Đoković protiv Cicipasa - Kakav je dosadašnji bilans i znate li kada je Grk poslednji put izgubio meč?

Autor: Darko Mitrović
subota 12.06.2021.
18:14
Izvor: Sportske.net

Spektakularna pobeda nad Nadalom dobiće na značaju tek ako Nole savlada i sve boljeg Grka u finalu.

EPA-EFE/JULIEN DE ROSA
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Povezane vesti

Svi smo još pod utiskom fantastičnog polufinalnog dvoboja Novaka Đokovića i Rafaela Nadala na Rolan Garosu i, naravno, presrećni zbog velike pobede našeg tenisera.

Ali, Nole nema vremena za veliko slavlje, jer ga već sutra očekuje borba za 19. Gren Slem trofej protiv najboljeg grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa.

Preko četiri sata trajala je iscrpljujuća borba dvojice najboljih tenisera sveta i iako je Đoković u poslednjem setu delovao svežije, jasno je da je mnogo energije izgubio i da je treba povratiti u roku od nepuna dva dana.

U finalu će ga na suprotnoj strani mreže čekati jedanaest godina mlađi Cicipas koji će sigurno igrati na kartu Novakovog nedostatka svežine, pogotovo ukoliko se meč oduži. Reći ćete, naravno, da je Cicipas u polufinalu igrao pet setova sa Zverevim, ali intenzitet tog meča ne može se porediti sa onim što smo gledali u duelu Đokovića i Nadala.

Ipak, ne sumnjamo da će Đoković znati kako da se izbori sa umorom i da će doći do toliko željenog trofeja koji po kvalitetu sigurno zaslužuje.

Kada su u pitanju dosadašnji međusobni dueli Đokovića i Cicipasa, bilo ih je ukupno sedam, a naš teniser vodi sa 5:2 u pobedama.

Cicipas je uspeo da trijumfuje 2018. u Kanadi i godinu dana kasnije u Šangaju, oba puta sa 2:1 u setovima. Novak je dobio poslednja četiri duela, od kojih poseban značaj u ovoj priči imaju poslednja dva - nedavno u Rimu kada je Đoković slavio sa 2:1 posle preokreta, 4:6, 7:5, 7:5 i prošle godine u polufinalu Rolan Garosa, kada je bilo 3:2 za našeg tenisera, po setovima 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1.

Tada je posle prva dva seta izgledalo da će Đoković rutinski dobiti taj meč, ali je onda usledio pad u igri što je Cicipas iskoristio da dobije dva naredna seta. Međutim, kada je bilo najvažnije, Novak je ponovo bio najbolji i u petom setu je Grku prepustio samo jedan gem. Nadajmo se da će sutra ipak imati lakši posao, pogotovo što vrlo brzo počinje i Vimbldon.

Zanimljivo, Cicipas od poslednjeg susreta sa Novakom, 15. maja u Rimu, zna samo za pobede. Pre dolaska u Pariz je osvojio turnir u Lionu, uz ukupno četiri pobede, a do finala Rolan Garosa je ostvario još šest trijumfa. Dakle, u odličnoj je formi ovog proleća, ima deset uzastopnih pobeda i vreme je da ga neko zaustavi. A ko drugi nego Nole!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke