Dugo probijanje kroz Bulonjsku šumu

Autor: Milovan Longinov
utorak 28.05.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

U bogatoj karijeri Novaka Đokovića najviše znoja proliveno za uspehe na Rolan Garosu.

Povezane vesti

Nezmislivo dugo za najboljeg tenisera sveta proticale su godine Novaka Đokovića bez trofeja na Rolan Garosu. Tri izgubljena finala u četiri sezone nisu išla u prilog teniseru koji je iza sebe ostavljao mnoge rekorde.

I dok su porazi 2012. i 2014. od Rafaela Nadala razumljivi ako se ima u vidu da je igranje na šljaci zaštitni znak španskog asa, krah protiv Stena Vavrinke 2015. godine uneo je crv sumnje na mogućnost da Đoković ikada slavi u Parizu.

Maler je probijen godinu dana kasnije kada je u finalu Rolan Garosa savladan Endi Mari (3:6, 6:1, 6:2, 6:4).

Zaličilo je posle prvog seta da se istorija ponavlja na stadionu „Filip Šatrije“, ali je u naredna tri Novak pokazao izuzetnu snagu dozvolivši rivalu da mu oduzme svega sedam gemova.

Novak je tako na isteku treće decenije života stigao do prvog trofeja na Otvorenom prvenstvu Francuske i 12. gren slema u karijeri, čime je kompletirao uspehe na sva četiri turnira u open eri.

Osvajanje Rolan Garosa u tom trenutku omogućilo mu je da istovremeno bude vlasnik sva četiri gren slema pošto je prethodno te sezone uzeo Australijan open, dok je drugu polovinu 2015. godine kompletirao uspesima na Vimbldonu i US openu.

Pre njega to je uspelo legendarnom Rod Lejveru još 1969. godine što je Novakovo probijanje kroz Bulonjsku šumu učinilo još veličanstvenijim.

Interesantno je da te sezone Novak za konkurente nije imao Nadala i Federara. Španac se povukao zbog povrede zgloba, dok je švajcarski as odlučio da propusti turnir jer se nije osećao spremnim za najveće izazove.

Novak je bez većih problema rešio uvodne tri runde, a prvi veći izazov bio mu je Španac Roberto Bautista Agut u četvrtom kolu.

Nekadašnji deveti teniser sveta poveo je protiv Novaka u prvom setu, ali je Srbin u nastavku meča dodao gas i stigao do potpunog preokreta.

U četvrtfinalu je savladan Tomaš Berdih, dok je relativno lako u polufinalu nadigrana zvezda u usponu Dominik Tim pa je Novak bez većih problema izborio prvo finale koje će završiti trijumfalno.

Četiri godine kasnije Novak je igrao peto finale Rolan Garosa, ali je ostao bez trijumfa pošto ga je u atipičnom periodu godine za turnir savladao „kralj šljake“ Nadal. Rafa je 13. pobedom protiv Đokovića u Parizu zadržao maksimalan učinak protiv Srbina na Rolan Garosu.

Sjajan niz Španca protiv Novaka biće prekinut 2021. godine kada će Đoković osvojiti drugi trofej na Rolan Garosu.

Značajan momenat na tom putu bio je trijumf protiv Nadala u polufinalu. Španac je poveo u prvom setu 6:3. U drugom je Đoković uzvratio istom merom, a onda se borba u potpunosti rasplamsala u nastavku.

Novak je do preokreta stigao nakon taj-brejka u trećem setu što mu je dalo krila da se potpuno razmahne u četvrtom i zakaže finale sa Stefanosom Cicipasom.

Zaličilo je da će Đoković ostati na jednom Rolan Garosu kada je Cicipas u svom prvom finalu poveo sa 2:0, ali je usledio brutalan odgovor Srbina u naredna tri seta za veliko slavlje na „Filip Šatrijeu“.

Preokret protiv Cicipasa nakon dva seta zaostatka nije bio prvi Novakov na tom turniru pošto je isti podvig ostvario u osmini finala protiv talentovanog Italijana Lorenca Muzetija.

Te sezone Novak se mnogo više namučio da dođe do trofeja nego što je to bio slučaj pola decenije ranije pošto ga je u četvrtfinalu dobro preznojio Mateo Beretini.

Nakon eliminacije u četvrtfinalu sezonu ranije, Đoković će se 2023. godine vratiti na tron kada je u finalu bez izgubljenog seta savladao Norvežanina Kaspera Ruda (7:6 (7:1), 6:3, 7:5).

Trijumf protiv Ruda Novak će pamtiti po rekordnom 23. trofeju gren slema čime je postao prvi teniseri u istoriji „belog sporta“ kojem je to uspelo.

Karakteristika prošlosezonskih Novakovih partija bila je nešto sporije ulaženje u mečeve i postepeni rast nivoa igre koji se razvijao do neslućenih granica. Tako je posle pobede nad Karlosom Alkarazom u polufinalu došla u fokus čuvena rečenica Endija Rodika: „Prvo ti oduzme noge, potom ti uzme dušu.“

Ovog proleća Novak ima priliku da prvi put u karijeri odbrani titulu na Rolan Garosu i izjednači se sa brojem trofeja na US openu. Na startu turnira sastaće se sa Francuzom Pjer-Igom Erberom, a pre polufinala ne može na Medvedeva, Zvereva.

Novak u Pariz stiže posle poraza u polufinalu turnira serije 250 u Ženevi od Tomaša Mahača.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke