SAOPŠTENJE UO RSS - Isplivao ''prljav veš''!

Autor: Darko Mitrović
petak 13.09.2024.
15:30
Izvor: Sportske.net

Šta se dešava u srpskom rukometu?

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Povezane vesti

Ovo leto donelo je promenu na čelu Rukometnog saveza Srbije, a novo rukovodstvo se danas oglasilo zvaničnim saopštenjem koje je prosleđeno medijima i u kome je iznelo niz teških kritika na račun svojih prethodnika.

''Novoizabrano rukovodstvo Rukometnog saveza Srbije, posle nešto više od mesec dana od izbora, na jasan i nedvosmislen način sagledalo je aktuelnu situaciju i tekuću problematiku kako u okviru samih organa i radnih tela RSS, tako i u širem smislu posmatrajući u odnosu na celokupnu rukometnu organizaciju.

Ono što pre svega treba istaći je da su na vanrednoj izbornoj skupštini projektovana konsolidacija stanja i stabilizacija odnosa započeli da se sprovode na potpuno transparentan i precizan način, ali da još uvek postoje, što nije niti neočekivano niti neuobičajeno, kako lako vidljive destruktivne radnje tako i latentni postupci pojedinih činilaca sistema rukometnog sporta kojima ne žele da prihvate promene i boljitak rukometnog sporta. U ovom saopštenju ćemo navesti samo deo onih činjenja ili nečinjenja koji moraju biti ispravljeni, ali i za koje mora da postoji odgovornost za učinjene nelegitimne radnje.

Oblikovanjem parcijalnih izveštaja, novoizabrano rukovodstvo RSS je uočilo i konstatovalo, između ostalog, da odluke i zaključci organa RSS u prethodnom periodu, od kraja 2020. godine pa sve do preuzimanja rukovođenja od strane ovog UO RSS i radnih tela RSS u ozbiljnoj meri nisu donošene u skladu sa Zakonom, Statutom i drugim pozitivnim propisima rukometne organizacije, već je umesto izabrane prethodne predsednice UO RSS praktički ulogu, rogobatno rečeno ''vlasnika srpskog rukometa'', samovoljno preuzeo njen suprug Radosav Šljivančanin, koji apsolutno nema nikakve kvalifikacije niti bilo kakvih dodirnih tačaka sa rukometnim sportom niti je ikada u životu imao bilo kakvu referencu ili značajnije postignuće da bi ozbiljnije učestvovao u sistemu rukometnog sporta, a da se tome u prethodne bezmalo četiri godine skoro niko nije suprotstavio. Oni koji nisu hteli da prihvate takvo što, jednostavno su izopšteni iz rada organizacije i potpuno nipodašteni, odnosno skrajnuti da ne učestvuju u odvijanju rukometnih aktinvosti ni u jednom obliku. Postoje brojni svedoci koji su doživeli omalovažavanje i krajnje prizemno ponižavanje od dotičnog Šljivančanina, koji je bukvalno 'oterao' mnoge pristojne i sposobne ljude iz rukometa.

Potpuno su poražavajuća apsolutno relevantna saznanja da je navedeni Radosav Šljivančanin svojim postupcima i karakterom vređao i ponižavao, uz to i maltretirao mnogobrojne rukometne poslenike, a pored toga i službenike saveza, koji su skoro svakodnevno doživljavali neprijatnosti od strane istog. Navedeni je permanentno vršio pritisak na veliki broj članova rukometne organizacije, mešao se bukvalno u sve i odlučivao o svemu. Stalne promene trenera u stručnim štabovima reprezentacija, posebno mlađih kategorija, u potpunosti su njegovo delo. Treneri i članovi stručnog štaba su menjani na volšebne načine, nije postojala nikakva sigurnost niti pravna zaštita. Sudije su bile izložene stalnoj poruzi i ucenama da neće suditi ako ne budu 'poslušni'. O tome postoje brojni svedoci, i to su činjenice koje su poznate svim članovima rukometne organizacije. Poznati su brojni njegovi ispadi, čak i uoči sednica skupštine saveza koje su se ticale fizičkih pretnji pojedinim članovima skupštine. O svemu tome tadašnji generalni sekretar RSS, Svetozar Stanković, nikad nije progovorio ni jednu reč, iako je i zakonski i po savesti bio obavezan da upozna i javnost i članove saveza o svemu.

Dovoljno je nabrojati samo nekoliko katastrofalnih poteza u prethodnom periodu da bi se jasnije sagledala aktuelna situacija:

Materijalna situacija RSS u ovom trenutku je veoma upitna, a savez u ozbiljno teškoj finansijskoj situaciji,

Od najlepše svečane sale i trofejnog prostora u najelitnijem poslovnom delu Novog Beograda, upravo zahvaljujući Šljivančaninu i Stankoviću, napravljen je magacin i vešernica koji je čak i spolja vidljivo ruglo i koji služi da se 'čuvaju' pocepani dresovi i druga oprema; posebna je nepoznanica da se ne zna gde je i kako završio kompletan mobilijar i oprema iz trofejne i svečane sale, jer istome nema traga,

Treneri reprezentativnih selekcija su birani bez posedovanja potrebnih kvalifikacija, pa čak i bez dozvola za rad koje su zakonski obavezujuće, čime su činjene štetne okolnosti za savez,

U savezu su zapošljavana lica po rođačkim i prijateljskim 'kombinacijama', a da niko ne zna po kojem osnovu je to činjeno,

Postoje nerešene tužbe i odštetni zahtevi, naročito upadljivi primer je ŽRK Ruma, koji RSS mora da obešteti, a da su stvarni krivci pojedinci već navedeni,

Poslednji trzaji nekadašnjeg rukovodstva su odbijanje trenera juniora da dostavi izveštaj sa EP u Sloveniji,

Postoje saznanja da je novi službeni automobil, izuzetno skup i luksuzan, za koji se ne zna u koje svrhe je pribavljen, preuzeo Radosav Šljivančanin, a da generalni sekretar Stanković o tome ni jednu reč nije izustio; shodno tome, RSS će morati u narednom periodu da utvrdi pravni osnov korišćenja službenog vozila od strane lica koje nije obuhvaćeno ingerencijama RSS te da utvrdi ko je izdao ovlašćenje za takvo postupanje,

Preduzeće koje je osnovao RSS, privredno društvo ''Hendbol fantazi'' (Handball Fantasy d.o.o) radi obavljanja marketinških, poslovnih, medijskih i srodnih aktivnosti, ne postoji u protekle četiri godine ni u jednom javnom izveštaju saveza, a organi saveza, Skupština i Nadzorni odbor, nikada nisu dobili nijednu informaciju o radu i poslovanju istog.
Takođe, postoje precizna saznanja i dokazi da pomenuti Šljivančanin i dan danas maltretira članove rukometne organizacije, bavi se poslovima za koje nikada nije bio ovlašćen, pa čak i da upućuje određenu vrstu pretnji članovima RSS i pojedinim nekadašnjim funkcionerima (najsvežiji primer je nekadašnji potpredsednik RSS). Svakodnevna su saznanja da Šljivančanin vrši pritisak na pojedine članove organa i radnih tela saveza da podnesu ostavke i napuste članstvo u organima i radnim telima saveza, kako bi blokirao rad tih organa i zaustavio utvrđivanje činjeničnog stanja i zakonske odgovornosti za dešavanja u prethodnom periodu. Osim toga, nesporive su činjenice o čemu postoje i pouzdani dokazi, da dotični stalno upućuje pretnje putem sms poruka ili na sličan način pojedinim članovima rukometne organizacije, koje se odnose i na fizički integritet i dostojanstvo.

Na kraju svega, a u susret predstojećim izbornim aktivnostima u celokupnoj rukometnoj organizaciji, što i jeste krucijlani razlog ovom i ovakvom obraćanju celokupnoj javnosti je što se nadamo, u budućem, časnom i čestitom postupanju i ponašanju svih članova RSS-a, uz želju da se nikada više organi i radna tela ne izlože samovolji pojedinaca, a da članovi saveza i svi ljubitelji rukometa ponovo sa ponosom uživaju u ovom našem divnom sportu'', navodi se u saopštenju Upravnog odmora Rukometnog saveza Srbije.

Ne propustite