Srbija ostala bez Svetskog prvenstva, pozivnice SAD i Švajcarskoj!

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 23.05.2024.
18:20
Izvor: Sportske.net

Svetsko prvenstvo igraće se u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj od 14. januara do 2. februara 2025. godine.​

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Svetska rukometna federacija (IHF) dodelila je dve specijalne pozivnice za Svetsko prvenstvu u rukometu, Sjedinjenim Američkim Državama i Švajcarskoj, što znači da ni Srbija ni Crna Gora neće dobiti šansu da igraju na najvećoj planetarnoj smotri.

Tim Srbije posle dvomeča sa Španijom zbog lošije gol razlike nije uspeo da se plasira na Svetsko prvenstvo.

Odmah po gubitku šansi za plasman, Rukometni savez Srbije zvanično je Svetskoj rukometnoj federaciji (IHF) poslao zahtev za dobijanje specijalne pozivnice (vajldkarda) za učešće na Svetskom prvenstvu.

U objašnjenju IHF se navodi da će SAD osmi put nastupiti na Svetskom prvenstvu, dve godine pošto su obezbedile svoje prve dve pobede ikad i završile na 20. mestu na prvenstvu 2023.

"Pošto su Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. udaljene samo četiri godine, muška reprezentacija SAD će iskoristiti ovu šansu da se još više razvija, jačajući jezgro, što se pokazalo tokom poslednjih meseci tokom prijateljskih i međunarodnih takmičenja protiv jakih timova", stoji u objašnjenju. 

Kada je reč o Švajcarskoj, IHF navodi da će ta zemlje 12. put u istoriji biti prisutna na Svetskom prvenstvu, a drugi put u poslednjih 30 godina, pošto je u Egiptu 2021. završila na 16. mestu.

"IHF je Švajcarskoj dodelio vajld-kard zbog kombinacije faktora, uključujući sportske zasluge, zbog čega su eliminisane u kvalifikacijama za Evropu, deo 2 – faza 2 protiv Slovenije na penale, pošto je regularnih 120 minuta završeno u pat poziciji, kao i iz komercijalnih razloga, jer su posle detaljne analize imali najveći domet", zaključuje se u objašnjenju za dodelu specijalne pozivnice Švajcarskoj.

Specijalnoj pozivnici od IHF nadali su se i u Srbiji i Crnoj Gori, ali su čelnici svetskog rukometa odlučili da prednost imaju SAD i Švajcarska. Svetsko prvenstvo igraće se u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj od 14. januara do 2. februara 2025. godine.

Ne propustite