Svetsko prvenstvo u snukeru - Prestiž, slava, nabolje od najboljeg

Autor: Vladan Niškić
petak 14.04.2017.
15:16
Izvor:

Od 15. aprila do 1. maja u Šefildu će se održati najprestižniji snuker turnir, Svetsko prvenstvo. Borba za slavu, prestiž, sticanje statusa legende. Ove godine se obeležava i 40 godina od kako se Svetsko prvenstvo

worldsnooker
worldsnooker

Povezane vesti

Svetsko prvenstvo u snukeru uz Masters i UK Championship  čini turnire tzv. „Tripl krune“ , njaprestižnije i najznačajnije turnire u ovom sportu.  Narednih sedamnaest dana najbolji igrači sveta moraće da prikažu svoju najbolju igru, fizičku i mentalnu stabilnost, kako bi se domogli same završnice i došli u priliku da se bore za ovaj slavni trofej. Turnir se održava od 1927. godine i vremenom je postajao sve popularniji događaj za praćenje. Od vremena Džo Dejvisa, pa preko zlatne ere snukera 80-tih godina, kada je postao najpopularniji sport u Britaniji, do dašanjeg dana i sjajnih imena poput Ronija O’Salivena, Džona Higinsa, Marka Selbija... Od 1977. godine održava se u Šefildu i prema dogovoru sa gradskim većem  tako će se nastaviti i narednih deset godina. Prema nekim statističkim podacima prenose mečeva sa Svetskog prvensta prati 400 miliona ljudi širom sveta.

Kao što je napisano u ovom tekstu prvi šampionat koji je održan u Šefildu desio se još davne 1977. godine. Te godine Džon Spenser je postao svetski šampion pobedivši u finalu Klifa Torburna sa 25:21. Novčana nagrada za najboljeg tada je bila 6.000 funti. Neka velika imena ovog sporta su tada debitovala na najvećem turniru poput Vilija Torna, Džona Virga, Daga Mauntdžoja.

Narednih godina u Krusiblu su odigrana neka legendarna finala. Stiv Dejvis je prvu od svojih šest titula osvojio 1981. godine. Nakon što je uspeo da savlada Džimija Vajta, Aleksa Higinsa, Terija Grifitsa i branioca titule Klifa Torburna, Dejvis je u finalu savladao Daga Mauntdžoja sa 18:12 i tako postao svetski šampion.

Finale Svetskog prvenstva iz 1985. godine će ostati upmaćeno kao najbolje i najgledanije finale u ovom sportu. Meč između Denisa Tejlora i Stiva Dejvisa je posmatralo 18 i po miliona ljudi. Poslednji frejm je trajao 68 minuta. Denis Tejlor je pobedio sa 18:17. Nakon ubacivanja poslednje kugle za titulu proslava Denisa Tejlora sa podignutim rukama važi za jedan od najprepoznatljivijih  sportskih momenata u istoriji.

Legenda ovog sporta i čovek sa najviše titula svetskog šampiona Stiven Hendri je postao najmlađi šampion sveta osvojivši ovaj turnir 1990. godine. Tada je imao 21. godinu. Šampion sveta ukupno je bio sedam puta. U tom finalu 1990. godine savladao je Džimija Vajta sa 16:12. Njih dvojica su se sastali u finalu 1994.godine. Džimiju Vajtu je to bilo peto uzastopno finale, četvrto protiv Hendrija. Imao je odličnu priliku da konačno dođe do pobedničkog trofeja, jer je u odlučujućem frejmu sve bilo u njegovim rukama. Međutim promašena crna kugla imala je za posledicu da se Hendri vrati za sto i ubaci sve preostale kugle i po četvrti put postane svetski šampion.

Roni O’Saliven je ukupno pet puta bio svetski šampion. Sjajno finale je odigrao 2001. godine protiv Džona Higinsa. Pobedio je u tom meču 18:14 i pored pehara osvojio je i novčanu nagradu od 250.000 funti. Higins ima četiri titule prvaka sveta.

Mark Selbi će ove godine braniti naslov najboljeg. Ujedno to će biti i pokušaj da dođe do trećeg trijumfa u Šefildu. Prvu titulu je osvojio 2014. godine, savladavši u finalu Ronija O’Salivena. U prošlogodišnjem finalu Selbi je savladao Dinga Đunhuija 18:14.

Da li će Selbi odbraniti titulu najboljeg? Ili će O’Saliven slaviti po šesti put?  Možda vidimo Džada Trampa kako podiže pobednički trofej? Ljubiteljima snukera preostaje samo da uživaju u predstavama najboljih igrača na svetu i sačekaju odgovor na ovo pitanje u narednih sedamnaest dana. Uživajte !

 

Vladimir Janković

Snuker savez Srbije

Ne propustite