Kinu čeka suspenzija i posle 2022?

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 02.12.2021.
12:25
Izvor: Sportske.net

Predsednik Svetskog udruženja teniserki (WTA) Stiv Sajmon rekao je da bi suspenzija teniskih turnira u Kini, uvedena zbog zabrinutosti za bezbednost kineske igračice Peng Šuaj, mogla da bude produžena i posle 2022. godine.

EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO
EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Povezane vesti

WTA je sinoć suspendovao sve turnire u Kini i Hong Kongu zbog zabrinutosti za Peng Šuaj, koja je početkom novembra optužila bivšeg zamenika premijera Kine Džan Gaolija da ju je prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine.

Njene objave na društvenim mrežama su nedugo po objavljivanju obrisane, a teniserka je nestala iz javnosti, da bi se 21. novembra prvi put pojavila u Pekingu, na turniru za mlade.

Ona je putem video poziva razgovarala sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom, ali se i dalje sumnja da nije bezbedna.

Kina uglavnom organizuje oko 10 ženskih turnira svake godine, uključujući i prestižno WTA finale.

"Nismo ih otkazali, ali pripremamo se da to uradimo, ako do toga dodje. Takođe, moraćemo i da razgovaramo, dokle ćemo da idemo. Da li se radi samo o 2022. godini ili i dalje. Sva ta pitanja će doći", naveo je Sajmon.

Sajmon je ponovio zahtev kineskim vlastima da sprovedu temeljnu istragu, ali i da predstavnici WTA razgovaraju sa Peng.

"Mi bismo hteli da razgovaramo sa Peng, da se uverimo da je zaista bezbedna, slobodna, da nije cenzurisana, zastrašena ili nešto slično. I dalje nismo uspeli da u tome", rekao je on.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke