Alkaraz je prevazišao Đokovića, ali nije Moniku Seleš

Autor: Filip Rodic
ponedeljak 15.07.2024.
23:10
Izvor: Sportske.net

Spektakularan start karijere.

EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Povezane vesti

Pobedom na Vimbldonu i odbranom titule u reprizi prošlogodišnjeg finala, Karlos Alkaraz je postavio neke rekorde i ušao "klub nepobeđenih" u grend slem finalima.

Alkaraz je drugim trofejom u Londonu sa 21 godinom i 70 dana postao treći teniser u Open eri sa četiri grend slem trofeja do te dobi, pridruživši se Bjernu Borgu i Matsu Vilanderu.

Nijedan član "velike trojke" do četvrtog grend slema nije došao tako rano. Đoković ga se domogao na US openu 2011. sa 24 godine, Nadal je do tog dostignuća stigao sa 22, a Rodžer Federer sa 23 godine.

Momak iz Mursije je održao niz nepobedivosti u grend slem finalima, ušavši među pet igrača u ATP i WTA konkurenciji sa najdužim nizom trijumfa u presudnim duelima za trofej.

Jednako zadivljujući start imala je Naomi Osaka tokom 2019. i 2020. godine, kad se domogla titula na US i Australijan openima.

Jednu pobedu više Ima Iga Svjontek sa četiri Rolan Garosa, uključujući ovogodišnju titulu, i jednim US openom.

Rekorderka u ženskoj konkurenciji je Monika Seleš sa šest pobeda u nizu u velikim finalima. Krenulo je od Rolan Garosa 1990. i pobede nad Štefi Graf. Završilo se na identičan način za "Malu Mo" – protiv Štefi Graf u finalu Rolan Garosa.

Očekivano, broj jedan je Rodžer Federer sa sedam slavlja u grend slem finalima tokom prve decenije 21. veka, kad je bio apsolutno neumoljiv. Niz je trajao tri godine – od Vimbldona 2003. do Australijan opena 2006. godine.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DRUG OSTOJA
Tuesday, 16.07.2024
04:32

Alkaraz trenutno nema konkurenciju, Novaka su stigle godine i povrede, ostali nisu ni blizu tog nivoa. Kada je Novak imao 21, 22 godine, tad su Rodžer i Rafa igrali najbolji tenis u karijeri.