Ludački maraton od preko tri sata - Đoković slomio nestvarnog Kordu za trofej u Adelejdu!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 08.01.2023.
12:08
Izvor: Sportske.net

Kakav meč!!!

EPA-EFE/MATT TURNER
EPA-EFE/MATT TURNER

Povezane vesti

Novak Đoković je osvojio Adelejd posle spektakularnog finala u kom je pobedio Sebastijana Kordu za 2:1 (6:7, 7:6, 6:4)!

U meču su viđene ukupno tri brejka, što pokazuje koliko su teniseri bili dominantni na svoj servis. 

Đoković je uzeo najvažniji, poslednji za 6:4 u trećem setu za novi trofej, čime je na pravi način najavio nastup na Australijan openu. 

Inače, Srbinu je ovo 92. trofej u karijeri, čime se izjednačio sa Rafaelom Nadalom na vrhu. 

Prvi set je bio izuzetno zanimljiv, iako je delovalo posle osam gemova i rezultata 4:4 da Novak Đoković i pored egala drži sve u svojim rukama.

Teniseri su bili sigurni na svojim servama, nije bilo brejka, ali je Novak na svoja četiri servis gema rivalu dopustio samo jedan poen. 

Ipak, u devetom gemu, Korda je uspeo da dođe do prvog brejka i potom je imao servis za prvi set. Korda je na svoj servis imao 40:0 i tri set lopte, ali se Novak nestvarno vratio. Korda je promašio čist zicer pogodivši mrežu na 40:30 i to ga je poremetilo. Đoković je uspeo da dođe do ribrejka - 5:5! 

Đoković je potom bio mnogo sigurniji na svoj servis za 6:5, da bi potom u narednom gemu imao set loptu pri rezultatu 30:40, ali je propustio. Korda je rizikovao i došao do novog  izjednačenja - 6:6.

Taj-brejk je bio jednako uzbudljiv. Novak je počeo duplom servis greškom, Korda je potvrdio dva poena na svoj servis i imao 3:0. Đoković je potom bio siguran na svoje dve serve, ali je i Korda - 2:5. 

Đoković je ostao u igri svojim servisima - 4:5, a onda su usledile greške Korde i Novak je stigao do 6:6 i preokreta - 7:6. Imao je Đoković set loptu na servis Korde, ali je pogodio lopticu ramom reketa i poklonio rivalu novo izjednačenje - 7:7. Usledio novi niz grešaka na obe strane, Novak je poslao lopticu u aut, pa Korda, ali je onda uspeo da natera Đokovića na ključnu i u taj-brejku slavi 10:8! 


Drugi set protekao je kao i prva polovina prvog - bez iznenađenja u servis gemovima. Korda je bio ubitačan, baš kao i Novak, jedino u trećem gemu, pri rezultatu 1:1, Novak je imao dve brejk lopte, ali nije uspeo da ih iskoristi. 

Nakon toga, nije bilo nijedne brejk prilike, gemovi su trajali prilično kratko, a Novak je na kraju servirao za opstanak u setu, ali rutinski izjednačio na 5:5. 

Korda je ponovo bio siguran na svoj servis, tražio je čelendž za kraj, lopta je bila na liniji i tako je osvojio i šesti gem - 6:5. 

Đoković je ponovo morao da servira za ostanak u meču, ali je bio vidno nervozan, napravio jednu duplu servis grešku, potom vezao as i loptom u autu doneo Kordi prvu meč loptu, ali je sjajnim smečom došao do 40:40. Đoković je vezao još dva poena, Korda je poslao loptu u aut za novi taj-brejk.

Za razliku od prvog, u ovom taj-brejku Novak je bio odličan. Startovao je mini-brejkom, a iako je Korda vratio jedan, Đoković je uzeo još dva za 4:1 koja je potvrdio za pet set lopti - 6:1!

Đoković nije iskoristio prve dve na servis Korde, ali jeste treću na svoj za 7:3 i 1:1 u setovima.  

Treći set?! Neverovatno, ali "copy-paste" drugog - Novak je bio dva servis gema sa nulom, između i Korda, a onda je Đoković opet imao dve brejk lopte koje nije uspeo da iskoristi. 

I nastavak je bio identičan kao u drugom posle tog neizvesnog četvrog gema - bez trunke šanse da brejkom i iznenađenjem, Đoković je u naredna dva servis gema Kordi dopustio jedan poen za 4:3.

U osmom gemu Đoković je na Kordin servis imao 0:30, mirisalo je makar na brejk loptu, ali je nestvarni Amerikanac vezao četiri brza i laka poena za 4:4.

Deveti gem je bio prilično težak za Novaka, jer je na gem lopti pri rezultatu 40:30, odlučio da hvata volej, iako se videlo da bi Korda poslao u aut. Srećom, Đoković se podigao i poveo 5:4. 

Amerikanac je tada bio pod velikim pritiskom, Đoković je to nanjušio, imao je odlične ritern udarce i stigao do 40:40 i potom do brejk lopte tako što je Korda volej poslao u mrežu! 

U odlučujućem poenu, posle duge razmene, Korda šalje loptu u aut - Đoković je ponovo pokazao da je nesalomiv i pobedio je za novi trofej!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke