MAESTRO - Novak "upecao“ Zvereva, na redu je kalendarski slem!

Autor: Nemanja Janošev
subota 11.09.2021.
05:09
Izvor: Sportske.net

Poput pecaroša – umoriti, dovući ribu do obale i potom ubaciti u mrežu. Novak se osladio ovom ribom iz Labe, sada je vreme za onu zlatnu.

 JOHN G. MABANGLO
JOHN G. MABANGLO

Povezane vesti

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale US opena pošto je savladao Nemca Aleksandera Zvereva sa 3:2 (4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2).

Mnogo mentalnih i fizičkih prepreka preskočio je Novak Đoković na ovom meču. Ponovo se vraćao iz zaostatka, bio na set od pobede i morao težim putem do nje, ali došao je i izborio duel za titulu sa Danilom Medvedevom.

Obojica tenisera imala su siguran servis na otvaranju ovog duela i lako su dolazili do svojih gemova. Prvu veću pretnju, kreirao je Zverev kojem se agresivnost isplatila na trenutak. Nije dopustio Đoković tri brejk lopte svom rivalu, pa je sjajnim servisom uspeo da vrati kontrolu i sa četiri uzastopna poena nastavi u pređašnjem ritmu.

Jedan od poena meča, viđen je u sedmom gemu kada je Novak "pozvao“ rivala na mrežu, ovaj mu uzvratio, a Đoković se izvio koliko je dug i na nemoguć način stigao tu lopticu. Ipak, Zverev je imao otvoren teren i lako je to rešio za prvu brejk loptu na duelu. Nije se dao slomiti srpski teniser i ubrzo je dobio i četvrti gem na svoj servis.

Pritisak koji je Zverev vršio u nekoliko prethodnih servis gemova Novaka Đokovića isplatio mu se ubrzo. Nemac je servirao za set posle 34 minuta igre i nedugo zatim ga je i prigrlio. Tako se nastavila negativna „tradicija“ prvog tenisera sveta na ovom turniru budući da je izgubio uvodni set na četiri uzastopna meča. Od Runa je izgubio drugi u prvom kolu, a "počistio“ je samo Grikspura u drugoj rundi.

JUSTIN LANE

Nije Aleksandar Zverev želeo da odstupi od svog recepta i mučio je Novaka prilikom servisa, da bi se potom dogodio obrt. Prvi servis gem Zvereva, prva brejk prilika za Novaka i poput predatora, čekao je i dočekao svoju šansu – 2:0 na početku. Đoković je izgubio svega jedan poen na mreži, od čak 13 do trećeg gema drugog seta i tu je tražio način da destabilizuje igrača rođenog u Hamburgu. Uspeo je u svojoj nameri, došao do novog brejka i ubedljivo do poravnanja u setovima, nešto na šta nas je navikao na ovogodišnjem turniru.

Nastavak je protekao bez brejkova na startu, s tim da je Zverev imao svoju priliku u petom gemu koji je podsetio na one sekvence iz prvog seta kada je Nemac pritiskao. Provukao se Novak i to fantističnom paralelom, tačno na liniju što Zverev nije mogao da brani. Bilo je nekoliko fenomenalnih poena, a brojna publika na "Artur Ešu“ nije ostala imuna na Đokovićeve sjajne poteze, što vredi napomenuti znajući kakav doček obično ima...

Mrežica je bila Novakov saveznik, postotak dobijenih poena bio je iznad 95 odsto, a strpljenjem i dugim poenima, te promenom ritma, najbolji igrač sveta došao je do tri brejk, a ujedno i set lopte za preokret. Tada su viđene neverovatne razmene, od 30 i više udaraca, a najduža je bila od čak 53! Iako je Novak imao kontrolu, Zverev je izvlačio poslednje atome snage ne bi li ostao u setu. Uzbuženje je bilo na vrhuncu, a onda je do tog stadijuma došao i Novak! Gem, set, preokret i 2:1!

Tempo nije opao ni u četvrtom setu. Igrao se strašan tenis na obe strane. Nemac je na sve načine želeo da se domogne brejka, bili su to maratonski poeni i gemovi već na samom otvaranju seta. Vraćao je Nemac i moguće i nemoguće i posle dužeg vremena bio taj koji je "brejknuo“ protivnika posle tri gema četvrtog seta.  To mu je naposletku donelo, ispostaviće se, krucijalnu prednost za poravnanje i ulazak u peti, odlučujući set. Po prvi put na ovogodišnjem turniru su igrali meč od pet setova.

Zverev je imao poteškoća sa prvim servisom na početku poslednjeg seta. Novak ga je primoravao na duže razmene i posle poena od čak 30 udaraca, izašao je kao pobednik i došao do kapitalnog brejka. Vrlo dobrim servis-gemom, Đoković je potvrdio brejk i došao do 3:0 za stisnutu pesnicu i ovacije sa tribina.

Sve je nakon toga uspevao da vraća Novak, rival je bio pod velikim pritiskom suočavavši se sa zaostatkom od 4:0. Neuspešan drajv-volej i novi brejk Đokovića. 

Lako je u narednom servis-gemu povisio prednost i kraj se sam nazirao. Zverev je došao do prvog gema u petom setu, a potom i do drugog uzevši brejk srpskom igraču posle velike borbe i produžio ovaj meč, na kratko. Novim brejkom i greškom Zvereva, Đoković je okončao dvoboj i izborio susret svoje karijere. 

Susret koji mu može doneti kalendarski slem, susret koji mu može doneti 21. grend slem. Susret koji mu može doneti epitet najvećeg ikada!

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Mare91Inter
Saturday, 11.09.2021
06:19

Nažalost neće biti zlatni slem jer nije osvojio olimpijsko zlato, ali sam siguran da će biti Kalendarski Slem. Idemo Novačee!