Rukometna LŠ - Mogu li Srbi da zaustave Barsu?

Autor: Nemanja Janošev
subota 18.06.2022.
11:27
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Nema PSŽ, Barselona ipak favorit…

EPA
EPA

Povezane vesti

Stigli smo i do samog kraja Lige šampiona u rukometu, biće pomalo čudno ne videti u Kelnu PSŽ, ikone poput Hansena i Karabatića, ali krem je tu, Dika Mem, Duvnjak, Vajnhold, Cindić, Ludovik Fabregas, Lauge, Aleiš Gomes, naši Cupara i Nenadić uz trenera Ilića na klupi mađarskog Vesprema. 

Mađari stižu u Keln sa željom da se posle četiri izgubljena finala, tri u poslednjih sedam godina domognu titule prvaka Evrope. Eliminisali su prema očekivanju danski Alborg, iako su izgubili revanš. U svakom slučaju, put do bitke za titulu vodi preko opasnog Kjelcea. Poljaci su praktično tim porodice Dušenbajev, legendarni Talant je trener, sinovi Dani i Aleks igraju za njega. Kjelce je prošao Monpelje u borbi za fajnal for, igraće i protiv Mađara i protiv tradicije, izgubili su 11 od 16 duela sa Vespremom. 

Na klupi Mađara je kako rekosmo Momir Ilić, kao igrač je legenda Vesprema iako nije uspeo da im donese titulu šampiona Evrope. On je dva puta bio prvak Starog Kontinenta, oba puta noseći dres Kila. Kjelce ima svog osvajača, Igor Karačić se peo na tron dva puta sa Vardarom. Sa braćom Dušenbajev, kao i još nekoliko sjajnih ofanzivaca, oni su u grupi završili ispred Vesprema, PSŽ i Barselone, lako dobili Monpelje i sada im na putu stoji Vesprem. U grupi su slavili protiv Mađara kod kuće, izgubili u gostima.

Viva Kjelce ima titulu, od pre šest godina, ovo im je šesto učešće na Fajnal Foru, za Dušebajeva na klupi peto, slavili su baš protiv Vesprema i to na penale. Momir Ilić je te godine postigao 97 golova u Ligi šampiona, šest u finalu i ostao praznih ruku.

Mi smo se odlučili za malo golova, tačnije manje od granice. Prosto, verujemo da će značaj utakmici učiniti da oba tima probaju odbranom da dobiju, da nas čeka neizvesna završnica, retko kada vidimo više od 60 golova kada se igra za najvažniji trofej.

u drugom polufinalu biće Kil koji je na neki način domaćin, pošto se igra u Nemačkoj, ali neće to biti prednost. Kil je šokirao PSŽ, Nemnci su posle remija u Parizu u pravoj drami slavili sa 33:32 kod kuće i stigli među četiri najbolja tima. Ne možemo nemačkog vicešampiona (nisu odbranili titulu) nazvati nikada autsajderom. Oni su četiri puta osvojali Ligu šampiona, pre dve godine su na istom mestu u Kelnu tukli lakše od očekivanja Barsu, blistao je sjajni Šveđanin Ekberg, desno krilo Nemaca. Ekberg je i dalje tu, kao i neizbežni Duvnjak, braća Landin Jakobsen, češka legenda Horak...

To što su tukli PSŽ je podiglo samopouzdanja do neba, ali Barselona je nešto drugo. Katalonci su vladajući prvaci, rekorderi sa deset titula, rekorderi španske lige i kupa, u rukometu oni su najveći klub na svetu.

Osvojili su 11 titula u nizu u ASOBAL ligi, prošle godine su lako tukli Alborg, sada će biti teže. Ali sa Gomezom, Fabregasom, Cindrićem, sjajnim Francucez Dikom Memom, teško je verovati da će dopustiti iznenađenje protiv Kila. Ovo drugo polufinale bi trealo da bude mnogo izvesnije nego duel Vestprema i Kjelcea, Barsa je po nama ne samo favorit protiv Kila, već i prvi konkurent za trofej odnosno odbranu titule. 

Ne propustite