''Kalendarski slem'' - Novak se izjednačio sa Federerom? Da li je baš tako?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 13.09.2021.
17:57
Izvor: Sportske.net

Švajcarac nikad nije bio u ovakvoj prilici.

Beta/AP Photo/Aaron Favila
Beta/AP Photo/Aaron Favila

Povezane vesti

Porazom u finalu US opena od Danila Medvedeva, Novak Đoković je propustio priliku da uđe u istoriju kao prvi igrač od 1969. godine i Roda Lejvera koji je osvojio sva četiri Gren Slem turnira u kalendarskoj godini.

Ove sezone, Novak je redom osvajao Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon, na US openu je stigao do finala i samo ta jedna pobeda ga je delila od istorijskog uspeha, pogotovo što bi mu to bio i 21. Gren Slem trofej, čime bi postavio novi rekord.

Dan posle, ima komentara da se Đoković ove sezone izjednačio sa Federerom po broju trofeja u kalendarskoj godini.

Švajcarac je 2004. i 2006. godine uspevao da osvoji tri Gren Slem trofeja u kalendarskoj godini, a Đokoviću je to uspevalo 2011. i ove godine.

Federera je na putu ka ''kalendarskom slemu'' oba puta zaustavljao Rafael Nadal na Rolan Garosu, a Đokovića Vavrinka pre deset godina na Rolan Garosu i Medvedev sinoć u Njujorku.

Kada je u pitanju Rafael Nadal, njemu je samo jednom u karijeri pošlo za rukom da osvoji tri Gren Slem trofeja u istoj godini. Bilo je to 2010. godine, kada nije uspeo da trijumfuje u Melburnu.

Ipak, jedino je Novak ove sezone bio u igri za ''kalendarski slem'' sve do poslednjeg meča poslednjeg Gren Slem turnira u godini, a Federer i Nadal su šanse za to gubili već u prvom delu pomenutih sezona.

*


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke