Iz Teniskog saveza Hrvatske: "Budimo bolji ljudi, ne da upiremo prstom"

Autor: Beta Beta
sreda 24.06.2020.
23:32
Izvor: Beta

Teniski savez Hrvatske (HTS) izvinio se danas za "nenamerne greške", ako ih je bilo, vezane za organizaciju Adria Tour-a u Zadru.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Teniski savez Hrvatske (HTS) izvinio se danas za "nenamerne greške", ako ih je bilo, vezane za organizaciju Adria Tour-a u Zadru.

"Nažalost, jedan od igrača nije se osećao dobro već po dolasku u Zadar, a da pritom nikog o tome nije obavestio", navodi se u saopštenju HTS-a, prenela je Hina.

Adria Tour, čiji je inicijator i glavni organizator najbolji svetski teniser Novak Đoković, prekinut je u nedelju, uoči finalnog duela, nakon što je Bugarin Grigor Dimitrov objavio putem društvenih mreža da je testiranje kojem je podvrgnut u Monte Karlu pokazalo da je pozitivan na korona virus.

Nakon toga su testirani svi igrači i osobe koje su dolazile u kontakt sa zaraženim bugarskim teniserom, a epilog je da su pozitivni bili Djoković i njegova supruga Jelena, hrvatski teniser Borna Ćorić, Djokovićev kondicioni trener Marko Paniči, trener Dimitrova Kristijan Groh kao i, Viktor Troicki koji je igrao na beogradskom turniru Adria Tour-a.

Novak Djoković se u svom saopštenju izvinio svim zaraženim i priznao da je bilo prerano za organizaciju ovakvog turnira, iako je sve učinjeno u najboljoj nameri.

Djokovićev otac Srdjan, kao i mnogi drugi, krivca je pronašao u Grigoru Dimitrovu i njegovom neodgovornom ponašanju, a na istom je tragu i Teniski savez Hrvatske, koji u svom saopštenju naveo da"strani državljani koji ulaze u Hrvatsku nisu obvezni da se podvrgnu testiranju pa tako nisu testirani niti igrači".

HTS je dodao da je "u dobroj nameri verovao da su igrači koji dolaze na turnir zdravi i da neće ugrožavati svoju okolinu".

Dodaje se da je dogadjaj organizovan uz poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske i da su po saznanju da je Dimitrov pozitivan preduzete sve mere.

"Informacije koje dobijamo poslednjih 48 sati pokazuju da je slučaj u Zadru pod epidemiološkom kontrolom, da se reagovalo na vreme i da su preduzete sve mere kako bi se zaštitili gradjani od daljeg širenja virusa", piše u saopštenju.

Vezano za medijske prozivke za odgovornost i postupke, HTS je naveo da se radi o brojnim "neproverenim i netačnim podacima".

"Niko od publike na stadionu nije zaražen zasada. Nadamo se da će tako i ostati. Virus je konstantno u populaciji i nikome nije bila namera niti pomisao turnirom ugroziti zdravlje nacije ili naštetiti promociji turizma. Naprotiv, službeni podaci pokazuju kako je upravo zahvaljujući turniru broj gostiju u Zadru, s 2.000 vikend pre turnira porastao na 4.900 gostiju u vikendu turnira, te da se nakon objave o pojavi virusa na turniru on nije značajno smanjio te je na današnji dan broj gostiju 3.400", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je HTS sve napravio po protokolu i preporukama epidemiologa.

"Nažalost, usprkos svemu, nemoguće je bilo predvideti ovakav rasplet. Duboko nam je žao za sve koji su zaraženi i u ovim najtežim trenucima moramo biti zajedno, zbiti redove, biti kao jedno i prestati tražiti krivce jer tu nema kraja. Korona je nepredvidiva i samo zajedno uz Božju pomoć se možemo boriti protiv nje. Možda na neki način naučiti živeti s njom. Nadam se da ćemo iz ovoga izaći kao bolji ljudi, a ne kao uvek - upirući prstom jedni u druge",
izjavio je u saopštenju predsednik organizacionog odbora Adria Tour-a u Zadru i potpredsednik HTS-a Neven Nakić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke