Fantazi PL posle evrokupova? Uvek problem...

Autor: Boris Jovanović
petak 22.09.2023.
18:00
Izvor: Sportske.net

Krenuće rotacije, a to je uvek nevolja. Naš Marko Čulić će vam olakšati posao, kao i svake nedelje...

Povezane vesti

Terminologija statistike:

xG - expected goals - očekivan broj postignutih golova

xA - expected assists - očekivani broja asistencija
xGI - expected goals involvement - očekivano učešće u postizanju nekog gola, odnosi se na zbir xG i xA 
NPxG - expected non penalty goals - očekivani broj postignutih golova ne račanujući penale
xGC - expected goals conceded - očekivani broj primljenih golova 

Šesto kolo Premijer lige dolazi nakon uvodnih utakmica u evropskim takmičenjima, čak 8 timova iz Premijer lige je igralo svoje mečeve, a sledeće nedelje će neki timovi imati obaveze i u Liga kupu. Mnogo važno je sačuvati fudbalere i izbeći eventualne povrede.




Subota

1. Kristal Palas - Fulam

Obe ekipe različitog raspoloženja ulaze u ovaj meč. Kristal Palas je u samoj završnici meča poklekao i dozvolio Aston Vili da potpuno preokrene meč sa 3 gola, a Fulam je minimalcem savladao Luton. Ruku na srce, Aston Vila je bila bolji tim od Kristal Palasa na tom meču. Odson Eduar je nastavio sa sjajnim partijama i ponovo bio strelac, apostrofirali smo ga pred prošlo kolo kao odličnog diferencijala, a to će isto važiti i za ovaj meč. Eze na 4 od 5 mečeva nije doneo bodove i vreme je da se dobro razmisli da li dalje zaslužuje poverenje njegovih vlasnika. Iz Fulama treba istaći Lena koji je na vrhu lige po broju poena što se tiče golmana. Fulam u proseku na ovih 5 mečeva postiže po 1 gol, niko se nije istakao sa više učešća kod postignutih golova i to dovoljno govori koliko nisu njihovi fudbaleri zanimljivi za fantazi. U slučaju da verujete da neki od ovih timova može da sačuva mrežu, Andersen i Leno su najbolje defanzivne opcije. Mark Geji ako se oporavi će dodatno povećati šansu Kristal Palasu da sačuva mrežu. Sam Džonston je još uvek prvi golman Kristal Palasa ali nemojte biti začuđeni ako u narednom periodu vidimo Dina Hendersona između stativa. Nezgodan raspored za oba tima u narednom periodu će verovatno značiti minimalni broj njihovih fudbalera u fantazi timovima.

2. Luton - Vulvsi

Najavili smo pred prošlo kolo da će Neto i Hvang biti najveća opasnost po gol Liverpula i to se i obistinilo. Neto je pravio mnogo problema desnoj strani Liverpula, stvorio je čak 4 velike šanse i asistirao Hvangu kod gola. Već je duplirao svoj broj asistencija u odnosu na celokupnu prošlu sezonu kada je imao dve. Kunja je mogao takođe do poena da je bio pribraniji par puta. Druga strana medalje je da su stvorili samo 0.63 xG. Međutim, sada gostuju Lutonu koji i dalje ne zna za pobedu. Za Luton smo rekli da imaju nekoliko utakmica ispred sebe gde moraju juriti poena + duplo 7. kolo. Protiv Fulama to nisu uspeli i sve je manje izvesno de ćemo previše o njima pisati kada je reč o fantaziju. Samo zbog dva meča u 7. kolu, obratite i na ovom meču pažnju na Karltona Morisa. Vulvsi imaju promenjiv raspored, Luton je Luton i njihovi defanzivni fudbaleri nisu dobre opcije za fantazi.

3. Mančester Siti - Notingem Forest

Mančester Siti je jedini tim sa maksimalnim učinkom nakon 5 kola. Došao je krajnji trenutak da se dobro razmisli da se vašem napadu, uz Halanda, pridoda i Alvarez. Nakon još jedne sjajne partije sa dve asistencije i 4 stvorene velike šanse biće sve teže da se odoli takvim učincima na redovnoj bazi, uz to je Gvardiola izjavio da će biti jako teško da Alvarez ne bude u startnih 11. Uz gust raspored i Gvardiolinu tendenciju da mnogo rotira, da li je su njih dvojica dovoljni što se tiče fantazija ili je po svaku neophodno imati i trećeg fudbalera Mančester Sitija? Foden nije doneo poene još jednom ali je 5 puta šutnuo ka golu Vest Hema, isto kao i Rodri.  Rodri sve više podseća na Gundoana iz prethodnih sezona i njegov ofanzivni uticaj je značajno veći ove sezone, opasan je i iz prekida. Vreme je da spomenemo novog zanimljivog diferencijala, Žeremija Dokua, koji je bio strelac i imao 0.72 xG. Samo što on verovatno neko ko će biti podložan čestoj rotaciji. Bernardo Silva je taman odigrao odličan meč ali je izgleda doživeo povredu na utakmici protiv Crvene zvezde i odsustvovaće neko vreme. Sve u svemu, izvesnije je da se juri igrač sredine terena kao treća opcija, nego defanzivac jer Mančester Siti gotovo uvek primi taj jedan gol. Notingem Forest ima mlad i talentovan napada sada. Avoniji je jedini igrač, uz Salaha, koji je na svakom meču doneo poene ove sezone. Sa njim će gol Edersona napadati Hadson-Odoi, Elanga i Gibs-Vajt...vrlo zanimljiv i potentan napad. 

4. Brentford - Everton

Veliki hendikep po tim Brentforda će biti povreda Rika Henrija koji će verovatno odsustvovati do kraja sezone. Njegov defanzivni uticaj i napdački potencijal retko koji bek može da nadomesti. Brentford ima još par dobrih utakmica u narednom periodu i ne treba se olako opraštati od Mbeuma, ili Vise kao diferencijala. Everton je svakako ekipa koja će pre svega da se fokusira na odbranu i vrlo moguće da ćemo videti jedan tvrd meč. Fantazi opcije su svakako mršave kod „karamela“.  Dobra vest je povratak Kalvert-Luina na teren. U slučaju da verujete u neki clean sheet ovde, Ben Mi/Mark Fleken iz Brentforda i Ešli Jang su igrači ako hoćete nešto samo za jedno kolo da uradite.



5. Barnli - Mančester Junajted

Da li je ovo pravi trenutak da Mančester Junajted zaustavi slobodan pad? Na papiru bi trebalo da jeste. Barnli ima 1 bod iz 5 utakmica i njihov najbolji strelac, Lajl Foster neće igrati u ovom duelu. Mančester Junajted je u međuvremenu ostao i bez Van-Bisake na neko vreme i to je samo još jedan u nizu povređenih igrača. No, za fantazi se svakako niko ne oslanja na njihovu odbranu. Da li je je pogrešno izbaciti Bruna/Rašforda pred ovaj duel? Obojica su jedine relevantne fantazi opcije za sad, dok se Hojlund ne prilagodi. Rašford je u prošlom kolu uputio 9 udaraca ka golu Brajtona, a Bruno je i dalje pri vrhu kada je u pitanju broj stvorenih šansi saigračima (16) na prvih 5 utakmica. Možda zaslužuju još jednu šansu?

6. Arsenal - Totenhem

Derbi severnog Londona. Identičan broj poena. Arsenal će verovatno biti bez Martinelija, što jeste hendikep ali sreća u nesreći je što je Trosar dostojna zamena. Saka je i dalje igrač koji najbliži poenima u celom Arsenalu ali su njihova fantazi opcija i još uvek nezanimljive. Mnogo se očekivalo od Sona i Medisona protiv Šefilda, a onda su Rišarlison i Kuluševski ukrali šou. Kuluševski je u 5. kolu, uz Salaha, stvorio čak 5 šansi saigračima i bio je najbolji po tom parametru. I šta sad? Svakako će Son i Medison biti najpopularnije opcije, sa pravom jer od 8. kola imaju neke sjajne mečeve bez obaveza u Evropi. Međutim, da li gol Rišarlisona može da mu vrati samopouzdanje i mesto u startnih 11? To bi verovatno znači povratak Sona na levo krilo i malo manju opasnost po gol protvinika. Dakle, pričamo sada o Kuluševskom i Rišarlisonu kao diferencijalnim opcijama. Međutim, ako neko ima Udogija, Sona i Medisona u svom timu...nema mesta za takve. Derbi severnog Londona nije pogodan za jurenje poena među defanzivcima. Vrlo moguće da će Žezus konačno biti starter, a da li Odegard ponovo iz drugog plana može do poena?

Nedelja

7. Brajton - Bornmut

Brajton nakon Bornmuta ima Aston Vilu, Liverpul i Mančester Siti. Gledajući raspored verovatno je velika dilema da li držati njihove fudbalere na fantaziju i koga tačno? Za sad ofanzivno zaista deluju kao tim koji svakoj ekipi može da spakuje po 3 gola. Međutim, glavni fantazi „neprijatelj“ je De Zerbi i njegov sklonost ka rotiranju igrača. Estupinjan nije bio u sastavu protiv Mančester Junajteda jer je dobio odmor i on deluje kao odlična opcija za Bornmut, a Marč je imao blažu povredu. Mitoma je za sad dobijao gotovo maksimalnu minutažu ali pitanje je trenutka kada će i Fati da dobija prostor po levoj strani. Ferguson je bio na klupi, a Velbek i Pedro strelci na Old Trafordu. Ponovo Gros prolazi ispod radara, a doneo je već 26 poena i na svim mečevima igrao gotovo 90 minuta, eto diferencijala. Jako je teško predvideti kojih 11 će da izvede De Zerbi nakon utakmice u Ligi Evrope. Ne može se ni sa sigurnošću reći ko će biti na golu. Sa druge strane, Bornmut je sačuvao svoj gol protiv Čelsija ali nije uspeo da postigne. Glavna opasnost će biti Solanke, Klajvert i Sinistera. No, što se tiče njih i fantazija ipak nekom drugom prilikom o tome.

8. Čelsi - Aston Vila

Još koliko treba da se trpi Džekson? Ima 4 žuta kartona i sledeći mu garantuje suspenziju na narednom meču. Čilvel nije bio u 11 protiv Bornmuta ali ne deluje kao da će to biti stalna praksa. Najbolje su prošli vlasnici Disasija, Kolvila, Gusta i Sančeza, svi su igrači koji prave razliku na fantaziju kada donesu poene. Ofanzivno je i dalje Sterling najbliži donošenju poena i možda ne treba još da se otarasite svih Čelsijevih igrača. Ipak, dolazi im Aston Vila i nije baš izvesno da će sačuvati svoju mrežu. Sa druge strane, Aston Vila će u narednom periodu imati dobar raspored i verovatno će Votkins, Dijabi i Keš biti u centru pažnje uz nekog Bejlija, Toresa i Dinja kao diferencijale. Na ovoj utakmici očekujemo dosta golova, moguće da će svi gore pomenuti doprineti na neki način. 

9. Liverpul - Vest Hem

Salah je definitivno ponovo u modi, a protiv Vest Hema je uvek donosio bodove. Vreme je da bude u vašem timu. Kako? Wildcard ili dva transfera. Ovo bi mogao da bude još jedan zanimljiv meč jer Vest Hem ima sa čim da ugrozi odbranu Liverpula koja je kapitulirala protiv Vulvsa. Ako već imate Salaha ili planirate da ga dovedete, da li ima mesta za još nekoga iz Liverpula? Verovatno da ima, pretpostavka je da su Nunjez i Diaz spremni da se vrate u startnih 11 nakon napornog ritma zbog reprezentativne pauze. Trent Aleksander-Arnold još uvek teško da može da opravda njegovu vrednost. Vest Hem od 10. kola ima sjajan raspored, a do tada će odlični diferencijali biti Vord-Praus i Bouen, a treba ispratiti i partije Pakete i Kudusa. Odbrana je među lošijima u ligi kada je u pitanju xGC i to je nešto što treba da ohrabri vlasnike Liverpulovih fudbalera. Da li Robertson na mala vrata može konstantno da donosi poene?

10. Šefild Junajted - Njukasl

Njukasl sad ulazi u bolji raspored mečeva kada je Premijer liga u pitanju i sačuvali su mrežu protiv Brentforda. Dakle, clean sheet poeni za Tripijea, Botmana i Šera. Koga dovoditi i da li duplirati odbranu? Možda je bolje da odbrana duplira sa Botmanom i Šerom, jer Tripije sada ima adekvatnu zamenu u vidu Livramenta i možda bude nekih mečeva gde neće biti starter. Mnogo veće dileme su za napad, ko je vreda dovođenja u tim? Malo ko... jer sada je možda izvesnije da Vilson bude primarni napadač u Premijer ligi, a Isak u Ligi Šampiona. Samo što njih koncept rotacija još uvek nije ustaljen i to ne mora da bude zagarantovano. Krila kao što su Gordon, Barns i Almiron mnogo manje pažnje privlače jer za fantazi ima barem 15-tak boljih akvizicija trenutno, a i oni bi mogli više vremena da provedu na klupi u odnosu na nekog Dijabija, Mbuema, Fodena i ostalih. Dakle, fokus na Njukaslovu odbranu u narednom periodu. Kameron Arčer može biti treći napadač u vašem timu i da povremeno bude među starterima.

Marko Čulić - Fantazi Masteri

Ne propustite