Gštad – Turnir kao nijedan drugi! Federer najbolje zna zašto...

Autor: Darko Mitrović
utorak 18.07.2023.
10:25
Izvor: Sportske.net

Pogled sa teniskog vrha Evrope

EPA/PETER SCHNEIDER
EPA/PETER SCHNEIDER

Povezane vesti


I dok mi još uvek sabiramo utiske posle dramatičnog finala Vimbldona i poraza našeg Novaka Đokovića od sjajnog Španca Karlosa Alkaraza, u centar pažnje teniske javnosti je već dospeo - ''Alpski Vimbldon''.

Tako se popularno naziva ''Swiss open'' u Gštadu, čija je istorija duža od jednog veka i koji se održava u jednom od najlepših ambijenata na čitavom ATP turu. Gštad je švajcarski gradić od oko devet hiljada stanovnika, a nalazi se u jugozapadnoj Švajcarskoj blizu granice sa Francuskom, na tamošnjim Alpima i na više od 1000 metara nadmorske visine!

Kako je sve počelo?

Davne 1904. godine izgrađena je prva železnička pruga do Gštada, čime je turistički potencijal ovog gradića postao mnogo veći. Devet godina kasnije je izgrađen i luksuzni hotel ''Gštad Palas'', pa su turisti postajali sve brojniji, pogotovo oni finansijski ''dobrostojeći'', kako iz Švajcarske, tako i iz ostalih zemalja. S obzirom da je u Gštad dolazilo i sve više turista iz Engleske, došlo se na ideju da im se ponudi dodatni sadržaj u vidu teniskih terena. Već 1915. godine organizovan je i prvi teniski turnir u Gštadu, a Viktor de Kubaš je ostao upisan u dugoj istoriji turnira kao prvi osvajač trofeja.

Turnir u Gštadu se tradicionalno igra odmah posle Vimbldona, ali na šljaci, ne na travnatoj podlozi i pripada kategoriji 250. Tokom istorije se dešavalo da se isti finalisti bore za titulu i na Vimbldonu, i u Gštadu, koji je poraženima na Vimbldonu poslužio kao prilika za revanš. Takav primer imamo iz 1958. godine, kada su Australijanci Ešli Kuper i Nil Frejzer na oba turnira stigli do finala, a Kuper je oba puta bio bolji.

Legendarni Švajcarac Rodžer Federer samo jednom je osvojio titulu u Gštadu, 2004. godine. Godinu dana ranije je izgubio u finalu od Čeha Jiržija Novaka, ali s obzirom da je prethodno osvojio Vimbldon, organizatori su ga tada iznenadili poklonivši mu nasred terena – kravu, živu i zdravu. Nazvao ju je Džulijet, a isto iznenađenje mu je priređeno i deset godina kasnije. Tu drugu kravu koju su mu poklonili 2013. godine Rodžer je nazvao Desari.

''Pa da, u Švajcarskoj smo, ovde nemamo lame i kamile... Ona definitivno neće završiti u mojoj sobi s trofejima, ali naći ću joj neko dobro mesto. Biće joj udobno i imaće puno hrane'', obećao je tada Federer.

Novinari su iskoristili priliku da ga pitaju za Džulijet, ne očekujući odgovor koji je usledio.

''Izgleda da živite u prošlosti, jer ona je odavno otišla s ovog sveta. Mislim da je čak i njeno tele uginulo'', uzvratio je Federer, a s obzirom da je od tada prošlo još deset godina, možda je vreme da se ovog leta još neko od tenisera vrati iz Gštada sa sličnim poklonom.

Teniser sa najviše osvojenih trofeja u Gštadu je Australijanac Roj Emerson koji je pet puta trijumfovao tokom šezdesetih godina prošlog veka, a u protekle dve godine ovaj turnir je osvajao Norvežanin Kasper Rud.

On sada neće braniti trofej, pa su za prva dva nosioca postavljeni iskusni Španac Roberto Bautista i naš Miomir Kecmanović. Osim Kecmanovića, još dvojica naših tenisera učestvuju na ovom turniru. Laslo Đere je postavljen za osmog nosioca, ali je eliminisan već u prvom kolu u ponedeljak, dok je mladi Hamad Međedović u sve boljoj formi. On se plasirao u glavni žreb posle dve pobede u kvalifikacijama i već u ponedeljak je odigrao meč prvog kola glavnog žreba protiv petog nosioca, Kineza Žanga. Savladao je i njega, pa će u osmini finala odmeriti snage sa Austrijancem Dominikom Timom, bivšim šampionom US opena.

U AdmiralBet-u je kvota za pobedu Međedovića 2.14!

Od ostalih učesnika ovogodišnjeg turnira u Gštadu izdvajaju se Švajcarac Sten Vavrinka koji će imati veliku podršku publike, zatim iskusni Italijan Fabio Fonjini, Španac Alberto Ramos...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke