Lorenco Muzeti – stara mušterija za nove rekorde

Autor: Ivan Cvetković
petak 12.07.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Mladi italijanski teniser poslednja prepreka na putu Đokovićevog 10. finala Vimbldona.

Povezane vesti

Čak i najveći teniski optimisti nisu gajili naročitu nadu da će Novaka Đokovića ovog leta gledati u polufinalu Vimbldona, a operacija kolena početkom juna budila je skepsu da li će srpski as uošte učestvovati na najstarijem turniru.

Prosečan ljubitelj „belog sporta“ teško da je mogao da zamisi najboljeg srpskog sportistu svih vremena između dva turnira u Parizu, ali Novak nije mogao da odoli učešću na trećem gren slemu.

Rovitog stanja i vedrog raspoloženja Đoković je stoički prkosio svim izazovima na putu 13. polufinala, dozvolivši rivalima da mu od starta turnira oduzmu samo dva seta.

Kako to obično biva u životu, hrabrima se na putu osmehne sreća, pa je srpski as imao čak četiri dana pauze između meča protiv Runea i polufinala, jer zbog odustajanja Aleksa De Minora nije uopšte izlazio na teren u sredu.

To ga je svakako učinilo svežijim i spremnijim za polufinalni okršaj od Lorenca Muzetija, kojem je u sredu trebalo čak pet setova da eliminiše žilavog Tejlora Frica.

Đoković je do sada samo jedanput izgubio od 22-godišnjeg Italijana. Bilo je to u osmini finala mastersa u Monte Karlu prošle sezone, a interesantno je da Srbin i Italijan nikada do sada nisu igrali međusobno na travnatoj podlozi.

Muzeti je samim plasmanom u prvo gren slem polufinale načinio veliki podvig i ozbiljan skok na ATP listi. Okršaj protiv Novaka biće mu prava nagrada za sve što je učinio ovog leta u Nju Ingland klubu.

Mladom Italijanu, koji je široj srpskoj javnosti ostao upamćen po duelu protiv Novaka na Rolan Garosu 2021. godine, ne ide u prilog okolnost da mu protivnik dugo nije izgubio polufinale Vimbldona.

Poslednji put je pokleklao u direktnom okršaju za finale još davne 2012. godine kada je poražen od Rodžera Federera, najtrofejnijeg tenisera na Vimbldonu u open eri.

Vimbldon je te sezone bio jedini turnir u kojem Novak nije igrao finale, što mu je drugi najgori rezultat u Nju Ingland klubu kada je stigao kao aktuelni branilac trofeja.

Dve godine ranije (2010) Đoković je u polufinalu poklekao od Tomaša Berdiha, koji ga je na putu jedinog gren slem finala u karijeri rutinski porazio 3:0.

Sedmostruki šampion Vimbldona je prvi poraz u polufinalu najstarijeg turnira doživeo 2007. godine kada je zbog problema sa povredom morao da preda Rafaelu Nadalu pri rezultatu 1:1 u setovima i vođstvu Španca od 4:1 u trećem.

Tri poraza u polufinalima brzo su pala u zaborav pošto je Novak u prethodnih osam puta uspešno savladavao pretposlednju prepreku na Vimbldonu, a sada s ukazala lepa prilika da izbori plasman u četvrto uzastopno finale.

Time bi postavio lični rekord jer mu ni na jednom gren slem turniru to nije uspelo. Primera radi, na omiljenom Australijan openu dvaput je vezivao tri finala, ali nikako nije uspevao da dobaci do četvrtog.

Sada će naspram sebe imati boljeg iz duela aktuelnog branioca trofeja Karlosa Alkaraza i Danila Medvedeva u svojevrsnoj reprizi prošlosezonskog polufinala.

Španski i ruski teniser će istrčati ovog petka od 14 sati na Centralni teren Nju Ingland kluba, a blagi favorit je Alkaraz budući da je aktuelni šampion Vimbldona.

Prošlog jula španski as je rutinski slavio 3:0, ali će okolnost da je u četvrtfinalu eliminisao Janika Sinera sigurno dati vetar u leđa Medvedevu za plasman u sedmo finale na gren slem turnirima.

Ne računajući prva dva kola, Alkaraz nije briljirao ove sezone na Vimbldonu, pa ćemo videti kako će se nositi sa sledećim velikim izazovom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke