Svetski prvak se bori sa depresijom, snuker mu je sada nevažan

Autor: Darko Mitrović
petak 15.04.2022.
14:41
Izvor: Beta

Aktuelni svetski šampion u snukeru Mark Selbi rekao je da mu se snuker "trenutno čini nevažnim", dok se u sred borbe sa depresijom priprema da brani titulu na Krusiblu.

Beta/Steven Paston/PA via AP
Beta/Steven Paston/PA via AP

Povezane vesti


Selbi je prošle godine četvrti put u karijeri osvojio Svetsko prvenstvo, posle trijumfa 2014, 2016. i 2017. godine.

On je rekao da je borba sa depresijom imala uticaj na njegovu karijeru, a da posle trijumfa na Krusiblu 2016. godine nije imao nikakve emocije.

"Čak i u izjavi posle finala sećam se da sam rekao da je to bilo nekoliko teških nedelja, da će porodica i bliski prijatelji razumeti. Morao sam pre toga da se povučem sa nekoliko turnira i nije ni trebalo da igram na Svetskom prvenstvu. Na kraju sam se dogovorio sa suprugom da igram i nadali smo se da bi me to mesto i atmosfera mogli ohrabriti, pre nego da ostanem kod kuće", rekao je Selbi, preneo je Eurosport.

"Osećao sam se čudno što sam pobedio te godine, možda nisam osećao pritisak. Nisam očekivao ništa. Ali na kraju, kada je to trebalo da bude najbolji trenutak mog života koji delim sa ćerkom i suprugom, bio sam bez emocija, držao sam se zbog izgleda u javnosti", dodao je engleski snukeraš.

Svetsko prvenstvo počinje u subotu u Krusibl teatru u Šefildu, a Selbi počinje odbranu titule duelom protiv Džejmija Džonsa u prvom kolu.

Selbi je rekao da je zatražio stručnu pomoć kako bi se lakše izborio sa depresijom, ali da je u isto vreme igrao mečeve.

"Nije toliko teško bilo igrati, koliko sedeti u stolici i čekati potez. Kada sam bio za stolom imao sam o čemu da razmišljam, ali kada sediš i čekaš, onda si u sopstvenom prostoru i razmišljaš o svemu ostalom. To je bilo o životu van stola, prošlim iskustvima, ništa o snukeru. U početku smo se dogovorili da nastavim da igram ako mogu, pošto postoji opasnost da se zaključate i sklupčate. To nije bilo rešenje, želeo sam da budem zauzet", rekao je 38-godišnji igrač.

"Igranje je lakši deo, teška je borba sa demonima u mojoj glavi. Nekih dana sam dobro, ali imam više loših nego dobrih dana, zbog toga sam u ovoj poziciji i zbog toga pričam o tome. Nadam se da ću to moći da preokrenem, zbog toga radim sa lekarom, psihijatrom iz Londona. Na početku nekoliko terapija nedeljno, zatim jedna nedeljno i promena lekova", dodao je Selbi.

On je rekao da će se "boriti sa sobom" u Šefildu, ali da je koncentrisan na to da se oseća bolje i da pokušava da se raduje turniru.

"Ciljevi u snukeru se sada čine nevažnim, čak iako je Svetsko prvenstvo. Nemam motivaciju i teško je to objasniti nekome, osim ljudima koji imaju depresiju. Iskušenje je da kažem: 'Samo se izvuci iz toga', ali nikada ne znam kako ću se osećati. Mogu da se probudim i osećam malo bolje, ali kako dan odmiče, nadvije se oblak i osećam se mnogo gore", naveo je Selbi.

On je rekao da se svakodnevno bori, ali da ima veliku podršku porodice i lekara, da na Svetsko prvenstvo ide uz drugačiju perspektivu i da se nada da će se osećati bolje.

"Dobio sam mnogo stvari da uradim i na meni je da ih uradim. Uvek sam tretirao snuker kao da se radi o životu ili smrti, a bol zbog poraza bila je vrlo jaka. Lekar je uveren da to ima veze sa smrću mog oca, pošto je moja majka otišla kada sam bio mlad, kada sam ga izgubio, to je bila moja cela porodica", naveo je.

"Nikoga nisam imao, mogao sam da se okrenem samo snukeru i to mi je postalo uteha. On veruje da sam zbog toga mnogo uložio u snuker gde se osećam najprijatnije. Voleo bih da se radujem turniru, pošto bi bila šteta biti na Krusiblu, a da ti nije važno da li ćeš pobediti ili izgubiti", dodao je Selbi.

Ne propustite