Ima li spremnih za bojkot Australijan opena? Može li se ponoviti Vimbldon '73?

Autor: Darko Mitrović
petak 14.01.2022.
17:01
Izvor: Sportske.net

Postoji li solidarnost u današnjem tenisu? Šta će uraditi ostali srpski teniseri?

Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Povezane vesti

Posle najnovijeg maltretiranja kroz koje ponovo prolazi najbolji teniser sveta Novak Đoković, postavlja se pitanje ima li svrhe da on uopšte tamo nastupi, čak i ako konačna odluka australijskih vlasti bude povoljna po njega. Zaslužuje li Australija da ikada više gleda najboljeg igrača sveta posle svega što su mu priredili?

Videćemo još šta će se desiti od ponedeljka, ali ako ostane na snazi odluka da se Đokoviću ukine viza, onda se mogu postaviti još neka pitanja.

Hoće li se iko od tenisera koji su žrebani za učešće na Australijan openu solidarisati sa Đokovićem i eventualno bojkotovati ovogodišnji Australijan open?

Da li će bar preostali srpski teniseri pokazati na delu da su svim srcem uz Novaka posle ove nezapamćene lakrdije? Da li će učestvovati na turniru u slučaju da Đokoviću ne bude dozvoljeno da nastupi posle višednevne torture koju je istrpeo u Melburnu? Da li će, ako ne žele da bojkotuju turnir, pokazati bilo kakav vid protesta tokom turnira? A u glavnom žrebu su i Kecmanović koji bi trebalo da igra protiv Novaka u prvom kolu, zatim Lajović, Krajinović, Đere...

Ne bi bio prvi put da teniseri bojkotuju jedan Gren Slem turnir. To se, na primer, dogodilo 1973. godine na Vimbldonu, kada se veliki broj tenisera solidarisao sa Nikolom Pilićem koji je od nacionalnog saveza suspendovan jer prethodno nije nastupio za Dejvis kup reprezentraciju Jugoslavije, pa mu nije dozvoljeno ni da igra na Vimbldonu.

Čak 81 teniser se odlučio na bojkot Vimbldona te godine, među njima su bila čak dvanaestorica od prvih 16 nosilaca na turniru.

Jedan od retkih vodećih igrača tog vremena koji zvanično nije bojkotovao je Ilija Nastase, koji je tada tvrdio da trpi pritisak od rumunskih vlasti da mora da se takmiči na turniru. Ali, s obzirom da je ispao u četvrtom kolu, mnogi su ostali uvereni da se i on solidarisao sa Pilićem, iako Nastase to nije potvrdio.

Ali, bitna razlika u odnosu na današnje vreme je što je i ATP tada zauzeo stav da niko ne treba da se takmiči zbog onoga što se dogodilo Piliću i podržao je bojkot igrača. A danas - ATP sramno ćuti gledajući šta sve Novak trpi u Melburnu...

Zato je i neka ideja o eventualnom bojkotu, makar kada su u pitanju srpski igrači, unapred osuđena na propast, jer bi u tom slučaju verovatno bili oštro kažnjeni...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke