Đoković šokirao region, izjava o Hrvatima daleko odjeknula

Autor: Aleksandar Golubović
ponedeljak 22.03.2021.
10:15
Izvor: Sportske.net

Na tapetu i Federer i Nadal.

Beta/Branislav Božić/Ds
Beta/Branislav Božić/Ds

Povezane vesti

Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera sveta Novaka, dao je opširan intervju za Sportske novosti gde je apostrofirao da su Srbi i Hrvati praktično jedan narod.

Poznate su simpatije koje Novak gaji prema našim zapadnim susedima, što se najviše dalo uočiti tokom poslednjeg Svetskog prvenstva u fudbalu, kada je Hrvatska osvojila srebrnu medalju.

U sličnom maniru je u Srđan prokomentarisao šta misli o osnosu Srba i Hrvata.

"Za mene je sve to isto, pa nek se ljuti ko hoće i kako god hoće. Za mene je to bila i ostala jedna zemlja i jedan narod. I, jednostavno, mi moramo zajedno, jer pojedinačno ne možemo ništa da uradimo. Niko nas ne smatra ozbiljno, osim ako ne napravimo neku vrstu unije, ekonomske, bilo kakve, mi smo onda ozbiljan faktor i neće moći da se igraju s nama kao što se sada igraju", rekao je Đoković za Sportske novosti.

Naglasio je da ekstremisti postoje i kod Srba i kod Hrvata, ali gledano iz ugla običnog naroda za njega ne postoje razlike.

To je primetio tokom Novakove saradnje sa trenirama iz Hrvatske i boravka na turniru u Umagu gde se uvek dobro osećao.

Daleko oštriji bio je prema zemljama zapadne civilizacije u kojima Novaka bije loš glas.

"Oni i dalje misle da je to njihov svet, a da smo svi mi ostali eto tako, sitniš za potkusurivanje! A nije tako. I mi smo deo evropske civilizacije! I normalnog sveta! I nemamo čega da se stidimo. To što se događalo u prošlosti s jedne i druge strane, ja samo kažem, neka svako nosi svoj krst. Ali mi moramo zajedno, nemamo kud! Nemamo izbora. Mi moramo biti zajedno! Apsolutno i jedino tako možemo se izboriti da nas posmatraju kao ravnopravne ljude", rekao je Đoković.

Posebno je pohvalio uticaj Gorana Ivaniševića na Novakovu igru.

"Mislim da je to Novaku leglo kao kec na desetku! To Goranovo pojavljivanje u stručnom štabu. Pogodio je kao uvek! Novak je fantastičan u svakom pogledu i zna koje su mu mane, vrline su ogromne, ali ima i mane koje je tokom čitave karijere pokušavao da ispravi. Sam i uz pomoć stručnjaka, bivših tenisera iz prošlosti, kao što je Ivanišević za servis. To je živa istina kako mu je popravio servis. I dignuo mu je preciznost i procenat i jačinu. On više ne baca tako visoko, Čilić je bacao možda i previsoko, a Novak je isto imao problema, izvijao se poput Čilića i on mu je to ispravio. To je fantastična stvar. Njihova saradnja dovela je do fantastičnog osvajanja naslova u Australiji", rekao je Srđan.

Sa velikom dozom samopouzdanja rekao je da je Novak već sada najbolji teniser u istoriji ovog sporta potkačivši tom prilikom Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

"On neće još da napusti tenis, njegova karijera će trajati još godinu i po, dve, do tri najviše kada će svi mogući parametri biti u njegovom vlasništvu. On je i sada najbolji teniser na svetu i jedan od najboljih sportista svih vremena. Pa evo i jedan engleski novinar je izjavio prošle nedelje, iako su oni ljuti protivnici njegovi, da njegovi takmaci više nisu Federer i Nadal, nego ga upoređuju s Tajgerom Vudsom i Majklom Džordanom. On vam je ta kategorija", rekao je on.

Za kraj se dotakao i tome koliko je Novak omiljen u drugim delovima civilizacije.

"Neverovatno... Ali vidite šta je Novak, on je mentalna gromada kojoj ne možete ništa, jer kad se on koncentriše, niko mu ništa ne može! Zašto u Kini igra najbolji tenis? Pa zato jer tamo oseća ljubav i privrženost, on je u Indiji božanstvo, u Južnoj Americi, u Africi! Pa nije taj zapadni svet - celi svet!? Pa oni su petina čovečanstva, jedna osmina, jedna desetina! Oni su izmislili taj sport, svaka im čast na tome, ali i mi iz drugih delova sveta imamo pravo da se bavimo tim sportom. Samo priznajte ono što jeste", zaključio je otac čoveka koji je jutros ušao 313. nedelju na čelu ATP liste.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke