''Orlovi'' se kasno probudili, Srbija blizu eliminacije!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 14.01.2024.
22:07
Izvor: Sportske.net

A taman smo pomislili da na ovom šampionatu možemo da očekujemo nešto više...

EPA-EFE/Anna Szilagyi
EPA-EFE/Anna Szilagyi

Povezane vesti

Muška rukometna reprezentacija Srbije poražena je večeras u drugom kolu Grupe C na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj od selekcije Mađarske, rezultatom 28:27.

Meč je odigran u Minhenu, a posle ovakvog epiloga Mađari su obezbedili plasman u drugu rundu takmičenja sa maksimalnim učinkom posle prva dva kola, dok našem timu ostaje teoretska šansa da se domogne drugog mesta, pod uslovom da u poslednjem trećem kolu savlada Crnu Goru, ali da istovremeno Island izgubi od Mađarske, pri čemu bi se gledala i gol-razlika.

Neočekivani problem je zadesio reprezentaciju Srbije uoči ovog duela, jer je naš krilni igrač Bogdan Radivojević pred sam početak meča osetio stomačne probleme, povraćao je, pa su ''orlovi'' večeras morali bez njega, što je bio veliki hendikep za naš tim.

Njegova alternativa Vukašin Vorkapić je u uvodnim minutima meča odlično odigrao, postigao dva gola, uz jednu osvojenu loptu u odbrani, ali posle njegovog isključenja, počeo je pad u igri našeg tima.

Mađari su ta dva minuta iskoristili da preokrenu rezultat u svoju korist i do kraja prvog poluvremena Srbija je uglavnom morala da juri rezultat. Prednost Mađara se kretala od jednog do tri gola razlike, ali ono što je bio razlog za brigu je to što naša defanziva nije izgledala tako čvrsto i organizovano kao protiv Islanda u prvom kolu. 

Ipak, u finišu prvog poluvremena Srbija preko Pešmalbeka prilazi na 14:13, što je bio razlog za optimizam pred drugih 30 minuta.

Početak drugog poluvremena kada je naš tim u pitanju, obeležio je golman Vladimir Cupara koji je dobio priliku umesto Dejana Milosavljeva i odmah je počeo da beleži odlične intervencije, za prvih 11 minuta u igri je imao čak četiri odbrane, dok se u napadu raspucao Orbović, ali sve to nije bilo dovoljno da se značajnije promeni tok utakmice.

Srbija je dolazila do izjednačenja u nekoliko navrata, ali su Mađari opet prelazili u vođstvo koje je u 43. minutu uvećano na dva gola razlike - 20:18.

Imali smo mnogo sreće nešto kasnije kada Boka nije realizovao čist zicer, ali i ''orlovi'' u tom periodu propuštakju tri velike prilike, i to sa igračem više.

Boka je to ubrzo kaznio, pogodio je za 21:18 i naš tim je ulazio u sve težu situaciju... Selektor Đerona je reagovao tajm-autom, ali nije vredelo - Sita pogađa za 22:18 u korist Mađarske koja je bila sve bliže pobedi.

Kako se meč bližio kraju, reprezentativci Srbije su postajali sve nervozniji, to se najbolje videlo po sve većem broju grešaka u napadu, a Mađari su sve to umeli da kazne, pre svih nepogrešivi Banhidi koji je svojim osmim golom iz isto toliko pokušaja prvi put doneo pet golova prednosti svom timu - 25:20.

Iako je tada ostalo još oko osam minuta do kraja meča, bilo je jasno da naši reprezentativci nemaju način da dođu do preokreta ili makar neizvesne završnice. Doduše, nisu se predavali, uspeli su da priđu na dva gola zaostatka na ulasku u poslednja dva-tri minuta, ali kad god je Mađarima bilo važno, isticao se fenomenalni Banhidi koji je svojim desetim golom povisio na 28:25, na minut i po do kraja i rešio pitanje pobednika.

Dakle, Banhidi na kraju najefikasniji kod Mađara sa deset golova, pratio ga je Mate sa pet, a u reprezentaciji Srbije to su bili Borzaš i Vorkapić sa po pet i Nemanja Ilić sa četiri gola.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite