisak.

Kao i protiv Mađarske, naša igra u odbrani opet nije delovala čvrsto, ni golman Milosavljev nije briljirao, a najzaslužniji što su ''orlovi'' rezutatski ostajali u igri i držali rezultatski priključak, bio je naš srednji bek Lazar Kukić. On je istrpeo dosta kritika posle slabe partije protiv Mađarske, videlo se da želi da se večeras iskupi za to i tokom prvog poluvremena je u tome u potpunosti uspeo, sa čak šest postignutih golova.

Međutim, Crna Gora je konstantno bila u vođstvu, Vuko Borozan je, uz Vujovića, bio najraspoloženiji u njihovom timu tokom prvih 30 minuta, i prednost crnogorskih ''lavova'' se kretala od jednog do tri gola razlike.

Početak drugog poluvremena nije bio loš, Srbija je zaigrala bolje i uspela da povede sa 18:17, ali umesto da to doprinese većem samopouzdanju, naš tim je dozvolio Crnogorcima da naprave seriju 3:0 i da ponovo preuzmu rezultat pod kontrolu. Da sve bude gore po naš tim, u 41. minutu povredu zadnje lože je doživeo naš bek Miloš Orbović, za koga je meč tada bio završen.

Dugo su Crnogorci održavali prednost, sve do 59. minuta, kada Nemanja Ilić donosi izjednačenje našem timu! Usledila je odbrana Vladimira Cupare i prilika da Srbija u poslednjem minutu ovog meča prvi put povede i dođe do pobede!

Međutim, posle dogovora na tajm-autu, Đorđić loše šutira, njegov udarac je izblokiran, Crna Gora u kontri vraća minimalno vođstvo i u tom trenutku je postalo jasno da se reprezentacija Srbije večeras oprašta od učešća na Evropskom prvenstvu.

Ostalo je bilo još pola minuta, Milosavljević je iznudio sedmerac koji je Bogdan Radivojević realizovao i izjednačio na 29:29, što je bilo dovoljno samo da se izbegne poslednje mesto u grupi, ali ne i da se zadrži nada u prolaz dalje.

Ali, ni u tome naši nisu uspeli, u poslednjoj sekundi Crna Gora preko Grbovića stiže do pobedonosnog gola, za konačnih 30:29!

Na kraju, Kukić sa sedam golova najefikasniji u reprezentaciji Srbije, Nemanja Ilić je postigao pet golova, a kod Crnogoraca Branko Vujović najbolji sa osam golova, Miloš Vujović i Grbović su postigli po 7, a Borozan se zaustavio na šest.

Ne propustite