Kako će izgledati nova ATP lista - Novak u većem zaostatku, ali sve može da se promeni u Americi!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 16.07.2023.
21:29
Izvor: Sportske.net

Đoković i Alkaraz će se do kraja godine boriti za prvo mesto.

EPA-EFE/ISABEL INFANTES
EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Povezane vesti

Novak Đoković je danas poražen posle šest godina na Vimbldonu i to u velikom finalu od Karlosa Alkaraza posle epske borbe sa 3:2 u setovima.

Alkaraz sada ima 2/2 u grend slem finalima, dok je Đoković propustio veliku šansu da ode na 24 grend slem titule i verovatno zauvek reši takozvanu GOAT trku sa Rafaelom Nadalom, koji ima 22 GS trofeja.

Ali kako stoje stvari, za nekih 15-ak godina bi Alkaraz mogao da poruši brojne rekorde koje su postavili Đoković, Nadal i Federer...

I pored toga što će do kraja karijere biti fokusiran isključivo na grend slemove, Novak ima realnu šansu da ovu godinu završi na prvom mestu ATP liste, iako se posle Vimbldona njegov zaostatak za Karlosom povećao.

Trijumfom na Vimbldonu Alkaraz je i zadržao prvo mesto na listi koja će izaćo sutra i uvećao razliku za 800 bodova, pa je tako sada na skoru od 9.675. Novak Đoković ima 880 bodova manje (8.795), a Danil Medvedev je daleko iza na trećem mestu sa 6.520.

Novak u narednom delu sezone ne brani mnogo bodova, pa bi mogao da prestigne Španca brže nego što bismo mogli da očekujemo. Ipak, ostaje veliko pitanje da li će Đoković učestvovati na na nekom turniru do US Opena, koji se održava od 28. avgusta do 10. septembra.

Celu američku turneju je prošle godine preskočio iz dobro poznatih razloga, pa bi, ukoliko reši da sve igra, mogao da napadne čak 4.000 bodova. US openu koji nosi 2.000 bodova prethode kanadski masters i onaj u Sinsinatiju, a trijumfi na tim turnirima donose po 1.000 bodova. Alkaraz će braniti titulu i 2.000 bodova na US openu, pa su i njemu ova dva mastersa prilika da osvoji neki bod za ATP listu.

Ove godine ćemo imati i masters u Šangaju, koji se lane nije igrao, pa je i tu u opticaju 1.000 bodova, a kada se sezona na jesen preseli u evropske dvorane, onda će pod pritiskom odbrane bodova biti Novak.

On će braniti finale mastersa u Parizu, dakle 600 bodova, i titulu na ATP finalu u Torinu, gde je prošle godine upisao sve pobede i maksimalnih 1.500 bodova. Alkaraz zbog povrede nije igrao u Torinu.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke