Spektakl je zagarantovan u Ligi šampiona

Autor: Lazar Nikolić
sreda 28.09.2022.
13:00
Izvor: Sportske.net

Duel dva golmanska čuda u komšiluku

EPA-EFE/Tibor Illyes
EPA-EFE/Tibor Illyes

Povezane vesti

Drugo kolo grupne faze takmičenja u rukometnoj Ligi šampiona obeležila je repriza finala iz prošle sezone. U susretu starih znanaca, Barselone i poljskog Kjelcea trijumf su odneli Katalonci, rezultatom 32:28, a rukomet dobio novu mladu zvezdu u nastajanju. Reč je o golmanu „blaugrane“, danskom čuvaru mreže, Emilu Nilsenu.

Nilsen ima 25 godina, visok je 195 centimetra, a težak 120 kilogarama. Na prvi pogled deluje nezgrapno, ali kada krene da brani postaje prava „hobotnica“. Karijeru je počeo u rodnom Orhusu, nastavio u kvalitetnijem klubu iz domovine Skjernu, da bi interancionalnu gradio u francuskom Nantu za koji je branio protekle tri godine, da bi ovog leta napravio transfer karijere i obukao dres Barselone, jedanaestostrukog prvaka Evrope.

Trener Barse Antonio Karlos Ortega odlučio se da Nilsenu da šansu na najvećoj pozornici, a ovaj mu je vratio sa 12 intervencija protiv Kjlecea. Danac je frustrirao svetske zvezde u poljskom sastavu predvođene Aleksom Dušebajevim i potpuni je heroj derbija kola u Ligi šampiona.

Ako se Nilsen proslavio, šta tek reći za golmana Celja 21-godišnjeg Slovenca Gala Gaberšeka. Momak za koga je malo ko čuo do prošle srede i meča protiv Kila „začarao“ je mrežu slovenačkog šampiona i bio jedan od heroja u senzacionalnoj pobedi Slovenaca nad rukometnom imeprijom iz Nemačke. Gaberšek je zaustavio čak 13 udaraca protivnika.

Upravo će Nilsen i Gaberšek odmeriti snage ovog četvrtka kada u meču trećeg kola grupe „B“ Barselona dočekuje Celje. Naravno da su Katalonci veliki favoriti predvođeni kapitenom Dikom Memom, jednim od najboljih šutera današnjice, a tu su i dvojica Slovenaca koji će igrati protiv „svojih“ Blaž Janc i Domen Makuc. U redovima Celja pored već pomenutog Gaberšeka, pažnju bi treblao obratiti na, protiv Kila impresivnog, Aleksa Vlaha koji je sa 10 golova „zatrpao“ mrežu favorita i zaslužio titulu MVP-a kola.

Vrhunski rukomet očekujemo i u Danskoj, gde domaći Olberg dočekuje Kjelce. Povratak Mikela Hansena u domovinu izazvao je euforiju među navijačima Olborga. Iskusni Danac, jedan od najboljih rukoemtaša svih vremena, debitovao je sa 10 pogodaka protiv Celja, da bi u prošlom kolu malo „spustio ručnu“ i sa „samo“ šest golova predvodio Olborg do pobede u derbiju Skandinavije protiv norveškog Elveruma. Što se tiče Kjelcea, ekipa Talanta Dušebajeva ostavila je sasvim dobar utisak protiv Barse, ali se protiv fenomenalnog Nilsena nije moglo. Obe ekipe neguju brz, napadački stil rukometa i treblao bi očekivati pravi spektakl uz dosta golova na severu Evrope.

U preostalim mečevima grupe „B“ sastaju se Kil – Seged i Nant - Elverum. Nemački tim će kod kuće tražiti „iskupljenje“ za poraz od Celja, u sastav se vraća lider ekipe Hrvat Domagoj Duvnjak i pobeda ne bi smela da izostane. Posebno imajući u vidu lošu formu mađarskog predstavnika, koji u prve dve utakmice Lige šampiona nije bio ni blizu bodova, iako je u prošlom kolu blistao naš reprezentativac Bogdan Radivojević sa devet pogodaka protiv Nanta. Upravo će Nant imati „siguricu“ u duelu sa Elverumom. Norveški tim izgleda najslabije u ovoj grupi, tako da se pobeda domaćina ne dovodi u pitanje.

Derbi grupe „A“ igra se u Magdeburgu, gde istoimeni prvak Nemačke dočekuje najskuplji tim današnjice Pari Sen Žermen. Magdeburg se posle 16 godina vratiO u rukometnu elitu i ostvario dve pobede na startu takmičenja. Susret protiv Parižana biće najteži test za ekipu Beneta Vigerta, ukoliko ga polože možemo ih smatrati pritajnim favoritom takmičenja. Na drugoj strani PSŽ ne blista, imaju polovičan učinak do sada i iznenađujući poraz u prošlom kolu šampionata Francuske do Tuluza sa ubedljivih 35:27.

Ostali mečevi u ovoj grupi, barem na papiru, ne deluju atraktivno. Zagreb kod kuće dočekuje Porto, u duelu ekipa bez bodova. Mađarski Vesprem predvođen našim trenerom Momirom Ilićem i igračima Petrom Nenadiće i Draganom Pešmalbekom trebalo bi da ima lak zadatak protiv Dinama iz Bukurešta, dok će utakmicom Visla Plock – GOG biti zaključeno treće kolo.

Kompletnu ponudu rukometne Lige šampiona u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite