Đoković otvorio dušu: "Tačno je, razmišljao sam o povlačenju"

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 18.02.2019.
22:01
Izvor: Sportske.net

Večerašnji četvorominutni govor Novaka Đokovića na dodeli Laureus nagrada u Monaku mogao bi mnogima da posluži kao vodilja u teškim trenucima.

Epa/Ritchie Tongo
Epa/Ritchie Tongo

Povezane vesti

Verujemo da ste mnogo puta do sada slušali govore u kojima se sportisti zahvaljuju na dobijenoj nagradi ili odatom priznanju.

Uglavnom se tu nađe mnogo fraza i tipskih rečenica, ali se to ne može reći i za govor koji je Novak Đoković večeras održao u Monaku na dodeli Laureus nagrada.

Srpski teniser proglašen je za najboljeg sportistu sveta u 2018. godini, a u obraćanju prisutnima Đoković je napravio osvrt na sve ono što mu se dogodilo u poslednje tri godine.

"Želim da se zahvalim Laureusu što radi ovako velike stvari za sport. Nisam znao šta da očekujem večeras. Moja filozofija je 'ne očekuj ništa', jer onda možeš da dobiješ sve. Večeras je ovde stajalo mnogo sportista, mnogi su bili u publici, a vaše priče su mi zagrejale srce i dokazale da borbeni duh treba da bude vrednost kojoj bi trebalo da težimo. Sport šalje univerzalnu poruku svima. Nelson Mendela je bio u pravu kada je rekao da sport ima moć da promeni svet", rekao je u uvodnom izlaganju Novak.

Najbolji srpski sportista potom je "otvorio dušu" i otkrio kroz šta je sve prošao od 2016. godine i kako je pronašao snagu, motivaciju i veru da nastavi dalje.

"Želeo bih da napravim osvrt na svoje 'putovanje'. Zahvalio bih svojoj supruzi što je našla vremena da bude ovde i što me predstavlja u drugačijem svetlu. Retke su prilike kada možemo da delimo naše zajedničke uspehe i pokažemo ko smo iza velike scene. Mislim da si uradila mnogo bolji posao nego što bih to ja učinio i tvoja podrška je bila bezgranično značajna u momentima kada sam sve dovodio u pitanje, kada sam sumnjao i imao dilemu da li želim da se i dalje bavim tenisom", rekao je Đoković.

Prvi "reket" sveta zatim je otvoreno priznao da je razmišljao o povlačenju, a progovorio je i o stvarima koje su ga sprečile da završi sa tenisom.

"Tačno je, razmišljao sam da napustim tenis, razmišljao sam o mnogim drugim stvarima jer jednostavno nisam pronalazio balans u životu. U tim trenucima sam osećao da sam se predao, kada sam imao operaciju i trebalo mi je nekoliko meseci da ponovo nađem svrhu i poentu svega. Zbog toga ovo priznanje simbolizuje 'putovanje' koje je trajalo duže od 12 meseci, trajalo je tri godine", kazao je Đoković i dodao,

"Sve je počelo posle Rolan Garosa 2016. godine kada sam ostvario ultimativni cilj svakog tenisera, kada sam osvojio sva četiri Grend slema. Da budem iskren, osetio sam veliko olakšanje, nisam se osetio ispunjeno. Pokušavao sam da razumem zašto je tako i došao do zaključka da sam došao do cilja, a da nisam prošao kroz određeni proces. Tada sam shvatio koncept filozofije prisustva sadašnjosti jer u tome leži moć. Naučio sam mnogo lekcija o životu i o sebi u poslednje tri godine. Morao sam da obavim dosta 'unutrašnjih' radova, kako ja to volim da kažem, posebno u poslednjih 15 meseci, nakon operacije posle koje sam bio nestrpljiv i željan da se što pre vratim. Bio sam na korak od povlačenja, a sada ovde stojim pred vama i osvrćem se na to 'putovanje'. Zvuči kao bajka, ali mi govori jednu stvar, a to je da u trenucima kada ste na iskušenju trebalo bi da zaronite u sebe jer u vama leže odgovori na sva pitanja. O tome sam slušao ranije ali nisam u potpunosti to shvatio ali sam posle svega što sam prošao pravi smisao tih reči. Sada znam gde uvek mogu da nađem snagu, veru i motivaciju koje me pokreću. Hvala vam na ovoj prelepoj večeri. Hvala Laureusu", zaključio je Đoković.

Novak je večeras četvrti put u karijeri osvojio Laureus za najboljeg sportistu sveta u prethodnoj godini čime je prišao Rodžeru Federeru koji je ovo prestižno priznanje osvojio šest puta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MALI PLAVI
Monday, 18.02.2019
23:29

U svetu prvi, a u Srbiji i dalje drugi!

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 19.02.2019
11:04
avatar
Filip MUFC
Tuesday, 19.02.2019
13:59

Moguce da mislis na Balkan, jer je Modric izglasan pre njega. U Srbiji tesko da ce iko ikad biti ispred njega, a i na Balkanu. To sto je Modric izglasan, nije neko merilo. Isti taj Modric ni u fudbalu nije najbolji, pa je opet izglasan...