Kasper Rud - prvi teniser sportista godine u Norveškoj!

Autor: Mladen Heleta
utorak 27.12.2022.
23:10
Izvor: Sportske.net

Rud je ove godine osvojio tri ATP turnira, a igrao je finale Rolan Garosa i US opena!

EPA-EFE/Alessandro Di Marco
EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Povezane vesti

Norveški teniser Kasper Rud, treći na ATP listi, osvojio je zlatnu medalju "Aftenpostena" kao najbolji sportista Norveške u 2022. godini, postavši tako prvi teniser koji je osvojio ovu nagradu.

Zlatna medalja "Aftenposten" jedno je od najprestižnijih sportskih priznanja u Norveškoj, a u prošlosti su je osvajali neki od najvećih sportista te države.

Rud je u godini koja je na izmaku osvojio tri ATP turnira - u Gštadu, Ženevi i Buenos Ajresu. 

Stigao do finala još četiri velika turnira. Igrao je finale Rolan Garosa (izgubio od Nadala) i US Opena (izgubio od Alkaraza). Takođe je igrao finale Završnog mastersa u Torinu (izgubio od Đokovića) i mastersa iz serije 1000 u Majamiju (izgubio od Alkaraza). Postao je prvi Skandinavac nakon Stefana Edberga 1992. godine, koji je igrao u finalu Završnog mastersa.

U ovogodišnjem izboru najboljeg sportiste godine norveškog "Aftenpostena", Rud je prestigao olimpijsku šampionku u biatlonu iz Pekinga Marte Olsbu.

U poslednja tri izdanja ove nagrade, koja se dodeljuje od 1933. godine, pobeđivali su predstavnici sportova koji nisu zimski, što je atipično za Norvešku. 

Fudbaler Erling Haland slavio je 2020. godine, a atletičar Jakob Ingebrigtsen prošle godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke