Kakav raspad sistema? Novak posle pet sati dobio Frica

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.05.2021.
20:10
Izvor: Sportske.net

Kiša "isekla" meč.

 EPA-EFE/ETTORE FERRARI
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Povezane vesti

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je Amerikanca Tejlora Frica sa 2:0 (6:3, 7:5(5)) i plasirao se u treće kolo Mastersa u Rimu.

Novak je odmah na startu došao na brejka, ubrzo nakon što je i sam bio siguran na svoj servis. Nedugo potom je imao prednost od 3:0, igrao dosta samouvereno i uspeo da unervozi Frica.

Pritiskao ga je potom na novi servis-gem Amerikanca, imao dve brejk lopte, ali se Fric ipak izvukao i došao do svog prvog gema na ovom meču. 

Novaka je služio servis, imao je pojedine greške iz forhenda, ali je isto tako i ubacivao. Ono što je smetalo Novaku u završnici prvog seta, koji je rutinski dobio sa 6:3, jeste kiša koja je padala u Rimu. Nije to pomagalo ni Fricu, ali je Đoković bio nešto glasniji u razgovoru sa glavnim sudijom, koji nije odstupao od toga da se meč nastavi.

EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Perfektno je Novak započeo i nastavak meča. Kiša je sve jače padala i  Novak igrao furiozno tako kao da je želeo što pre da okonča ovaj susret, pre nego što ga vremenski uslovi ipak prekinu. Međutim, delovalo je kao da je ta brzina nešto unervozila Novaka koji je popustio i dozvolio Fricu da sa dva uzastopna gema izjednači na 2:2. Međutim, već u narednom gemu, svetski broj jedan je stigao do novog brejka. Igrao je odlično, Fric se jeste veoma dobro branio, ali protiv Novakovih "bombi" nije mogao.

Zanimljiva je bila jedna Novakova misao koju je podelio sa svojim boksom u tim trenucima rekavši: "Raspad sistema". Vodio je, igrao mnogo bolje, ali očigledno nije bio u potpunosti zadovoljan pruženim.

Izuzetno važan, bio je osmi gem drugog seta. Tada je Novak bio na servisu, a Fric konstantno pritiskao i imao čak tri brejk prilike, ali Novak je uspevao da odbije Amerikančeve nalete i urlikom nakon jednog od ključnih poena u tom gemu pokazao koliko mu je značilo da ne dopusti rivalu da uzme brejk.

Novak je ubrzo servirao za meč, kiša se vratila nakon nekoliko minuta u kojima nije padala, a Fric je ponovo namučio Đokovića želeći da vrati brejk. Neverovatnom bekhend paralelom, u trku, Amerikanac je izjednačio na 5:5 i sprečio srpskog asa da dobije ovaj duel. U pauzi između dva gema, glavni sudija meča je utvrdio da je teren u lošem stanju i rešio je da prekine meč.

Posle tri sata pauze, duel se nastavio. Obojica su ušla nešto nervoznije, osvojivši po gem i usledio je taj-brejk. Imao je Novak prednost od 4:2, ali je Fric sa tri uzastopna poena poveo. Ipak, Đoković je uzvratio i ubrzo došao do meč lopte i nakon pet sati od njegovog početka, došao do trijumfa. Efektivne igre bilo je nešto manje od sat i 40 minuta.

U borbi za četvrtfinale Novak, koji je u sredu slobodan, će igrati sa boljim iz duela Kamerona Norija i Alehandra Davidoviča Fokine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke