Istorija kaže - Novak veliki favorit na Vimbldonu, a kvota je odlična!

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 27.06.2022.
08:35
Izvor: Sportske.net

Kako je Srbin rastao iz godine u godinu...

EPA-EFE/Peter Nicholls
EPA-EFE/Peter Nicholls

Povezane vesti

 Novak Đoković iza sebe ima šest vimbldonskih trofeja, nezvaničnog prvenstva sveta u tenisu.

Turnir koji se održava na travi je treći grend slem turnir svake sezone, a Novakova vladavina u Londonu je počela 2011. godine kada je prvi put osvojio ovaj vredan trofej.

Znamo svi šta je Vimbldon i travnata podloga, tenis koji je nešto drugačiji od običnog, videćete mnoštvo igrača koji ne pripadaju svetskom vrhu u poodmakloj fazi turnira jer su jaki servis-volej igrači. Ovde dolaze do izražaja neki drugačiji udarci, ritern je izuzetno bitan, servis, a nigde voleji nisu toliko bitni kao na Vimbldonu.

Znali su to i u Novakovom štabu od samog početka, pa je nakon osvojenog prvog Vimbldona srpski teniser počeo da radi još jače na volejima, a kasnija saradnja sa Borisom Bekerom je dovela do usavršavanja tog udarca, a i sam Beker je neprevaziđen kada se radi o volejima u svetu tenisa.

Prvi ozbiljniji rezultat Novak je imao 2007. godine kada je igrao protiv Rafaela Nadala, tada je dobio prvi set, ali nije izdržao zbog problema sa žuljevima, praktično nije spavao pred duel sa Špancem. Prethodno je igrao pet setova sa Markosom Bagdatisom.

Trijumf Marata Safina nad Novakom 2008. na Vimbldonu kao da je probudio nešto u Srbinu, svestan je bio tada 21-godišnji Novak šta treba da radi da bi dogurao daleko na ovakvim turnirima. Godinu dana kasnije je Tomi Has, nemački teniser koji je bio fantastičan na travi, bio uspešniji od Novaka u četvrtfinalu maksimalnim rezultatom, da bi 2010. godine iskusniji Tomaš Berdih, još jedan majstor za travnate podloge, dobio Novaka u polufinalu.

I onda 2011. godina, godina Novaka Đokovića u kojoj je briljirao tokom čitave sezone, osvojio je Australiju, vezao sve pobede do polufinala Rolan Garosa kada ga je savladao Federer, a onda na Vimbldonu briljirao osvojivši turnir sa samo tri izgubljena seta, a igrao je protiv specijalista na ovoj podlozi poput Bernarda Tomića, Markosa Bagdatisa i Žoa Vilfreda-Conge. U finalu bolji od Nadala 6:4, 6:1, 1:6 i 6:3.

Rodžer Federer se vratio u sjajnu formu 2012. godine kada je savladao Novaka u polufinalu, kasnije i Mareja u finalu, a 2013. je Novak izgubio jedino finale do sada u karijeri na Vimbldonu i to od svog prijatelja Endija Mareja u tri seta.

Nakon dosta rada sa Borisom Bekerom, jasno je bilo da je Novak spreman da redovno osvaja trofeje na Vimbldonu i da je spreman da vlada svetom tenisa jer je praktično već tada usavršio svaku podlogu koliko je to bilo moguće. Usledio je istorijski meč sa Rodžerom Federerom u finalu 2014. godine, pet setova za istoriju, skoro 4 sata i pobeda Novaka 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7 i 6:4, a pobeda je značila i povratak Srbina na prvo mesto ATP liste. Nešto neverovatno je bilo da Novak tokom trećeg seta 30 minuta nije napravio niti jednu neiznuđenu grešku. Između ostalog, te 2014. godine Novak je postao prvi čovek koji je pobedio Federera na svakom grend slem turniru.

Godinu kasnije novo finale i isti akteri sa istim ishodom, Federer je morao da potpiše kapitulaciju, Novak je postao apsolutni vladar Vimbldona jer je u trećem i četvrtom setu lagano slomio otpor Švajcarca, nakon prva dva taj-brejka. Ponovo je Novak malo grešio, imao samo 16 neiznuđenih grešaka za ceo meč, za razliku od 35 Rodžera Federera, na kraju apsolutno zaslužena pobede srpskog tenisera.

Godine 2016. i 2017. su bile godine Novakovog pada, ali se vratio u London 2018. godine i od tada je osvojio svaki turnir!

Te 2018. finale pre finala je bilo u polufinalu protiv Rafaela Nadala, dobio je u pet setova veoma neizvestan duel, na kraju 10:8 u petom setu, a u finalu je lagano pobedio Andersona koji se uzdao u Novakov umor koji se nije video.

Kasnije, 2019. godine epski meč sa Rodžerom Federerom, novih pet setova, pet sati meča... Epski meč jer je Federer bio bolji apsolutno u svakoj kategoriji, Novak je jedino imao manje neiznuđenih grešaka, u ostalim je Švajcarac dominirao, ali... Mnogi su videli pobedu Federera na 8:7 u petom setu kada je servirao za pobedu, imao je 40:15, dve meč lopte i od tada je Novak zaigrao briljantno.

Igralo se najduže moguće, posle 24 gema u petom setu, odigran je klasičan taj-brejk gde je Novak dobio sa 7:3, dovoljno za svoju novu titulu na Vimbldonu, verovatno najdražu u karijeri jer je spašavao meč lopte protiv legendarnog Švajcarca.

Pre dve godine turnir nije održan iz dobro poznatog razloga, a prošle godine je Novak izgubio samo jedan set do finala i to u prvom kolu od praktično nepoznatog domaćeg tenisera Drejpera, da bi kasnije rasturio svakog ko bi mu se našao na putu, pa su redom padali Anderson, Kudla, Garin, Fučovič, Šapovalov i u finalu Mateo Beretini, još jedan veliki specijalista za travu koji mu je uzeo set u finalu, ali ništa više od toga.

Prošli Vimbldon je bio jedan od najdominantnijih turnira našeg tenisera, praktično niko nije mogao da mu stane na put, a da li će tako biti i ove sezone?

Kada je Novak u formi, čini se da mu niko nije ravan na travi.

Da će Novak dobiti meč u tri seta kvota u AdmiralBetu je 1,22, čini se odlična imajući u vidu da je srpski teniser apsolutni favorit u ovom meču.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke