Peng Šuaj će se uskoro oglasti

Autor: Sportske Net
subota 20.11.2021.
12:45
Izvor: Sportske.net, Beta

Fotografije su se pojavile na Tviteru.

EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO
EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Povezane vesti

Zaposleni kineske državne televizije objavio je na internetu fotografije teniserke Peng Šuaj u novom pokušaju da se odagna zabrinutost zbog njenog nestanka nakon što je optužila bivšeg premijera Kine za seksualno zlostavljanje.

Fotografije su se pojavile u petak na Tviteru, društvenoj mreži koju ne može da vidi većina korisnika interneta u Kini.

Na jednoj od fotografija vidi se nasmejana Peng kako drži sivu mačku dok su iza nje poredjane plišane igračke, a na drugoj u ruci drži figuru Kung Fu pande, lika iz animiranog filma za decu.

Zaposleni u državnoj televiziji Še Šivej napisao je da su to fotografije koje je igračica postavila na mreži Vičet (WeChat) uz komentar: "Srećan vikend".

Svetske agencije navode da nije moguće utvrditi kada su ove fotografije snimljene, a Frans pres piše da Še Šivej nije odgovorio toj agenciji na zahteve za objašnjenje.

Peng Šuaj je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji premijer Kine Džan Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine. Ona je rekla da je Džanova supruga tada "stražarila ispred vrata".

Ona je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je "posle toga imala osećanja prema njemu". Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne reči kao "tenis" blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng.

Od tada niko nije video ni čuo Peng Šuaj.

Vladajuća komunistička partija suočava se sa sve većim apelima teniskih zvezda i zvaničnika da dokaže da je Peng, trostruka učesnica Olimpijskih igara i bivša prva teniserka sveta u dublu, bezbedna i da joj dozvoli da govori slobodno.

Še Šivej, koji je objavio njene fotografije na Tviteru, radi za CGTN, ogranak Kineske centralne televizije na engleskom jeziku koji je namenjen stranoj publici. Ta objava usledila je nakon što je CGTN ranije ove nedelje objavio izjavu za koju je tvrdio da dolazi lično od Peng i da je ona povukla optužbe protiv Gaolija.

U medjuvremenu, urednik Global Tajmsa (Global Times), novina koje na engleskom objavljuje Komunistička partija, rekao je da će se Peng uskoro "pojaviti u javnosti".

Hu Sidjin je na Tviteru napisao da je dobio potvrdu iz "ličnih izvora" da su objavljene fotografije "zaista trenutno stanje Peng Šuaj".

"Proteklih dana je slobodno boravila u svom domu i nije želela da je uznemiravaju. Pojaviće se uskoro u javnosti u učestovaće u nekim aktivnostima", napisao je on.

Predsednik Svetskog udruženja teniserki (WTA) Stiv Sajmon rekao juče da Peng Šuaj još nije direktno stupila u kontakt sa udruženjem i dodao da "nikakva količina novca" neće sprečiti WTA da povuče sva takmičenja iz Kine.

On je ranije ove nedelje izjavio da sumnja u autentičnost imejla za koji su kineski državni mediji naveli da je napisala Peng Šuaj, a u kome se navodi da je bezbedna i da je optužba o seksualnom zlostavljanju lažna.

Ujedinjene nacije su, takodje, juče zatražile dokaze da je teniserka dobro, a brojni teniseri pozvali su na istragu povodom njenog nestanka.

Peng je osvojila 23 titule u dublu, uključujući Vimbldon 2013. i Rolan Garos 2014. godine. Ona nije igrala od februara prošle godine u Kataru, pre nego što su počela zatvaranja i otkazivanja turnira zbog pandemije korona virusa.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke