Bivši selektor o surovoj realnosti srpskog tenisa, dokle će se ostali zaklanjati iza Novaka?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 02.12.2021.
17:59
Izvor: Sportske.net, Nova.rs

Srbija je u polufinalu Dejvis kupa, ali problemi su evidentni.

EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT
EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Povezane vesti

Ovogodišnji Dejvis kup ulazi u samu završnicu, a reprezentacija Srbije igraće sutra u polufinalu protiv Hrvatske.

Za ulazak među četiri najbolje ekipe, Srbiji su bile dovoljne pobede nad Austrijom u grupi i Kazahstanom u četvrtfinalu, uz poraz od Nemačke u grupi, pa je naš tim izbegao eliminaciju samo zahvaljujući pobedi Rusije nad Španijom.

Novak Đoković daje sve od sebe da na kraju veoma naporne sezone pomogne Srbiji da možda stigne i do trofeja, njegove pobede nisu dolazile u pitanje u prethodnim mečevima, ali ostatak ekipe ga veoma slabo prati.

Selektor Troicki je pokušavao i sa Lajovićem, i sa Krajinovićem, i sa Kecmanovićem kao drugim singl-igračem, ali skoro niko od njih za sada nije opravdao očekivanja. Jedini koji uz Novaka uspeva da dođe do izražaja je naš mladi dubl-igrač Nikola Ćaćić, ali opet sa Novakom u tandemu, jer Troicki očigledno ne sme da se osloni na bilo kog od ostalih igrača, čak ni kada je dubl u pitanju.

O svim ovim problemima je govorio nekadašnji selektor našeg Dejvis kup tima Bogdan Obradović za portal ''Nova.rs''. To je učinio u svom stilu, jasno, konkretno, ne štedeći bilo koga.

''Govorim o Filipu Krajinoviću, a i o Dušanu Lajoviću i svim njihovim mečevima. Čak i o dubl igračima koji igraju sa Novakom. Morate da odigrate svoj najbolji tenis u životu i da te mečeve dobijete. Baš zbog Novaka koji je te singl mečeve dobio. Nema tu šta dalje da se priča. Sistem kazne u vrhunskom sportu ne postoji, ali postoji ogromna odgovornost koja je i gora od kazne, u smislu da pre nego što se odlučite da igrate Dejvis kup, imate u glavi da je jedina opcija kada izađete na teren da pobedite'.

Mislim da igrači nisu psihološki pripremljeni, mislim da je atmosfera u timu takva da je sve spontano. U smislu, došli su tamo pa su tek odlučili šta bi trebalo da rade i da su onaj olujni vetar koji je Novak uspostavio u reprezentaciji pretvorili u običan pesak koji se razleteo da ne znaš ni gde je plaža, ni gde je more. Problem je na svim mogućim mestima, sem na jednom, a to je kod Novaka'', kaže Obradović.

Kritika nije pošteđen ni novi selektor Viktor Troicki, uz konkretna Obradovićeva pitanja.

''Znam šta sam radio da bih pripremao Janka Tipsarevića i Viktora Troickog da ga oni isprate. Njih sam stvorio uz Novaka, da Janko bude osmi na svetu, a da Viktor bude dvanaesti. A njih sada da pitam što Dušana Lajovića i Filipa Krajinovića ne naprave da budu osmi i dvanaesti. Pri tome, mislim da je Krajinović talentovaniji od Viktora. Trebalo bi da bude bolji od Janka, znači peti.

A on tu nije. Zašto nije? Zato što se okružio Jankom, zatim Novakovim satelitima, koji se zovu Viktor Troicki i Boris Pašanski, svi ovi treneri koji su bivši igrači koji ne znaju takozvane tajne zanata'', objašnjava Obradović i dodaje:

''Teško je shvatiti Ivu Andrića ako si bežao sa časova. Onda nećeš da shvatiš šta su 'Znakovi pored puta', a još manje 'Na Drini ćuprija'. Moraš da uđeš mnogo više u dubinu nečega što se zove trening, psihološka priprema, da bi znao da radiš psihološku pripremu igrača koji trebaju da isprate Novaka Đokovića'', izjavio je Obradović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke