Iga Švjontek – kraljica šljake želi novu krunu

Autor: Milovan Longinov
utorak 28.05.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Prva teniserka sveta stiže u Pariz namerna da treći put uzastopno osvoji Rolan Garos.

Povezane vesti

Najveća pretnja teniserki iz Poljske biće Arina Sabalenka, koju je porazila u Madridu i Rimu.

Teško da bi iko mogao da se osmeli i unapred kaže da dvostruka uzastopna šampionka Rolan Garosa Iga Švjontek neće ovog proleća osvojiti Otvoreno prvenstvo Francuske. Šanse da četvrti put u karijeri uzme omiljeni gren slem rastu kod 23-godišnje teniserke iz Poljske ako se zna koliko je dominantna na šljaci.

Ubedljivo najbolja teniserka sveta ima iza sebe izuzetnu sezonu na najsporijoj podlozi pošto je osvojila masterse u Madridu i Rimu pobedama u finalu protiv glavne konkurentkinje Arine Sabalenke, beloruske teniserke koja traži osvetu u Parizu.

Upravo će druga teniserka sveta biti najveća pretnja Švjontekovoj za uspeh na Rolan Garosu, a njih dve ne mogu da se nađu jedna naspram druge pre završnice turnira jer se nalaze u suprotnom delu žreba.

I dok se Švjontekova ustalila kao jedna od najdominantnijih teniserki u istoriji Rolan Garosa, Sabalenki je krajnji domet bilo polufinale gde je prošle sezone posle velike borbe poražena od Karoline Muhove.

Biće veoma interesantno videti da li će iko uspeti da stane na crtu Švjontekovoj, a bliska prošlost je pokazala da joj od svih teniserki najmanje leži Elena Ribakina koja se našla u drugom delu žreba.

Prvu teniserku sveta raduje impozantan skor od 52 pobede i svega četiri poraza na šljaci u poslednje dve godine i jasno je da sa nesagledivom dozom optimizma stiže da pokori Pariz.

Po projekciji nedavno održanog žreba, protivnica Švjontekove u polufinalu trebalo bi da bude treća teniserka sveta Koko Gauf. Amerikanka izuzetno snažnog servisa nije započela sezonu na pravi način, ali pitanje je šta može da traži u polufinalu protiv Poljakinje sa kojom ima užasan skor od 1:10 u međusobnim duelima.

Potencijalna mina za teniserku iz Varšave mogla bi u drugom kolu da bude uvek nezgodna Naomi Osaka, ali uprkos solidnim igrama na šljaci veliko pitanje je koliko Japanka može da ugrozi najbolju na VTA listi.

I dok je Rolan Garos zaštitno lice Švjontekove, kontinuitet dobrih igara na gren slemovima je karta na koju će ići Sabalenka, bez obzira na to što je evidentno inferiornija od Poljakinje na šljaci.

Sabalenka stiže u Pariz sa impozantnim učinkom u prethodnih šest gren slem turnira, gde je najmanje stizala do polufinala. Beloruskinja je dvostruki uzastopni osvajač Australijan opena, dok se Švjontekova osim uspeha u Parizu može pohvaliti još samo trijumfom na US openu pre dve godine.

Prvi ozbiljniji izazov za drugu teniserku sveta trebalo bi da bude u četvrtfinalu protiv Marije Sakari, dok bi u borbi za finale najverovatnije igrala protiv Ribakine ili Kineskinje Điven Dženg.

Od ostalih teniserki biće interesantno sagledati domete Amerikanke Danijele Kolins, Otvoreno prvenstvo Francuske prilika je da se sagleda koliko može Jelena Ostapenko, koja je 2017. godine osvojila Rolan Garos uoči proslave 20. rođendana.

Ne bi trebalo potceniti ni Džesiku Pegulu, koja se nada da će srušiti neslavan podatak da je jedina od TOP 5 teniserki koja se ne može pohvaliti nijednim gren slemom.

Mesto u glavnom žrebu izborila je i Olga Danilović, koja je kroz kvalifikacije uspela da se domogne glavnog žreba, a u prvom kolu je igrala protiv Italijanke Martine Travizan.

Osim Danilovićeve, mesto među teniserkama koje su se našle u glavnom žrebu Rolan Garosa bilo je i za Aleksandru Krunić koja se sastala sa kvalifikantkinjom Kejti Volinec.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke