BBC: ''Ako Novaku ne usvoje žalbu, verovatno će se opet hvatati za to uvo''

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 06.01.2022.
20:14
Izvor: Sportske.net

Britanci posvetili opširan tekst srpskom teniseru, stavljajući akcenat na to kako se radi o igraču koji ''izaziva podele''.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Povezane vesti

Prestižni britanski BBC se i večeras bavi situacijom u kojoj se nalazi Novak Đoković u Australiji, ali na način da se podseća na ranije probleme koje je srpski teniser imao tokom karijere, kada se takođe nalazio na udaru javnosti.

Naravno, pominje se i diskvalifikacija na US openu 2020. godine kada je slučajno pogodio lopticom linijskog sudiju, famozni ''Adrija tur'', zatim optužbe da povremeno ''preuveličava povrede'', da ume i da ''opsuje sudije'', uz podsećanje na vimbldonski duel sa Federerom 2019. kada je bio na rubu poraza, ali je uspeo da napravi preokret iako je publika bila u ogromnom broju na Federerovoj strani.

''Novak Đoković često mora da se uhvati za uvo kako bi podstakao publiku da navija za njega'', primećuje se u tekstu, uz navođenje izjave i nekadašnjeg Đokovićevog trenera Borisa Bekera na tu temu.

''Ne možete naterati ljude da vas vole i takva je donekle bila situacija.

On je dobar mladi sportista sa pravim stavom i pravim karakterom, samo ima drugačiji pogled na život. Ima drugačiji pogled na to kako jede, kako pije, kako spava. Tu ga ne možete kritikovati. Možda je to razlog zašto je tako uspešan, ali nije za svakoga - i to razumem'', objašnjava Beker.

Deo teksta bio je posvećenm i Novakovom patriotizmu.

''Njegova zemlja je u srcu njegove motivacije, jer je igranje za svoju reprezentaciju stavio uz Gren Slemove kao svoj najvažniji sportski cilj, a takođe voli da deli rekete mladim navijačima u publici.

Navijači Đokovića – a potrebno je samo da budete na meču Srbije u Dejvis kupu da biste znali da ih ima mnogo i da su veoma glasni – slave činjenicu da je postigao ogroman uspeh u eri u kojoj su igrala još dva velikana – Federer i Nadal.

Visoko duhovna osoba koja praktikuje jogu i meditaciju i sledi biljnu ishranu, Đoković je svojevremeno vratio formu uz petodnevno planinarenje sa suprugom koje je rezultiralo uzastopnim Gren Slem titulama'', navodi se u tekstu.

Na kraju, zaključak je vezan za aktuelnu situaciju i procenu šta bi mogao da bude sledeći Đokovićev potez.

''Debata 'hoće li, ili neće biti u Australiji' dominirala je predsezonom i dok su mnogi dovodili u pitanje njegovo protivljenje vakcinaciji, način na koji je najavio da je na putu za Melburn smatran je štetnim.

Objavljivanjem na društvenim mrežama da mu je odobreno medicinsko izuzeće bez navođenja razloga podstakao je navijače, lokalno stanovništvo, političare i kolege igrače da traže odgovore.

Ako dobije žalbu protiv deportacije u ponedeljak i bude mogao da se kandiduje za rekordni 10. trofej Australijan opena i rekordnu 21. titulu na Gren Slem turnirima za muškarce, najverovatnije će ga izviždati domaći navijači koji su ga nazvali 'Novaks' i bodriti ga oni koji mu mašu u znak podrške ispred hotela u kome se nalazi.

A ako žalba ne bude usvojena, i dalje će se verovatno ponovo hvatati za to uvo na nekom sledećem događaju'', ističe se u tekstu na sajtu BBC-a.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke