Kako će izgledati ATP lista posle Majamija i Indijan Velsa, kako Novak može da zadrži prvo mesto?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 05.03.2023.
11:42
Izvor: Sportske.net

Sada kad je izvesno da Novak ne može u Ameriku...

EPA-EFE/James Ross
EPA-EFE/James Ross

Povezane vesti

Trijumfom Danila Medvedeva završen je turnir u Dubaiju, gde je naš Novak Đoković zaustavljen u polufinalu, u duelu sa ruskim teniserom koji u poslednje vreme igra u izvanrednoj formi.

Šta to znači kada je u pitanju ATP lista i kako će njen vrh izgledati u ponedeljak kada bude zvanično ažurirana?

Novak je plasmanom u polufinale zaradio 180 bodova i od sutra će zvanično imati 7160 bodova na prvom mestu, ispred Karlosa Alkaraza koji je ostao na 6780 i Stefanosa Cicipasa sa 5805.

Biće to 379. Đokovićeva nedelja na prvom mestu ATP liste, čime će svoj rekord dodatno uvećati, ali sada se opet pojavljuje problem njenoge nemogućnosti da učestvuje na pojedinim turnirima, jer i dalje ne može da uđe u Ameriku zbog toga što nije vakcinisan protiv koronavirusa.

Premna poslednjim informacijama, on i pored zahteva za dobijanje posebne dozvole neće moći da učestvuje na predstojećim mastersima u Majamiju i Indijan Velsu.

Donekle dobra vest u toj nepovoljnoj situaciji je da Novak neće izgubiti nijedan poen zbog neučestvovanja na tim turnirima, pošto ni prošle godine tamo nije mogao da igra.

Ali, šta je sa Alkarazom?

Za njega nema takvih prepreka da učestvuje na američkoj turneji, ali on će tamo morati da brani veliki broj bodova. Alkaraz je prošle godine osvojio titulu u Majamiju i tamo će morati da brani 1000 bodova, a u Indijan Velsu je stigao do polufinala, gde ga je zaustavio Rafael Nadal i tamo će morati da brani još 360 bodova.

Prema tome, Alkaraz bi mogao da svrgne Novaka sa trona samo ukoliko opet osvoji titulu u Majamiju i u Indijan Velsu stigne bar do finala,  ili da osvoji Indijan Vels, a da u Majamiju stigne bar do finala.

Bez obzira što Novaka Đokovića i Rafaela Nadala neće imati kao rivale na tim turnirima, Alkarazu neće biti lako da to ostvari, pogotovo ako imamo u vidu izvanrednu formu Danila Medvedeva koji je osvojio tri poslednja turnira na kojima je učestvovao - Roterdam, Dohu i Dubai.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke