Indijan Vels kad mu vreme nije i to bez najboljih

Autor: Sportske Net
ponedeljak 04.10.2021.
21:20
Izvor: Sportske.net

Vreme je za iznenađenja u kalifornijskoj pustinji.

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Povezane vesti

2021 BNP Paribas Open (Masters u Indijan Velsu) je profesionalni teniski turnir, koji se svake godine, počevši od 1974. (muški turnir, od 1989. i ženski) održava u Indijan Velsu, mestašcu u Kaliforniji sa manjim brojem stanovnika nego što je kapacitet glavnog terena. Obično se ovaj turnir odigrava nakon Australijan Opena, odnosno početkom marta, ali je ove sezone došlo do odlaganja, te ovosezonski prestižni masters gledaćemo u oktobru.

Prošle godine do održavanja turnira nije došlo zbog pandemije koja je tada tek zahvatila svet. Godinu dana pre, šampioni u muškoj i ženskoj konkurenciji u singlu su bili Dominik Tim i Bjanka Andresku. Kada je reč o dublu, titulu poseduju Nikola Mektić i Horacio Sebaljos u muškom i Eliz Mertens i Arina Sabalenka u ženskoj ediciji dubla.

Kada je reč u muškom singlu, koji je svima najinteresantniji, bitku će voditi prvenstveno zvezde u usponu. Konkretno, prvi favorit je Danil Medvedev, trenutno 2. igrač sveta, zatim Stefanos Cicipas, 3. na ATP listi. Jedan od onih u koje se ulažu posebne nade je Aleksandar Zverev, a tu su i Andrej Rubljov, Mateo Beretini, Kasper Rud koji su sve teniseri iz top 10. Od igrača koji bi mogli da naprave dobar rezultat se izdvajaju Ožer-Alijasim, Hubert Hurkač, Denis Šapovalov, Dijego Švarcman, kao i Pablo Kareno Busta, te uvek nepredvidivi Gael Monfils, ali ne treba zaboraviti ni Karaceva ili Dimitrova, koji trenutno nisu u najboljoj formi, ali su svakako majstori ove igre. U žrebu je i Karlos Alkaraz, najprijatnije iznenađenje prethodnog US opena. Vajld kartu je između ostalih dobio i čuveni Endi Mari.

Dugačka je lista favorita, prvenstveno jer je dugačka lista i onih koji neće učestvovati, a koji bi bili glavni u borbi za trofej. Na listi učesnika se neće naći Novak Đoković, prvi teniser sveta, zatim Rafael Nadal, 6. igrač sveta, Dominik Tim, 8. na ATP listi, te Rožer Federer, 9. igrač sveta. Njima se pridružuju Miloš Raonić i Sten Vavrinka.

Od naših predstavnika u muškom singu, takmičiće se Laslo Đere, Miomir Kecmanović, Filip Krajinović i Dušan Lajović.

U ženskom singu, slična situacija kao i kod momaka. Naime, vrlo šarenolika lista i po pitanju favorita, ali i onih igračica iz svetskog vrha koje odsustvuju. Najveći favorit, sudeći po WTA listi je Karolina Pliškova, 3. igračica sveta. U stopu je prati mlada nada Poljske, Iga Šjontek, te Barbora Krejčikova. Iz top 10 tu su i Elina Svitolina, Garbine Muguruza i Maria Sakari. Vredi napomenuti Belindu Benčić, osvajačicu Olimpijskih igara u singlovima i srebrnu iz dubla, Anđelik Kerber, Simonu Halep, ali možda i trenutno najveću zvezdu ženskog tenisa Emu Radukanu, osvajačicu prethodno završenog US opena. Tu je i aktuelna šampionka Bjanka Andresku. Interesantno je da će učestvovati i legenda ženskog tenisa, koja se skoro vratila u profesionalne vode, 38-godišnjakinja Kim Klajsters.

Kada je reč o onima koje ne igraju, lista je podjednako duga. Tu su prva na svetu, Ešli Barti, dama koja je u stopu prati, Arina Sabalenka, Naomi Osaka, Sofija Kenin. Nećemo gledati ni Elenu Vesninu, kao ni Serenu Vilijams.

Srbiju u ženskom singlu neće predstavljati nijedna teniserka.

Nagradni fond za osvajače će iznositi po milion i 200 hiljada dolara u singlovima, u obe konkurencije. Za parove, ta brojka malo preskače 400 hiljada dolara. Indijan Vels će biti domaćin najboljih tenisera sveta od 4. do 17. oktobra 2021. godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke