Fantazi masteri i AdmiralBet - Novo kolo, šta je na meniju?

Autor: Boris Jovanović
petak 01.09.2023.
08:25
Izvor: Sportske.net

Poslednja runda pred dvonedeljnu pauzu, ne zaboravite danas da namestite ekipu!

Povezane vesti

Još jedno kolo Premijer lige  počinje u petak, važno za sve fantazi igrače da znaju kada im je poslednji rok da izvrše neke izmene ili transfere pred „deadline“. Nakon ovog kola nam sledi reprezentativna pauza i mali odmor.

Luton - Vest Hem

Jasno je da je Luton možda i glavni kandidat za ispadanje ove sezone i zbog toga iz Vest Hema pred ovo kolo možemo tražiti neke dobre opcije za fantazi, koje su sve odlični diferencijali. Bitna stvar koju treba da znate je da Vest Hem nakon ovog meča dočekuje Mančester Siti, pa gostuje Liverpulu. Džejms Vord-Praus i Džarod Bouen su najpoželjnije opcije. Vord-Praus je u prva dva meča u dresu Vest Hema zabeležio dve asistencije i gol, a uz to će izvoditi sve prekide. Svi znaju da je najbolji izvođač slobodnih udaraca u Premijer Ligi. Bouen je takođe bio odličan sa dva postignuta gola i sa jednom asistencijom na prve 3 utakmice. Bouen napada po desnoj strani, na istoj gde su Rahim Sterling i Solomon Soli Marč igrali protiv Lutona. Epilog je bio taj da je Marč postigao gol, a Sterling dva gola i jednu asistenciju. U slučaju da tražite nekog napadača kojeg biste uparili sa Halandom ili koristili kao trećeg napadača Mikail Antonio bi mogao biti još jedan diferencijal. Postigao je po gol na poslednje dve utakmice i bio vrlo konkretan u napadu. Odbrana Vest Hema nije među boljima i postoje mnogo bolje jeftine akvizicije iz drugih klubova, a ni raspored nije dobar. Jedini igrač koji je imao veći procenat vlasništva je golman Alvaro Areola, zbog cene početne cene od 4.0m (sada je skočila na 4.1m) i verovatno će biti starter u većini fantazi timova u kojima se nalazi. Luton za sada nije klub koji može ponuditi bilo šta vredno za fantazi.

Šefild Junajted - Everton

Jedina utakmica u terminu od 13:30 časova i ne možemo da vas krivimo ako je nećete pogledati. Ovo je onaj tip „six pointer“ duela koji na prvu loptu vuče na tvrdi i negledljivih 0:0. U prilog tome ide Everton koji jedini do sada nije postigao gol još uvek. Da li uopšte ima neko iz ova dva kluba da može da bude koristan za fantazi? Golman Evertona, Džordan Pikford, i odbrambeni fudbaler Šefilda, Džordž Boldok, su jedina dva fudbalera sa nekim značajnijim procentom vlasništva. U slučaju da imate nekoga od njih dvojica u vašim timovima ne možemo reći da bi bilo nelogično da se očekuju „clean sheet“ poeni. U neku ruku bi to bili dobri diferencijali. Treba spomenuti da je u Šefild stigao mladi napadač Kameron Arčer koji košta minimalni 4.5m i verovatno će biti kvalitetna opcija da vam bude na klupi ako išta tokom većeg dela sezone, pod uslovom da ima zagarantovane minute. Svaka ostala diskusija o fudbalerima ova dva tima za fantazi je trenutno nerealna.

Brentford - Bornmut

Još jedna u nizu odličnih utakmica za ofanzivce Brentforda, Brajana Mbeuma i Joana Visu. U prva dva kola su bili odlični i doneli dosta bodova, a znamo da Mbeumo izvodi penale i na fantaziju se vodi kao igrač sredine terena, što mu donosi dodatan poen za svaki gol. Domaćinstvo Bornmutu može da bude argument da se u startnih 11 u vašem fantazi timu nađe i Riko Henri, ofanzivni bek Brentforda. Ipak, Bornmut može da bude opasan u napadu i imaju par odličnih igrača kao što Dominik Solanke, Anotan Semenjo i Filip Biling. U nekom trenutku toku sezone ćemo verovatno pisati o njima kao korektnim opcijama za fantazi ali oni sada nisu, a to znači samo da su jaki diferencijali. Bilo bi vam bilo potrebno baš mnogo hrabrosti da imate njih u vašem timu, pored barem 10 boljih opcija na svim pozicijama iz ostatka lige. U slučaju da želite da imate nekoga iz Brentforda, a da nisu Visa ili Mebumo, razmislite o Kevinu Šadeu ili Itanu Pinoku. Oni mogu da vam naprave neku razliku ako donesu poene.

Barnli - Totenhem

Džejms Medison je jedna od glavnih transfer meta pred 4. kolo, opravdano. Totenhem dugoročno ima dobar raspored, a Džejms je sveprisutan na terenu. Mogao je imati mnogo više poena protiv Bornmuta da je Rišarlison bio precizniji. Destini Udogi je takođe neko koga veliki broj fantazi igrača dovodi u njihove timove, niska cena od 4.6m i njegovo pozicioniranje na terenu je takvo da može doneti i poene u napadu, a ipak je u pitanju bek. Totenehem trenutno može da podari mnogo diferencijala. Na 2 na od 3 meča su sačuvali mrežu, pa tako golman Guljemo Vikario, štoperi Miki Van de Ven i Serhio Romero, pa drugi ofanzivni bek Pedro Poro mogu biti vredni pažnje. Ne smemo zaboraviti Dejana Kuluševskog i Sona. Svi čekaju Sonov prvenac, a Dejan je bio strelac protiv Bornmuta. Pred prošlo kolo smo pisali o Pape Matar Saru, a on je ponovio još jednu sjajnu partiju i asistirao Medisonu. Šta ako Son bude bio centralni napadač protiv Barnlija? Dakle, ima dosta igrača koji treba da budu na fantazi radaru. U vašem fantazi timu mogu  biti samo 3 fudbalera iz jednog tima, prednost zaslužuju Medison i Udogi za početak. Kasnije procenite da li je vredno dovoditi i trećeg fudbalera iz Totenhema. O Barnliju, iz ugla fantazija, je još rano da se priča.

Čelsi - Notingem Forest

Rahim Sterling je podsetio na svoje najslavnije dane na poslednja dva meča, zli jezici će reći da neće svakog vikenda igrati protiv Lutona ali to nije sprečilo preko 750 hiljada fantazi igrača da ga dovede u njihov tim pred 4. kolo. Na utakmici protiv Lutona su sve oči bile uprte u Nikolasa Džeksona i Bena Čilvela, a šou su im ukrali Sterling i Malo Gusto. Gusto je zamena na desnom beku dok se ne oporavi Džejms, Čelsi je sačuvao mrežu protiv Lutona a Gusto je imao i dve asistencije. Mnogi ga dovode u tim, a ipak stoji veliki znak pitanja šta kada Džejms bude spreman? To će biti kroz dve nedelje već. Džekson je konačno postigao svoj prvenac i sada imamo 4 legitimne fantazi opcije iz ovog tima, pred domaćinstvo Notingem Forestu. Ipak, Notingem je na startu sezone pokazao da im u napadu ne manjka talenta i znanja. Napadač Taivo Avoniji je ušao u klub odabranih tako što je na poslednjih 7 utakmica Premijer lige bio strelac i to vam je jedan od boljih diferncijala za čitavu sezonu! Isto važi za polivalentnu desetku Morgana Gibs-Vajta, koji izvodi prekide i zadužen je za sve dobro što radi Notingem u napadu. Slično kao Medison u Totenhemu. Oni su ozbiljna pretnja po gol svake ekipe i obojica će gotovo uvek biti na margini priče o fantaziju. Neko to može lepo da iskoristi. Ostaje da se vidi da li će Brenan Džonson preći u Totenhem.

Mančester Siti - Fulam

Dolaskom Džeremija Dokua, i verovatno Mateuša Nunješa, ponovo rastu šanse za nekim većim rotacijama. Treba dodati da je Bernardo Silva zdrav i nekako deluje da su minuti najugroženiji Filu Fodenu i Hulianu Alvarezu, koji su donosili poene u prva 3 kola. Erling Haland je tu neprikosnoven i svi ga moraju imati na fantaziju, čak to više nije iz zabave nego zbog straha da se ne razgoropadi, a da nije u vašem timu. Pošto Halanda „svi imamo“ ko je najbolja druga opcija iz Mančester Sitija i da li vredi imati ikoga iz odbrane? Ederson i odbrana su primili gol protiv Šefilda i podsetili na veći deo prošle sezone kada većina igrača iz odbrane Mančster Sitija nije donosila poene, a uglavnom su skuplji od kolega iz drugih klubova. Manuel Akandži je, za sada, iz nepoznatih razloga propustio duel sa Šefildom. Ne znamo ni kako će Pep rotirati defanzivce, najsigurnije minute verovatno imaju Ruben Dijaš i Kajl Voker. Dodatna mana Edersona je što je retko imao i neke odbrane, pa bi bio zakucan na 6 poena. Neki fantazi igrači su mu dali nadimak „6-2-6-2“ po uzoru na konstantu donošenja poena, a on je među skupljim golmanima na fantaziju. Fulam je pokazao da je žilava ekipa i bez Mitrovića, čim se vratio Paljinja to je odmah bila druga pesma. Ipak, nekako ne deluju uverljivo fudbaleri Fulama kada pričamo o fantaziju. Tu je Andreas Pereira koji je prošle sezone bio jedna od popularnijih opcija po ceni od 4.5m i izvodio je prekide, a verovatno će i penale sada. 

Brajton - Njukasl

Duel dve atraktivne ekipe nam gotovo sigurno garantuje zabavu i golove. Šta to znači za fantazi? Brajton je, pre svega, među lošijim ekipama u ligi kada je u pitanju dozvoljeni udarci ka sopstvenom golu i ulaze u jedan jako težak raspored gde će u narednom periodu igrati sa nekoliko ekipa koje su projektovane za vrh tabele. Postavlja se pitanje da li je Pervis Estupinjan nezamenjiv i da li možemo da zamislimo sebe bez ijednog igrača Brajtona ili eventualno sa Solijem Marčom ili Kaoruom Mitomom? Velika enigma će biti rotacija Žoaa Pedra i Evana Fergusona kao dva najbolja napadača tog tima. Ispod radara je Paskal Gros koji je na prekidima i do sada je stvorio 14 šansi svojim saigračima i prednjači u ligi što se toga tiče. Sa druge strane, Njukasl nakon 5. kola ima sjajan raspored i to je pravi trenutak da se ciljaju njihovi fudbaleri. Za razliku od prošle sezone, ove je akcenat na napadačima. Ne zna se još koliko će odsustvovati Sven Botman ali je to veliki udarac za odbranu Njukasla. Kiran Tripije ne doprinosi više u napadu zbog prisustva Sandra Tonalija, pa deluje da treba da pričamo o napadačima i krilima. Aleksander Isak je bio starter na sve 3 utakmice do sada i uglavnom je napuštao igru oko 70. minuta kada je ulazio Kalum Vilson. Tu ćemo vrlo moguće videti neke rotacije. Po krilima napadaju Entoni Gordon i Migel Almiron, a sa klupe vreba Harvi Barns. Na to treba dodati motor ekipe Bruna Gimaraesa i univerzalca Džoelintona. Obratite pažnju na njihove nastupe u narednih par utakmica i dobro razmislite o dovođenju nekoga posle 5. kola.

Kristal Palas - Vulvsi

Još jedna od onih utakmica koja ne obećava kada je u pitanju kvalitet, pa će neki reći da neće biti puno golova. Da ne bude da priželjkujemo da najnepopularniji fudbalski rezultat ali ovde je to vrlo moguće. Kristal Palas godinama važi za tvrdu ekipu, a Vulvsi se muče sa realizacijom. Ovde treba tražiti neke diferencijalne poene od defanzivaca Palasa. Pre svega golman Sem Džonston, koji će dobiti jaku konkurenciju u vidu Dina Hendersona uskoro, pa Joakim Andersen, koji je čak bio strelac protiv Brentforda. Jedno od gorućih pitanja je da li Ebereči Eze treba već sad da se proda? Neko ko je ispod radara je Odson Eduar koji je trenutno primarni napadač. Kristal Palasu sledi „šarolik“ raspored, a ima mnogo opcija u rasponu od 6.5 do 7.5m koje uveliko donose poene. Saša Kalajdžić je konačno postigao svoj prvenac protiv Evertona, a asistent mu je bio Pedro Neto...ko aktivno igra fantazi zna koliko je bio popularna opcija pred početak prošle sezone i potom bio jedan od većih promašaja. Teško da će iko da da razmatra nekoga iz Vulvsa.

Liverpul - Aston Vila

Da li će Darvin Nunjez konačno biti starter? Heroj Liverpula na utakmici protiv Njukasla koji je sa dva gola preokrenuo utakmicu. Konstantno je bio tema za fantazi ali od njegovog dolaska u Englesku nije uspeo da veže konstantne nastupe i dobre partije i to je ozbiljan hendikep za fantazi. Liverpul će biti bez Van Dajka što je veliki udarac na već ovako mršavu odbranu i to je nešto što bi mogli da iskoriste Oli Votkins i Musa Dijabi. Votkins je u prva 3 kola asistirao, a Dijabi je sve radio i bio vrlo pokretan. Glavna zvezda prošlog kola je bio bek Mati Keš koji je postigao čak 2 gola i Emeri je izjavio da mu nije strano da nekada igra na poziciji krila. Epilog? Preko 300 hiljada igrača ga je već sad dovelo u fantazi timove. Nikolo Zaniolo je imao dobar debitantski nastup takođe. Mohamed Salah je donosio poene na svim utakmicama do sada ali ne više od 5 poena odjednom.. Da li je to vredno da imate fudbalera od 12.5m u vašem timu? Luis Diaz i Diogo Žota su takođe donosili poene kroz golove i asistencije. Možda zvuči neverovatno ali svi ofanzivci Liverpula su u ovom trenutku diferencijali u većoj ili manjoj meri. Trent Aleksander-Arnold je skup i ne opravdava cenu, niti je trenutno neko koga treba imati u timu, a ni Endi Robertson.

Arsenal - Mančester Junajted

Nezgodna utakmica u pogrešno vreme za oba tima. Arsenal i Mančester Junajted ne izgledaju dobro na početku sezone i u slučaju da bude poraženog tima na ovoj utakmici nekome će biti uključene crvene lampice. To važi sa oba tima. Ono što je veliki problem Mančester Junajteda je što su prošle sezone na 9 gostovanja timovima iz top 10 zabeležili čak 8 poraza i samo jedan nerešen ishod. Tako su nastavili i ove sezone i izgledali su neprepoznatljivo na gostovanju Totenhemu. Baš zbog toga prednost ide igračima Arsenala. U slučaju da Gabrijel Žezus bude starter, možemo videti i mnogo produktivnijeg Gabrijela Martinelija. Bukajo Saka je prisutan u većini fantazi timova i glavno pitanje je da li je pametno imati dva igrača Arsenala na sredini terena? Mnogi su se opekli ove sezone jer su Martin Odegard i Martineli samo na jednoj utakmici, od tri, doneli poene. Odbrana je takođe upitna jer štoper Gabrijel očigledno nema zasigurno mesto u startnih 11, a uspeli su da prime dva gola od Fulama na svom terenu. U slučaju da mislite da će Arsenal sačuvati mrežu, najbolje rešenje je Vilijam Saliba kao defanzivac. Bruno Fernandeš i Markus Rašford su doneli poene protiv Notingem Foresta ali je neki opšti narativ da je previše da obojica budu u fantazi timu. Argument za Bruna su prekidi, penali i kreativnost, a za Rašforda (pod uslovom da startuje na levom krilu) njegova eksplozivnost i opasnost po gol protivnika. Mančester Junajted je sebe doveo u situaciju da su oni jedine ozbiljne fantazi opcije iz tog tima, osim golmana Onane ali da li možemo naći jeftinije golmane sa malo boljom odbranom ispred sebe? Da podestimo, na neki duži period neće biti Luka Šoa i Rafaela Varana....


                                                          Marko Čulić - Fantazi Masteri

Ne propustite