LŠ - Drama svih drama pripala Barsi, sedmerci rastužili porodicu Dušebajev!

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 19.06.2022.
20:01
Izvor: Sportske.net

Barsa ulazi u istoriju!

EPA-EFE/Piotr Polak
EPA-EFE/Piotr Polak

Povezane vesti

Rukometaši Barselone osvojili su rukometnu Lige šampiona! Meč je odlučen tek posle sedmeraca, jer je posle regularnog dela i produžetaka bilo 32:32. 

Barsi je ovo 11 titula u istoriji, "blaugrana" je postala prva ekipa koja je odbranila titulu prvaka Evrope u ovom formatu takmičenja.

Bolje je Barsa započela finale u Kelnu. Nakon realizovanog sedmerca Gomeza Abelja "blaugrana" je vodila sa 5:2 u sedmom minutu. 

Uspeo je Kjelce da se rezultatski vrati u meč nakon nekoliko sjajnih odbrana Volfa i golom Aleksa Dušebajeva smanji na 10:9 u 21. minutu meča.

Pravio je pivotmen Kjelcea Karalek velike probleme odbrani Barse, a upravo je golom beloruskog pivotmena Poljska ekipa izjednačila na 12:12 u 25. minutu.

Barsa je ipak otišla na poluvreme sa pogotkom prednosti, 14:13, nakon što je svoj šesti gol na meču postigao fenomenalni Danijel Gomez Abeljo, to je desnom krilu bio jubilarni 100. gol u ovosezonskoj Ligi šampioni, što je učinilo najboljim strelcem takmičenja.

U drugom poluvremenu videli smo rovovsku borbu na oba kraja terena, a povreda vanserijskog plejmejkera Luke Cindrića bila je veliki udarac za desetostrukog prvaka Evrope Barselonu.

Razigali su braća Dušebajev u redovima Kjelcea, a upravo je mlađi Danijel svojim pogotkom doveo poljsku ekipu do vođstva u 42. minutu, tada je bilo 21:20 za šampiona iz 2016. godine.

Kejlce je u poslednjih 10 minuta ušlo sa prednošću od 23:22, ali je ekipa Talanta Dušebajeva propustila čak četiri napada u kojima je mogla da dođe do veće prednosti, pa je finale u egal vratio Gomez Abeljo u 53. minutu.

Posle golova Aleksa Dušebajeva i Melvina Ričardsona ušli smo u poslednjih pet minuta sa nerešenim rezultatom, 25:25.

Egipćanin Ali Zein je svojim prvim golom u finalu vratio prednost Barsi, bilo je 27:26 na tri minuta do kraja, ali je sjajni pivot Karalek ponovo izjednačio.

Najbolji igrač utakmice Gomez Abeljo preuzeo je odgovornost i iz sedmerca na dva minuta pre kraja vratio vođstvo Barsi. Kjelce je u narednom napadu izgubio loptu, pa su igrači trenera Ortege imali sve u svojim rukama u poslednjem minutu meča, a li je Dika Mem promašio veliku šansu za pobedu i omogućio Kjelceu napad za izjednačenje.

Zatražio je tajm-aut iskusni Talant Dušebajev i dao instrukcije svojim igračima za najvažniju akciju u sezoni. Odgovornost je preuzeo Vladisla Kuleš i sjajno proigrao sunarodnika Karaleka na crti, a ovaj postigao pogodak za izjednačenje i odveo utakmicu u produžetke.

U prvih pet minuta nastavka, bolja je bila Barselona, Poljaci su izgubili loptu u nekoliko vezanih napada, ali je sjajnim intervencijama golman Kjelce Andreas Volf sačuvao priključak svom timu, tako je Ortegina ekipa u drugi produžetak ušla sa samo jednim golom prednosti, bilo je 30:29 za Barsu.

Sjajno je večeras igrao Danijel Dušebajev, njegovim golom na startu drugog produžetka Kjelce je ponovo izjednačio, a onda je i stariji Aleks sjajnim prodorom iznudio sedmerac, koji je u gol pretvorio  Morito i još jednom preokrenuo rezultat. 

Barsa je u narednom napadu izjednačila preko levog krila Arinja, a onda opet sedmerac za Poljake i novi gol Morita. Dika Mem je izjednačio, pa je Kjelceu ostao poslednji napad za drugu titulu prvaka Evrope. Pokušao je Aleks Dušebajev, promašio, pa su sedmerci odlučili o osvajaču Lige šampiona.

Prvi je odgovornost preuzeo najbolji strelac Lige šampiona Gomez Abeljo i pogodio, siguran je bio i Arkadijuš Morito za Kjelce. Drugu seriju otvorio je desni bek Dika Mem, Volf je zakačio loptu, ali je ona nekako ušla u mrežu. Za Kjelce je šutirao Karačić i bio veoma siguran. Ruka nije zadrhatala ni Ričardsonu, koji je loptu lansirao pravo u rašlje, da bi De Varga u trećoj seriji sjajnom intervencijom zaustavio Aleksa Dušebajeva i doneo prednost Barsi. Narednu seriju golom je otvorio Zein, pa je sav pritisak bio na  Danijelu Dušebajevu, koji je morao da pogodi da bi se serija nastavila, to je i učinio. 

Odlučujući penal za Barsu izveo je pivotmen Ludovik Fabregas, pogodio i doneo titulu Barseloni.

Najefikasniji u redovima pobednika bio je Gomez Abeljo sa devet pogodaka, pet golova postigao je Dika Mem, dok je golman De Vargas napravio 12 intervencija. U redovima Kjelcea šestorica igrača postigli su po četiri gola, Vujović, braća Dušebajev, Morito, Kuleš i Karalek učinili su sve da Poljaci osvoje titulu, ali u tome nisu uspeli, a nije pomoglo ni 12 odbrana raspoloženog Volfa.

U utakmici za treće mesto Kil je savladao Vesprem.

Ne propustite